Collega's van diverse generaties: hoe werkt dat?
Babyboomers, generatie X en generatie Y. Hoe werkt dat, als je collega's hebt van allerlei generaties? Vaak worden verschillen benadrukt. In onderzoek van Robert Half International gaat het juist om overeenkomsten. Waarden en wensen ten aanzien van het management blijken sterk op elkaar te lijken. Wel bestaat er een globaal verschil: hoe jonger de generatie, des te hoger de verwachtingen van zowel het eigen werk en de eigen manager. Goed om te weten als je prettig wilt samenwerken.
Tal van artikelen zijn er gepubliceerd over 'babyboomers' 'generatie X', 'generatie Y' en alle andere creatieve titels voor de diverse generaties. Weer eens wat anders dus, dat Robert Half International met onderzoek komt dat bekijkt wat de overeenkomsten zijn. Dan gaat het met name om waarden en wensen omtrent collega's en leidinggevenden. Wie zich afvraagt of je elkaar vanuit die veel besproken kloof tussen generaties anders moet benaderen, kan veel van dit onderzoek opsteken.
Zelfde waarden, zelfde type manager
De verschillende generaties op de werkvloer zijn verdeeld in de babyboomers, generatie X en generatie Y. Uit het onderzoek blijkt dat deze generaties dezelfde waarden belangrijk vinden en ook nog eens een zelfde type manager de voorkeur geven. Er zijn wel verschillen te bespeuren als het gaat om de vraag hoe belangrijk de generaties deze waarden en leiderschapsstijlen vinden. Globaal kun je zeggen: hoe jonger de generatie, des te hoger de verwachtingen van het werk en van de manager. En dat is heel nuttige informatie voor mensen die op een werkplek met grote generatieverschillen werkzaam zijn.
Het onderzoek: wat en hoe
Twee masterstudenten van de Nyenrode Business Universiteit voerden het onderzoek uit bij financieel arbeidsbemiddelaar Robert Half. Zij enqueteerden 900 personen die voornamelijk werkzaam zijn in de financiële sector.
Balans werk en privé
Opvallend is, dat alle generaties uit het onderzoek de balans tussen werk en privé het belangrijkst vinden. Maar er is ook betrokkenheid bij het werk. Dat je werk betekenis heeft én op een lange termijn impact heeft, is een factor die op de tweede plaats staat. Ook heel belangrijk is een goede werksfeer. Vooral generatie Y (geboren na 1980) hecht hier sterk aan. Wel wil generatie Y graag meer zekerheid dan babyboomers, ofwel de ouders van deze generatie (geboren tussen 1946-1964). Over de eigenschappen van de ideale manager hebben alle generaties hetzelfde idee: een ‘transformational’ leider is ideaal. Dat wil zeggen dat een ideale manager inspireert, stimuleert, uitdaagt en coacht.
"Alle mensen willen hetzelfde"
Ronald de Zoete, Associate Director Robert Half, zegt in een toelichting: “Mensen willen allemaal hetzelfde. De verschillen in intensiteit zouden veroorzaakt kunnen worden door de levensfase waarin mensen verkeren. De jongste generatie op de werkvloer, generatie Y, heeft de hoogste verwachtingen, zowel wat werksfeer als wat beloning betreft. Dit kan veroorzaakt worden door de hoge, en soms ietwat onrealistische verwachtingen en ambitie die ze hebben aan het begin van hun carrière.”
Babyboomer? Generatie X? Of toch generatie Y?
- Babyboomers zijn geboren tussen 1946 en 1964
- Generatie X is geboren tussen 1965 en 1980
- Generatie Y is geboren na 1980
Wie verwacht het meest?
Generatie X (geboren tussen 1965-1980) komt heel toepasselijk tussen de voorgaande en de opvolgende generatie in, als het gaat om verwachtingen van de werksfeer, fysieke werkomgeving en carrièreontwikkeling. Mensen uit generatie X verwachten minder dan generatie Y maar meer dan hun voorgangers. Voor deze generatie is beloning het belangrijkste aspect van hun werk, wat best kan komen omdat zij vaak hun loopbaan begonnen zijn tijdens een stevige economische crisis. Ook opvallend is dat deze generatie veel persoonlijke vrijheid op het werk wil hebben. Generatie X is minder loyaal naar werkgevers dan de oudste en jongste generatie en vindt interne baanflexibiliteit belangrijk.
Babyboomers: nog (lang) niet klaar
Babyboomers zitten het meest richting voltooide carrière. Maar ze zijn nog lang niet klaar. Babyboomers vinden hun carrièreontwikkeling onverminderd belangrijk. Weliswaar komt een fijne werkomgeving en dito werksfeer voorop, maar op plek nummr drie volgt de loopbaanontwikkeling als belangrijk aspect van hun baan. Babyboomers willen al hun capaciteiten benutten, en niet in beklemmende hokjes gestopt worden door hun werkomschrijving. In de sociologie wordt opgemerkt dat een mens met het hoger worden van de leeftijd, meer waarde hecht aan de maatschappelijke bijdrage. Net zo blijkt uit dit onderzoek dat babyboomers dingen willen initiëren waar de werkgever baat bij heeft en die zij als een 'erfenis' voor het bedrijf kunnen achterlaten.
Tip voor op de werkvloer
De conclusie uit dit onderzoek is bemoedigend: hoe verschillend generaties op de werkvloer ook kunnen lijken, qua waarden willen we allemaal hetzelfde. Een goed idee voor werkgevers én werknemers is, om wat dieper te kijken dan uiterlijke verschillen. Dan boor je de overeenkomsten aan. Dit is een heel wat vruchtbaardere manier van samenwerken.
Over Robert Half International
Robert Half International, opgericht in 1948, is marktleider op het gebied van gespecialiseerde permanente en tijdelijke arbeidsbemiddeling. De groep telt meer dan 360 vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland is deze groep vertegenwoordigd door de volgende financiële divisies: Accountemps; specialist in het uitzenden en detacheren van boekhoudkundig en financieel personeel, Robert Half Finance & Accounting; specialist in de werving & selectie van financiële specialisten, Robert Half Management Resources; bemiddelt financiële interim professionals op strategisch, tactisch en operationeel niveau en Robert Half Financial Services Group; gespecialiseerd in het plaatsen van financiële en bancaire professionals. In Nederland is het bedrijf gevestigd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht. Zie voor meer informatie www.roberthalf.nl.