Timemanagment: het model van Eisenhower

Timemanagment: het model van Eisenhower In de moderne samenleving waarin we momenteel leven is tijd een steeds belangrijker begrip. Mensen hebben het druk en voor vele zaken zoals hobby's, uitjes met vrienden of ontspanning is geen of weinig tijd. Voor mensen die het altijd druk hebben is het belangrijk om goed met de tijd die zij hebben om te gaan. Dat kan door de tijd goed in te delen: timemanagement. In dit artikel wordt een model wat gebruikt wordt voor timemanagement uitgelicht, namelijk het Eisenhowermodel.

Timemanagement

Timemanagement betekent simpelweg het managen van tijd, oftewel tijd inplannen. Timemanagement is in deze moderne samenleving steeds belangrijker geworden. Door tijd goed te plannen houdt u tijd over om leuke dingen te doen en niet alleen met uw baan bezig te zijn. Timemanagement heeft behalve de vrije tijd die u hierdoor krijgt nog meer voordelen: goede timemanagement zorgt namelijk voor minder stress, mensen die tijd goed indelen werken zorgvuldiger en efficiënter en een goede tijdsplanning zorgt ervoor dat ook anderen prettiger kunnen werken aangezien ze weten waar ze aan toe zijn. Kortom, timemanagement bezorgt u vele voordelen.

Het model van Eisenhower

Een van de vele modellen die gemaakt zijn om uw tijd goed in te kunnen delen is het Eisenhower model. Eisenhower, oftewel Dwight D. Eisenhower, was voormalig generaal en president van de VS en stond bekend om de volgende uitspraak:

"Urgente zaken zijn zelden belangrijk en belangrijke zaken zelden urgent."

Deze uitspraak is de basis geweest voor het Eisenhowermodel wat we momenteel in het kader van timemanagement nog veel gebruiken. Het model ziet er als volgt uit:

UrgentNiet urgent
BelangrijkMeteen doenPlannen
Niet belangrijkDelegerenUitstellen of niet doen

Voordat dit bovenstaande model wordt toegelicht is het belangrijk het verschil te weten tussen belangrijk en urgent. Urgent betekent dat iets met spoed moet, er staat druk achter en het moet snel gebeuren: iets is dringend. Ook is iets wat urgent is vaak iets wat niet gepland is zoals een telefoontje bij nood.

Iets wat belangrijk is moet ook gebeuren, echter staat hier vaak minder druk achter. Ook is het per persoon verschillend wat belangrijk is.

Nu u de tabel heeft gezien moet ook de betekenis van de begrippen in de tabel duidelijk worden gemaakt:
  • Meteen doen: dit zijn zaken die belangrijk zijn en urgent. Er zit vaak een deadline achter die snel nadert.
  • Plannen: zaken die niet urgent zijn maar wel belangrijk. Een uitje met vrienden bijvoorbeeld. Dit moet wel gebeuren maar heeft geen haast. Vaak worden deze zaken vanzelf urgent als u ze even laat liggen.
  • Delegeren: dit zijn zaken die niet belangrijk zijn maar wel urgent. Vaak kan iemand anders dit ook oplossen, delegeren is dus het beste in dit geval.
  • Uitstellen of niet doen: dingen die niet belangrijk zijn en niet urgent kunt u uitstellen of helemaal niet doen. Wanneer het ooit wel moet gebeuren kunt u wachten tot de zaken belangrijk of urgent of wellicht beide worden. Dan staat er meer druk achter om dit uit te voeren.

Als u voortaan uw taken ordent in deze tabel kunt u zien wat u als eerste moet afmaken en wat u vervolgens het beste kunt doen. Dit schema kunt u elke week opnieuw maken waardoor u elke week een nieuw weekoverzicht heeft en goed met de tijd die u heeft om kunt gaan. Heeft u vragen? Laat een reactie achter.
© 2013 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende soorten modellenDe verschillende soorten modellenVeel mensen denken dat je alleen model kunt worden als je heel erg lang bent en de juiste maten hebt. Maar dit is niet z…
Het modellen werkHet modellen werkVelen hebben er wel eens aan gedacht om model te worden, een zeer geliefd maar moeilijk beroep. Hieronder wat informatie…
Anatomie modellen: Anatomische modellen menselijke anatomieDe medische wereld is enorm geholpen bij het in kaart brengen van het menselijk lichaam en alle processen, die zich daar…
Mentale modellenOm problemen op te lossen maakt de mens gebruik van allerlei theorieën. Deze theorieën worden zogenaamde 'naïeve theorie…

Organisatiestructuur binnen een bedrijfOrganisatiestructuur binnen een bedrijfBinnen een organisatie zullen door middel van het uitvoeren van activiteiten de vastgestelde doelstellingen gerealiseerd…
Tips om goed te delegerenTips om goed te delegerenDelegeren is een onderdeel van het takenpakket van elke leidinggevende. Elk bedrijf met meerdere medewerkers zal moeten…
Bronnen en referenties
  • http://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-vaardigheden/eigen-werk-organiseren/timemanagement
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.