Waarom is er politie?

In 1810 heeft Napoleon in Nederland beveiliging ingezet om de orde en veiligheid te handhaven. In 1813 werd Nederland weer een onafhankelijk land en konden steden ieder voor zich een schout of veldwachter bekostigen. In 1814 werd door Willem I de Marechaussee opgericht welke landelijk zorgde voor de veiligheid. Pas in 1942 waren er nog maar drie verschillende politiekorpsen die pas later tot een staatspolitie werd gevormd. In 1966 waren er veel ongeregeldheden tussen de politie en demonstranten tijdens het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus. De hoofdcommissaris op dat moment, Hendrik Jan van der Molen, werd wegens slechte prestaties ontslagen. In 1993 kwamen er 25 politieregio's, elk onder een korpschef, het 26e korps was het Korps landelijke politiediensten welke nu al 20 jaar bestaat. Per 1 januari 2012 is alle politie onder 1 korps geplaatst, dit op initiatief van Minister Opstelten van justitie en veiligheid.

Diploma's van een politieagent

Zoals u leest zijn er over de politie al de nodige protestacties en ongeregeldheden geweest. In de tijd van Napoleon ging het nog niet om opgeleide agenten maar was een groot en sterk uiterlijk voldoende. Nu anno 2013 zijn politieagenten voorzien van de nodige diploma's. Te weten:
  • Assistent politiemedewerker (VMBO/MBO)
  • Politiemedewerker (VMBO/MBO)
  • Allround politiemedewerker (VMBO/MBO)
  • Politiekundige Bachelor (HBO)
  • Politiekundige Master (WO)
  • Master of criminal investigation ((HBO)

De taken van de politie

  • Een assistent politiemedewerker bewaakt een arrestant, werkt bij een receptie om mensen te ontvangen, kan een leidinggevende begeleiden en mag optreden bij milieuovertredingen, maar mag nog geen wapen dragen.
  • Een politiemedewerker draagt een uniform en vuurwapen en mag het verkeer regelen, surveilleren, en proces verbalen uitschrijven.
  • Een allround politiemedewerker doet hetzelfde werk als een politiemedewerker maar mag ook onderzoek doen naar vergelijkbare situaties met gemeenschappelijke achtergronden.
  • Een politiekundige Bachelor mag de veiligheid betreffende een evenement regelen, een preventieve aanpak rond uitgaansgelegenheden regelen en mag onderzoek doen naar problemen in de maatschappij en zoekt er de oplossingen voor.
  • Een politiekundige Master houdt zich niet bezig met individuele zaken, maar houdt zich meer met de statistieken bezig betreffende de veiligheid en de orde in de maatschappij en ontwikkelt een plan om de veiligheid te verbeteren.
  • Een Recherchekundige master bereidt zich voor op het onderzoeken in een zaak en mag tevens verdachten en getuigen verhoren.

De politie als vijand

Na de Tweede Wereldoorlog hadden Nederlandse burgers het idee dat de politie met de Duitsers hadden meegewerkt, dit zorgde ervoor dat er een verandering kwam. Iedere stad met 25.000 of meer inwoners kreeg een gemeentepolitie onder leiding van een minister van binnenlandse zaken. De rest van het land werd geleid door korps rijkspolitie. Nu nog steeds heerst er een groot wantrouwen tussen de burgers en de politie. Mensen zijn het niet eens met proces verbalen, ze zijn het niet eens met de straffen die opgelegd worden, met de bescherming die arrestanten of gedetineerden hebben tegenover de slachtoffers van die betreffende misdadigers. Dit schept een vlaag van woede en onbegrip onder de Nederlandse burgers tegenover de politie en de advocaten en rechters en ministers van Justitie.

