Trade: Beperken van de risico's bij internationale handel

Zowel importerende als exporterende bedrijven lopen aanzienlijk risico wanneer ze handel drijven met het buitenland. Over het algemeen is er erg veel geld gemoeid met internationale trade en daarom is het belangrijk te weten wat je als bedrijf kunt doen om die risico's zo goed en volledig mogelijk af te dekken. Lees hier meer over de risico’s van internationale handel en de financiële oplossingen die er daarvoor bestaan. Hoe kunt u veilig handel drijven met het buitenland en weer rustig slapen?

Wat zijn de belangrijkste risico’s van internationale handel?

Debiteurenrisico

Wanneer je als exporteur in zee gaat met een voor jou onbekende handelspartner, bestaat er het gevaar dat je goederen of diensten wel levert maar daar niet of niet tijdig voor wordt betaald door je debiteuren. Hoe goed ken je jouw zakenpartner eigenlijk echt, wanneer het om zekerheid en vertrouwen gaat?

Bankenrisico

Bij zowel import als export krijg je als ondernemer te maken met andere banken dan jouw eigen bank. Om te betalen of betaald te worden. Niet elke bank is echter even goed of betrouwbaar en als ondernemer kun je moeilijk inschatten of the National Best Bank of Nigeria nu wel of geen betrouwbare partij is in jouw internationale transactie.

Landenrisico

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het zakendoen met landen, waarvan je de economische, politieke of culturele situatie onvoldoende kent. Denk bijvoorbeeld aan de situatie in Iran, die reden geeft voor veel banken in Nederland om geen zaken meer te willen doen met dit land. Als ondernemer weet je niet altijd wat de omgeving is van jouw zakenpartner en hoe die een transactie kan beïnvloeden.

Wat kun je doen om de risico’s van trade of internationale handel te beperken?

Met documentair betalingsverkeer, documentaire kredieten of documentaire incasso’s, maar ook met garanties kun je het merendeel van de hier genoemde risico’s bij internationaal zaken doen beperken of grotendeels wegnemen. Zodat je als importeur de juiste zekerheden kan afdwingen voor wat betreft de kwaliteit van de goederen en hun levering. En zodat je als exporteur zeker weet dat je wordt betaald voor de verstrekking van goederen en diensten.

Wat is documentair betalingsverkeer precies?

Bankgaranties zijn vrij bekend bij bedrijven die internationaal zakendoen. Maar documentair betalingsverkeer is voor veel bedrijven nog relatief nieuw. Bij documentair betalingsverkeer worden er in de vorm van officiële documenten specifieke voorwaarden gesteld aan een internationale transactie.

Documentair krediet (Letter of Credit of LC)

Bij het documentair krediet, ook wel letter of credit genoemd, neemt de bank daadwerkelijk de verplichting tot betalen over van de importeur. Hiermee beschermt het documentaire krediet tegen alle hierboven beschreven risico’s voor de exporteur bij internationaal handelsverkeer. Ook voor de importeur is dit product erg geschikt want deze bepaalt via een documentair krediet tegen welke voorwaarden hij bereid is te betalen voor de tijdige en juiste levering van goederen en diensten.

Documentair incasso (Documentary Collection)

Bij het documentair incasso treedt de bank of financiële instelling enkel op als intermediair en begeleidt het proces waarbij goederen of diensten aan de ene kant en de betaling daarvoor aan de andere kant tegen elkaar worden uitgewisseld bij een internationale handelstransactie.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesvol beleggenSuccesvol beleggenNiet alleen door eigen ervaring, maar ook door veel te lezen over topbeleggers ben ik gekomen tot mijn gouden regels als…
Geschiedenis: termijncontracten en derivatenGeschiedenis: termijncontracten en derivatenRuim 3000 jaar voor Christus ontwikkelde het concept van geld en bankieren zich in het oude Mesopotamie. Toch duurde het…
De bedreigde Hyacint araDe rode lijst van 1996 schrijft dat de aantallen Hyacint ara’s in het wild, drastisch zijn verminderd. De meest recente…

Thuiswerkers opgelicht, wat nu?Thuiswerkers opgelicht, wat nu?Thuiswerk is een belangrijke bron van inkomsten voor veel mensen in onze samenleving. Je kunt er een goed salaris mee ve…
Spookfacturen, spooknota's, nepfacturen. Wie sturen ze?Het komt vaak voor: clandestiene bedrijven sturen spookfacturen die amper van echt te onderscheiden zijn. Elke dag worde…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 14-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.