Roddelen op het werk: kan het positief zijn?

Roddelen op het werk: kan het positief zijn? Mensen zijn allemaal verschillend in omgang. Zo ook je collega's. Sommige collega's zijn aardig en daarmee kun je het goed vinden en er zijn ook collega's die je het bloed onder de nagels vandaan kunnen halen. Op de werkvloer wordt vaak geroddeld. Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan roddelen, maar er zijn ook mensen die heel graag en heel veel roddelen. Het hoeft niet altijd negatief te zijn. Soms heeft roddelen een positieve invloed en kan het de band tussen medewerkers versterken.

Roddelen op de werkvloer

Bij de koffieautomaat is een plek waar mensen even gelegenheid hebben om met elkaar te kletsen. Daar gebeurt het dan ook meestal: er wordt geroddeld. Grote roddeltantes kunnen daar in geuren en kleuren vertellen wat ze weten over andere collega's. Er zijn mensen die graag roddelen. Dit kan zowel positieve of negatieve informatie zijn. Roddelen op de werkvloer hoeft niet altijd negatief te zijn. Soms kan het leiden tot een hechte band tussen de werknemers wat weer ten goede komt voor de werksfeer.

Het positieve van roddelen

Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan roddelen. Of het nu over een onschuldig onderwerp is of een zoetsappige roddel. Net zoals het dagelijkse kopje koffie of thee, hoort roddelen nu eenmaal bij kantoorwerk. Natuurlijk ligt het wel aan het onderwerp waarover geroddeld wordt, maar het hoeft niet altijd nog zo slecht te zijn. Roddelen kan zorgen voor een hechtere band tussen collega's en het kan zelfs leiden tot vriendschappen. Als je elkaars roddels voor jezelf bewaart dan kan er een vertrouwensband ontstaan. Hoewel het minder vaak voorkomt kan het ook zo zijn dat iemand iets positiefs over een ander vertelt zonder dat die persoon erbij aanwezig is. Positieve roddels worden vaak als saai beschouwd.

Het negatieve aan roddelen

Veel mensen verspreiden een roddel om zelf een betere positie te krijgen. Dit gaat ten koste van de persoon waarover geroddeld wordt. Als je negatieve opmerkingen hebt gemaakt over een collega die bij de verkeerde persoon terechtkomt, dan kun je een probleem krijgen. Als je te veel slechte dingen vertelt over een bepaalde collega kan dit slecht zijn voor je populariteit. Daarnaast kan roddelen contraproductief werken. Als te veel geroddeld wordt kan de samenwerking tussen mensen slechter worden en kan de productiviteit in het geding komen. Dit is niet gunstig voor de werkgever.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Er is onderzoek geweest naar het verschil tussen mannen en vrouwen en hun roddelgedrag. De vrouw reageert in het algemeen intensiever en emotioneler dan de man. Een vrouw is sneller geneigd een probleem op het werk te bespreken terwijl de man over het algemeen een conflict liever uit de weg gaat. Een vrouw zal eerder een collega aanspreken op een fout. Dit kan de samenwerking gunstig beïnvloeden. Daar heeft een man meestal wat meer moeite mee. Zowel een man als vrouw levert gemiddeld zowel een negatieve als positieve bijdrage aan de samen werking op de werkvloer. Dit heft elkaar aardig op.

Als er niet geroddeld wordt

Hoe zou het er op de werkvloer uitzien als er niemand meer roddelt? Niet roddelen kan een teken zijn dat de mensen elkaar niet interessant genoeg vinden. Roddelen is ontstaan om de sociale banden tussen mensen sterker te maken. Zonder roddelen zullen de mensen mensen het saai gaan vinden omdat er dan niet veel meer te bespreken is bij het koffie-apparaat.

Het is dus geen goed idee om al te vaak over uw collega’s te kletsen, maar af en toe een nieuwtje delen kan geen kwaad. Besef wel dat als jij over anderen roddelt dat ze dit ook over jou zullen doen.
© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je dat mensen over je roddelen?Hoe voorkom je dat mensen over je roddelen?Roddelen, eigenlijk doen we het allemaal wel een beetje, vaak onbewust maar ook vaak wel bewust. Praten over een ander w…
Roddelen: waarom doen we het?Roddelen, we doen het allemaal. We zijn niet altijd even trots op het feit dat we roddelen, maar we doen het niet voor n…
Roddelen: soms is het goedRoddelen: soms is het goedRoddelen, wie doet het niet? Mensen hebben altijd de neiging om het over anderen te hebben, zonder hen daarbij zelf aan…

Notulen schrijven - tips notulen schrijvenNotulen schrijven - tips notulen schrijvenDe notulen zijn het verslag van een vergadering. Het schrijven van de notulen is een taak die meestal wordt uitgevoerd d…
Efficiënt werken: Gebruik sneltoetsen in plaats van de muisEfficiënt werken: Gebruik sneltoetsen in plaats van de muisHet gebruik van de muis is heel eenvoudig, maar niet erg goed voor de productiviteit. Het is een stuk efficiënter wannee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • - office rendement, juli. Digitale nieuwbrief
  • - www.intermediair.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.