MBA studie: Wat kost een MBA opleiding nu eigenlijk?

Een MBA of Master of Business Administration opleiding is nog steeds erg geliefd bij werkgevers. Met een MBA studie werk je aan je eigen ontwikkeling en open je de deur naar meer salaris en betere doorgroeimogelijkheden. Geen wonder dat veel zakelijke professionals ergens in hun carrière de keuze maken om een MBA studie te gaan volgen. Het is de kosten en inspanning zeker waard. Maar wat kost een MBA opleiding nu precies? Verschilt dat tussen aanbieders? En: Wat is de prijs-kwaliteit verhouding?

Waarom kiezen zakenmensen eigenlijk voor een MBA studie?

Een MBA opleiding is een unieke kans om jouw talenten en vaardigheden verder uit te bouwen. En dat werpt over het algemeen zijn vruchten af want bedrijven nemen graag kandidaten aan of over, die een MBA studie hebben voltooid. En bedrijven zijn bereid om daarvoor in de buidel te tasten. Voor een MBA professional liggen er paden voor doorgroei binnen de organisatie open en wordt tot duizenden euro's bruto per maand neergeteld dan voor een niet MBA-geschoolde collega.

Met name voor diegenen, die vroeger geen universitaire studie hebben voltooid kan een MBA een oplossing vormen voor een vastgelopen carrière. Vaak gaat na verloop van tijd voor hogere posities zo'n titel namelijk wel tellen en kan het zijn dat je meer kans maakt met een MBA diploma.

Ook is een MBA studie voor veel mensen een persoonlijke verrijking. Ze leren anders te denken en worden betere en meer allround professionals. Dit is erg goed voor het zelfvertrouwen en verhoogt bovendien het plezier in het werk.

Bron: IRS EIN, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: IRS EIN, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Waarin liggen de kosten van een MBA opleiding: Waarom is een MBA studie duur?

Er bestaat een wildgroei aan MBA aanbieders en studierichtingen. Helaas zitten er ook veel redelijk dubieuze opleidingen bij, die niet bieden wat ze beloven en weinig waarde toevoegen. De kosten voor een MBA zijn altijd aanzienlijk maar ook hier goedkoop duurkoop.

Gerenommeerde instellingen als Nijenrode, Rotterdam School of Management, TIAS of Nimbas vragen veel geld maar bieden ook een curriculum aan dat hierbij aansluit. Vaak hebben deze studies een internationale component, zodat je in aanraking komt met andere culturen en denkwijzen. Ook worden er gastsprekers uitgenodigd, die het nieuwste van het nieuwste op hun vakgebied te brengen hebben. Het studiemateriaal, de docenten en de colleges zijn allemaal van de beste kwaliteit. Ook kom je in contact met professionals zoals jijzelf, zodat je ook van elkaar kunt leren.

Je kunt online MBA's volgen en er bestaat zelfs een MBA voor één dag. Het mag duidelijk zijn dat deze wel een titel met zich meebrengen maar niets of weinig toevoegen aan je persoonlijke ontwikkeling. Ook zal een bedrijf niet onder de indruk zijn van een dergelijke MBA opleiding. Bedrijven weten drommels goed welke instituten iets voorstellen en kwalitatief goede MBA opleidingen aanbieden.

Wat kost een MBA opleiding nu precies?

De kosten van een MBA variëren tussen de 10.000 en 60.000 EUR voor het gehele traject. De meeste opleidingen zijn parttime en kennen een studiebelasting van tussen de 10 en 20 uur per week. Deze opleidingen duren meestal tussen de twee en drie jaar. De MBA opleiding van het LOI is één van de goedkoopste terwijl de opleidingen van Nijenrode, Rotterdam Business School en TIAS aan de bovenkant van de range zitten.

In de kosten van de opleiding zijn over het algemeen colleges, studie in het buitenland en examens inbegrepen. Besef wel dat kosten voor lunches, vliegtickets en studiematerialen meestal exclusief zijn.

Betaalt een werkgever de kosten voor een MBA studie?

Over het algemeen wordt er door werkgevers gunstig gereageerd, wanneer je aangeeft een MBA opleiding te willen gaan volgen. Om goedkeuring te krijgen wordt er wel gedegen toelichting en onderbouwing verwacht. De werkgever wil met name weten hoe "the new you" de kosten voor het MBA gaat compenseren: Oftewel in welke zin krijgt jouw bedrijf straks een betere professional terug na de opleiding?

Het is meestal zo dat bedrijven bereid zijn om geheel of gedeeltelijk de kosten voor een masteropleiding op zich te nemen, mits je kunt aantonen dat dat waarde toevoegt voor het bedrijf. Vaak worden er wel afspraken gemaakt over de voorwaarden: Er wordt bijvoorbeeld verwacht dat je nog 5 jaar na het voltooien van de opleiding bij dit bedrijf blijft of er wordt verwacht dat de studietijd niet interfereert met je prestaties op het werk.

Is een MBA studie de kosten waard?

Ja, mits je kiest voor een gedegen opleiding, die dicht bij je staat. Een MBA staat garant voor persoonlijke ontwikkeling en meer waardering op de arbeidsmarkt. Een MBA opleiding correleert met een hoger salaris en meer doorgroeimogelijkheden. Wél moet je beseffen dat een MBA behalve dat het duur is ook veel inspanning van je vraagt en vaak inbreuk maakt op je vrije tijd en privéleven. Oftewel: Je moet er wel wat voor doen maar dan is het ook zeker de inspanning en kosten meer dan waard. Oriënteer je goed om te zorgen dat je kiest voor een goede aanbieder en voor een richting, die bij je past. Denk goed na voor je je uiteindelijke keuze voor een studie maakt. Je kunt maar één keer kiezen.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MBA opleiding: Wat zijn de beste aanbieders op de markt?Op het gebied van MBA studies en opleidingen is het aanbod op de markt groot en diffuus. Wie kan er nog het kaf van het…
Thuis studeren, hoe pak ik dat aan?Op tv zijn steeds vaker reclames te zien van aanbieders van thuis studies. NTI, Scheidegger, LOI, ze bieden alles aan, v…

Concurrentiestrategieën van PorterArtikel over de op scholen veel gebruikte concurrentiestrategieën van Porter. De verschillende manieren om je te positio…
Business intelligenceBusiness intelligenceBusiness Intelligence is een zeer breed toegepast proces waarbij door het verzamelen van bedrijfsgegevens, informatie wo…
Bronnen en referenties
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 03-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.