De Voetbalwet: niet alleen voor overlast voetbalwedstrijden
Op 1 september 2010 is de Voetbalwet ingegaan. Deze Voetbalwet bestrijdt voetbalvandalisme. Maar hij doet meer. De Voetbalwet is er ook voor andere ernstige overlast. Bij nieuwjaarsrellen bijvoorbeeld wordt in veel gemeenten ook de Voetbalwet ingevoerd. Kinderen die nog geen 12 jaar zijn en die samen vaak overlast in groepen veroorzaken kunnen met deze wet ook worden aangepakt.
De Voetbalwet; wat houdt de voetbalwet in?
De Voetbalwet is in eerste instantie ingevoerd om voetbalvandalisme te keren. Het woord zegt dat ook al. Maar de wet geeft burgemeesters en officieren van Justitie ook de kans om bepaalde personen anders dan in samenhang met voetbal te weigeren in een bepaald gebied of hen op te leggen dat ze niet in groepsverband mogen samenkomen. Dit kan ook nog worden gecombineerd met een Meldingsplicht. Bovendien kunnen dergelijke maatregelen ook preventief worden opgelegd. Dus niet pas nadat raddraaiers iets hebben uitgehaald, maar bijvoorbeeld al voor een wedstrijd of tijdens de nieuwjaarsnacht.
De Voetbalwet in het kort
Aan mensen die in een groep of alleen de openbare orde verstoren kan een maatregel worden opgelegd door de burgemeester. Dit kan zijn:
- een gebiedsverbod,
- meldingsplicht,
- groepsverbod
Op basis waarvan kunnen mensen in het kader van de Voetbalwet worden geweigerd?
Er kan aan mensen een verbiedsverbod worden opgelegd als uit al bestaande informatie uit diverse systemen waaronder de politiesystemen is gebleken dat iemand van plan is iets uit te halen wat niet mag. Bovendien wordt ook een dossier opgebouwd van de persoon in kwestie waarin al het gedrag wordt beschreven. Uit dat dossier moet blijken dat iemand al meerdere keren betrokken is geweest bij overlast veroorzakend gedrag. Pas als is gebleken dat iemand al meerdere keren overlast heeft veroorzaakt of er al een dossier bestaat, zal de gemeente waar de persoon op de hoogte moeten stellen dat ze hem of haar een verbod op wil gaan leggen. Hij of zij kan dan vervolgens aangeven wat hij of zij daar van vindt. Pas als dat is gebeurd zal de gemeente beslissen of er een maatregel wordt opgelegd en welke maatregel dat zal zijn. Dit moet officieel gebeuren. Zo moet er ondermeer in het bevel staan wat de persoon in kwestie niet mag doen, waar hij niet mag zijn en voor welke periode hij zich ergens niet mag bevinden. Daaruit blijkt wel dat niet zomaar aan iemand een gebiedsgebod worden opgelegd. Alleen signalen bijvoorbeeld zijn niet voldoende. De persoon in kwestie moet de openbare orde al meerdere keren hebben verstoord en verder moet het vermoeden bestaan dat er verdere verstoring zal plaatsvinden van de openbare orde.
Tegen welke mensen kan een gebiedsverbod of een groepsverbod worden opgelegd?
Er kan zo’n verbod worden opgelegd bij overlast aan:
- Een groep ordeverstoorder. De leden worden dan persoonlijk aangesproken
- Een individuele ordeverstoorder die alleen is
- Iemand die in een groep de leider is. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijze ook de persoon te zijn die zelf direct overlast veroorzaakt overigens.
Hoe lang duurt een gebiedsverbod of een groepverbod in het kader van de Voetbalwet?
- Als iemand in het kader van de Voetbalwet niet meer in een bepaald gebied mag komen om niet meer samen mag komen in een bepaalde groep is dit in principe voor 90 dagen.
