Huur van bedrijfsruimte

Aan de huur van een bedrijfsruimte zijn regels gebonden. Zo moet een bedrijfsruimte voor minimaal 5 jaar worden gehuurd en geldt er een opzegtermijn van een maand.

Dwingend recht

De wettelijke regels over de huur en verhuur van bedrijfsruimte staan in Boek 7 van het BW, art. 290. De regels zijn van dwingend recht. Dit houdt in dat huurder en verhuurder geen andere afspraken mogen maken die in het nadeel zijn van de huurder.

Bedrijfsruimte

Bedrijfsruimte gaat om bepaalde sectoren, namelijk:
  • Horecabedrijven
  • Ambachtbedrijven
  • Afhaal – en besteldiensten
  • Kleinhandelsbedrijf (bakker, kapsalon)

Eisen bedrijfsruimte

Het Burgerlijk Wetboek stelt eisen aan bedrijfsruimte. Het bedrijf moet gevestigd zijn in een gebouwde, onroerende zaak. Een gehuurde oliebollenkraam is geen bedrijfsruimte. Verder moet de bedrijfsruimte (gedeeltelijk) toegankelijk zijn voor publiek en er moeten producten worden verkocht of diensten worden verleend.

Huurovereenkomst bedrijfsruimte

De huurovereenkomst van een bedrijfsruimte is gebonden aan andere regels dan de huur van woningruimte.

Duur huurovereenkomst bedrijfsruimte

De huur duurt minstens vijf jaar en moet tegen het einde van het vierde jaar worden opgezegd. De huur loopt niet van rechtswege af. Als de overeenkomst niet tijdig wordt opgezegd, loopt de huurovereenkomst opnieuw vijf jaar door. De volgende gelegenheid om de huurovereenkomst op te zeggen dient zich dan pas tegen het einde van het tiende jaar aan.

Na 10 jaar is er een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Die kan elk moment worden opgezegd, met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn.

Opzegtermijn huur bedrijfsruimte

De huurovereenkomst van bedrijfsruimte moet ruim van tevoren worden opgezegd. Huurder en verhuurder hebben een minimale opzegtermijn van een jaar. De overeenkomst moet dus aan het einde van het vierde jaar worden opgezegd.

Huurcontract voor twee jaar

Voor beginnende winkeliers is het een hele stap om voor vijf jaar lang een bedrijfsruimte te huren. Ze weten immers niet of hun winkel goed zou lopen. Er is ook een kortere huurperiode mogelijk. Huurder en verhuurder mogen een huur overeenkomst sluiten voor maximaal twee jaren. Dat contract loopt van rechtswege af. Er is geen opzegging nodig. Maar als beide partijen de huur laten doorlopen, duurt de huur tot vijf jaar.

Opzeggen huurovereenkomst bedrijfsruimte

Het opzeggen van de huurovereenkomst moet schriftelijk gebeuren in een aangetekende brief. De huurder moet een brief schrijven met de mededeling dat hij de de huur opzegt.

Opzeggen huurcontract verhuurder

De verhuurder moet ook een brief schrijven, maar hij moet daarin zijn motivatie aangeven. Verder moet hij de huurder vragen hem binnen zes weken te laten weten of hij instemt met de opzegging. Als de huurder niet akkoord gaat of niets van zich laat horen, moet de verhuurder naar de kantonrechter gaan om de huurovereenkomst te ontbinden.

Ontbinden huurovereenkomst bedrijfsruimte

De kantonrechter zal niet zomaar de huurovereenkomst ontbinden. Er moet sprake zijn van een van de twee opzeggronden als de verhuurder de overeenkomst opzegt tegen het vijfde jaar. Namelijk:
  • Slechte bedrijfsvoering
  • Dringend eigen gebruik van de bedrijfsruimte

Als de verhuurder de huurovereenkomst opzegt tegen het einde van het tiende jaar, moet er sprake zijn van een van de vier opzeggingsgronden. Naast de hierboven genoemde opzeggingsgronden zijn er nog twee:
  • Aanpassing aan het bestemmingsplan
  • Weigering van nieuw contract (huurcontract mag geen prijsverhoging bevatten)
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom bedrijfspand huren en verhuren met btwWaarom bedrijfspand huren en verhuren met btwDe zakelijke verhuur van een bedrijfspand en bedrijfsruimte is, als u niets afspreekt, vaak vrijgesteld van btw. Maar er…
Winkelruimte of bedrijfsruimte huren volgens de wetWinkelruimte of bedrijfsruimte huren volgens de wetWanneer een ondernemer een pand of een gedeelte daarvan wil huren, is het van belang dat hij weet welke regels er gelden…
Huurrecht bedrijfsruimte: de wetsgeschiedenisIn artikel 7:290 tot 310 BW staan de regels voor de huur van bedrijfsruimten. Samen met de algemene bepalingen, de regel…
Verhuur van bedrijfsruimte heeft voordelen maar ook risico'sVerhuur van bedrijfsruimte heeft voordelen maar ook risico'sBeschik je als onderneming of non-profitorganisatie, (noodgedwongen) over te veel bedrijfsruimte, dan kan het een optie…

Ziekte en re-integratieZiekte en re-integratieHoe verloopt het re-integratietraject van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer? Volgens de Wet Verbetering Poortwac…
Personenvennootschap: openbare/stille personenvennootschapDe samenwerking van twee of meer mensen in een onderneming kan vorm krijgen door de oprichting van een personenvennootsc…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.