Bezwaar maken tegen verkeersboete

Als u het niet eens bent met een parkeerboete of andere verkeersboete (bekeuring) kunt u bezwaar maken door een bezwaarschrift te schrijven. Wat is de inhoud van het bezwaarschrift tegen een verkeersboete? Hoe verloopt de procedure als u bezwaar wilt maken tegen een verkeersboete?

Soorten bekeuringen

Er zijn verschillende bekeuringen waartegen men bezwaar kunt maken:
 • De Wet Mulder beschikking: te herkennen aan de grote M op de beschikking
 • Transactievoorstel: te herkennen aan de T op de beschikking
 • De parkeerboete

Bezwaar maken tegen verkeersboete

Allereerst de bezwaarprocedure van de Wet Mulder beschikking. Wie een zogenaamde verkeersboete begaat, krijgt een bestuurlijke boete. Door het invoeren van de Wet Mulder worden overtredingen soepeler afgehandeld en niet meer door het OM, zoals voorheen.

Bezwaarschrift verkeersboete schrijven

Stap 1 is het schrijven van een bezwaarschrift, waarin in ieder geval de volgende gegevens worden vermeld:
 • Naam en adres
 • Datum
 • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar wordt gemaakt
 • Kopie van de beschikking
 • Redenen van het bezwaar
 • Ondertekening

Bezwaarschrift sturen naar de Officier van Justitie

Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na ontvangst van de boete verstuurd zijn naar de Officier van Justitie. U kunt binnen zestien weken een verweerschrift verwachten.

Wachten met betalen verkeersboete

Nu is het een kwestie van wachten met het betalen van de verkeersboete.

Beroep bij de rechtbank

Als het bezwaarschrift is afgewezen, is in beroep gaan de volgende stap. U schrijft dan een beroepsschrift aan de rechtbank, sectie Kanton. Dat moet u doen binnen een termijn van zes weken na de afwijzing van het bezwaarschrift. Als de boete hoger is dan 70, kunt u in hoger beroep gaan. Als de boete lager is, zijn de juridische mogelijkheden uitgeput en heeft u zich bij de boete neer te leggen.

Bezwaar maken tegen transactievoorstel

Als u het niet eens bent met een transactievoorstel, moet u wachten met betalen van de acceptgiro. Nu zijn er twee mogelijkheden: u krijgt een tweede transactievoorstel toegezonden of u ontvangt een dagvaarding. De dagvaarding is een niet-vrijblijvende uitnodiging om voor de rechter te verschijnen. Als u voor de rechter moet verschijnen, kunt u zich verweren om de rechter te overtuigen van uw gelijk.

Bezwaar maken tegen parkeerboete

De parkeerboete is een aanslag die door de gemeente wordt opgelegd en wijkt af van een zogenaamde Mulderbeschikking, die door de Rijksoverheid is opgelegd. Daarom is de procedure ook anders. Als de beruchte, grote M op de beschikking ontbreekt, is het een bevestiging dat de gemeente de boete heeft verstuurd. Wat het niet minder vervelend maakt, natuurlijk.

Procedure bezwaar tegen parkeerboete

 • Schrijf het bezwaarschrift (op dezelfde manier als eerder aangegeven in het artikel)
 • Stuur het bezwaarschrift naar de gemeente, binnen zes weken na ontvangst
 • U kunt vervolgens in beroep gaan bij de belastingrechter, binnen zes weken na dagtekening van de uitspraak op het bezwaarschrift. Het beroepsschrift is gericht aan de belastingkamer.

Conclusie: bezwaar maken tegen bekeuring

Allereerst moet u goed kijken met welke soort bekeuring u te maken hebt. Vaak zal het gaan om een zogenaamde Mulderbeschikking, maar een parkeerboete van de gemeente is ook mogelijk. Op de beschikking zelf staan de adresgegevens van het bestuursorgaan waar u bezwaar kunt maken. De vervolgstap is het aantekenen van beroep tegen de bekeuring. Soms is beroep het eindstation, maar afhankelijk van de hoogte van de boete kunt u in hoger beroep gaan.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?In een leaseauto rijden betekent dat je baas de kosten van je auto betaalt. Je tankt als je een leasauto hebt met een pa…
Bezwaar maken tegen (hogere) verkeersboetesEen verkeersboete is nooit leuk. Het is weggegooid geld waar niemand een seconde plezier voor heeft gehad. Bovendien wor…
Online bezwaar maken tegen een verkeersboeteOnline bezwaar maken tegen een verkeersboeteOok zo'n laagvlieger? Natuurlijk, het is heerlijk om af en toe eens even flink met dat gaspedaal te spelen. Of een wedst…
Bezwaar maken tegen de BelastingdienstBezwaar maken tegen de BelastingdienstBent u het oneens met een belastingaanslag of fiscale boete van de Belastingdienst? U kunt dan bezwaar maken tegen een b…
Procedure ontslag ambtenaarDe ontslagprocedure in het ambtenarenrecht is gebaseerd op de Algemene wet bestuursrecht. Een ambtenaar is eenzijdig aan…
Bronnen en referenties
 • ANWB
 • Praktische informatie over sociale zekerheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 08-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.