De politie als veiligheid

Als er iets gestolen is kunt u aangifte doen. De kans dat uw gestolen spullen gevonden worden is echter heel klein. Mobiele telefoons kunnen opgespoord worden door een beveiligde chip, bankpasjes kunnen getraceerd worden bij de bank zodra de dief probeert te pinnen met uw pas, uw auto kan op videocamera opgenomen worden bij een tankstation zodra er getankt wordt. Overvallers bij winkels of banken of andere bedrijven kunnen door middel van verborgen camera's opgenomen worden, maar door het gebruik van maskers is de kans dat deze herkend worden heel klein. Er moet slechts van kleding en de houding van de verdachte uitgegaan worden, soms kan een stem herkend worden, eventueel gevolgd door getuigen die een voertuig herkend hebben. Dit maakt het de politie heel lastig, want kleding of maskers kunnen in willekeurige winkels gekocht worden en als er contant betaald is zijn de kopers ervan niet meer te achterhalen. Misdadigers doen er alles aan om niet herkend te worden en om hun sporen uit te wissen. Vaak is er tijdens een overval elders in de buurt een kleine misdaad bezig waarbij de politie afgeleid wordt.
Moordenaars gebruiken handschoenen om geen vingerafdrukken achter te laten of plastic schoenbescherming om geen voetafdrukken achter te laten, maskers om niet herkend te worden, de politie staat machteloos. Verkrachters gebruiken condooms om hun sperma of ander DNA niet achter te laten. Het is bijna onmogelijk om verdachten van een van deze delicten snel te vangen. Hiervoor zijn opsporingsprogramma's op televisie en rechercheurs nodig om de getuigen en eventuele verdachten op te pakken en te verhoren. Er kan soms maanden of jaren overheen gaan eer een zaak is opgelost. Temeer omdat de misdaadcijfers ontzettend hoog zijn. In 2012 zijn er in heel Nederland:
  • 155 moorden gepleegd
  • 1230 overvallen gepleegd
  • 4396 zedenmisdrijven gepleegd
  • 17.812 fraudeurs gesnapt
  • 33.668 keer mishandelingen plaatsgevonden
  • 8338 motorvoertuigen gestolen
  • 3790 personen slachtoffer van geweld geteld

Vergeten

Veel burgers in Nederland zijn van mening dat de politie nooit op de goede tijd op de goede plek is. Volgens veel burgers zouden er meer dan de nu tellende 55.000 politieagenten ongeveer een oplossing van het probleem kunnen zijn. Dat is per provincie gemiddeld 4 tot bijna 5.000. Gezien de verschillende soorten misdrijven en de hoeveelheid ervan is het onmogelijk elke misdadiger op heterdaad te betrappen. Voor een burger in Nederland en de politie is elk misdrijf (hoe groot ook) slechts een cijfer, voor elk slachtoffer hiervan is het een trauma voor het leven lang. Dit verschil maakt dat er een grote afstand ontstaat van burger tot de politie, een afstand van onbegrip en woede. Volgens de burger kan de politie zich niet inleven in de emoties van de slachtoffers en volgens de politie kan de burger zich niet plaatsen in de drukte van de politie. Wat de burger vergeet is dat er geen politie nodig zou zijn als elke burger in Nederland respect heeft voor elkaar en andermans eigendom. Dat burgers onder elkaar een ruzie kunnen uitpraten in plaats van bedreigen en elkaar vermoorden. Als iedereen aan elkaar vraagt iets te lenen in plaats van ongevraagd mee te nemen en niet meer terug te geven. Dat elke chauffeur zich aan de verkeersregels houdt en dat mensen elkaar niet ongevraagd dwingen tot seks. Als dit laatste mogelijk zou zijn zou het wel ongeveer 55.000 banen in Nederland kosten, en hoefden de Nederlanders ook een heel stuk minder belasting te betalen. Wij zouden ons een stuk veiliger voelen in Nederland. Helaas is dit onmogelijk.
© 2013 - 2024 Emilie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Officier van Justitie, wat houdt dat eigenlijk in?Officier van Justitie, wat houdt dat eigenlijk in?Een Officier van Justitie is een medewerker van het Openbaar Ministerie die belast is met opsporing en vervolging van st…
Strafrecht & Politie 3 - Verhoor Proces-verbaalStrafrecht & Politie 3 - Verhoor Proces-verbaalStrafrecht en Politie. Het Verhoor en Proces-verbaal. Wat houdt de cautie-verplichting van de politie in? Kan je bij het…
De bereden politie: de selectie voor de mensDe bereden politie: de selectie voor de mensHeel veel mensen op straat vinden de politie te paard maar wat stoer. In sommige situaties aaien ze het liefst de paarde…
Boete onverzekerd rijden auto en artikel 34 verklaringBoete onverzekerd rijden auto en artikel 34 verklaringOnverzekerd, geen verzekeringspapieren kunnen tonen? Als uw auto of motorvoertuig onverzekerd is in 2022 en u gaat toch…

Ontslag bij een reorganisatieOntslag bij een reorganisatieDoor de economische crisis worden steeds meer mensen ontslagen. Dit gebeurt vaak door middel van een reorganisatie. Bij…
Bronnen en referenties
  • http://www.leren.nl/artikelen/2007/politie-opleiding.html
Emilie (10 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.