- Na die bijna 3 maanden kan het verbod worden verlengd met nog eens 3 keer 3 maanden zodat de regeling een jaar van kracht is.
- De maatregel kan ook worden gestopt of veranderd
Kan een voetbalsupporter die een maatregel heeft opgelegd gekregen in het kader van de Voetbalwet naar een wedstrijd van zijn club?
De meeste gemeenten koppelen een gebiedsverbod aan een groepsverbod. Dit betekent dat iemand niet in een bepaald gebied (bijvoorbeeld het voetbalstadion) mag komen en bovendien niet in gezelschap van andere personen op bepaalde tijdstippen. Vaak is zo’n gebiedsverbod overigens veel omvangrijker dan alleen het stadion, maar worden ook centra van steden aangewezen als plaats waar iemand zich dan niet mag bevinden. Door toch in zo’n gebied te zijn en omringd door meerdere mensen (bij een voetbalwedstrijd zijn er altijd andere mensen aanwezig) is iemand dus in overtreding. Een voetbalsupporter kan in dat geval dus niet naar een wedstrijd van zijn club.
Als iemand toch een voetbalwedstrijd bezoekt of zich in een gebied bevindt waar hij niet mag zijn (geen voetbalwedstrijd), maar hij heeft een verbod opgelegd gekregen?
Wie het bevel van de burgemeester of de gedragsaanwijzing niet opvolgt, is strafbaar. Er kan dan een straf worden opgelegd in de vorm van:
- een taakstraf,
- een geldboete
- gevangenisstraf
Waarom een gebiedsverbod bij overlast in het kader van de Voetbalwet?
De burgemeester kan een groep of individuen een gebiedsverbod opleggen als zij overlast veroorzaken zodat ze uit dat gebied worden geweerd en niet door kunnen gaan met het veroorzaken van rottigheid.
Waarom een meldingsplicht bij overlast in het kader van de Voetbalwet?
Ook de meldingsplicht moet er voor zorgen dat een groep of een individu geen overlast kan veroorzaken op een bepaald moment. Doordat hij zich moet melden of een hele groep zich moet melden zijn ze ergens anders dan op de plek waar ze normaliter de overlast veroorzaken. Dit is overigens vaak het politiebureau.
Waarom een groepsverbod bij overlast in het kader van de Voetbalwet?
Het groepsverbod bij overlast heeft als doel dat een groep die normaal gesproken in gezamenlijkheid overlast veroorzaakt niet samen mag komen en zich dus niet schuldig kan maken aan de problemen.
Groepsoverlast door kinderen onder de 12 jaar kan met de Voetbalwet worden aangepakt
Kinderen die nog geen 12 jaar oud zijn maar die in groepen wel steeds overlast veroorzaken kunnen met de Voetbalwet ook worden aangepakt. In dat geval wordt aan de ouders het bevel gegeven. Dit betekent dat het kind 3 maanden lang niet in een bepaald gebied mag komen. Deze maatregel kan niet verlengd worden. De ouders zijn er verantwoordelijk voor dat hun kind zich aan dit verbod houdt. Het bevel kan er ook anders uitzien: een kind mag dan ‘s avonds niet alleen op straat zijn of alleen maar met begeleiding.
De Voetbalwet tijdens de nieuwjaarsnacht
De Voetbalwet is in veel gemeenten ook van kracht. Bepaalde personen waar dan al een dossier van bestaat krijgen in dat geval een gebiedsverbod opgelegd voor en tijdens de jaarwisseling. Ze mogen dan in bepaalde delen van de stad niet komen omdat ze grove overtredingen op hun naam hebben staan. Ook mensen die in de aanloop naar dat Nieuwjaar strafbare feiten plegen kunnen tijdens de jaarwisseling een verbiedsgebod opgelegd krijgen. Anderen kunnen een groepsverbod opgelegd krijgen omdat het vermoeden bestaat dat zij de leiding geven aan een rol.