Het verschil tussen supervisie en coaching

Het verschil tussen supervisie en coaching Wat is coaching en wat is supervisie? Deze twee vormen van begeleiding liggen zeer dicht bij elkaar. Het doel is het helpen bij vraagstukken en problemen. Alleen gaan de beide vormen allebei op een andere manier te werk. Bij coaching wordt de coachee begeleidt en de coach helpt je bij het coachen van jouw persoonlijke ontwikkeling van kennis en vaardigheden. Bij supervisie word je, net als bij coaching, persoonlijk en individueel begeleid.

Wat is het verschil tussen coaching en supervisie?

Coaching en supervisie zijn twee overeenkomende vormen van begeleiding bij vraagstukken en problemen. Wat is nou het feitelijke verschil tussen beiden? Dit is voor veel mensen onduidelijk. Veel verwarren de twee soorten met elkaar of denken dat deze vormen van begeleiding het zelfde zijn.

Coaching

Coaching is een engelse term. Bij coaching wordt je begeleid en in zekere zin geholpen om op antwoorden te komen waar jezelf niet snel achter zou komen. De persoon die coaching krijgt wordt ook wel coachee genoemd. Dit kan te maken hebben met keuzes over je persoonlijke ontwikkelingsplan. Wat je precies wilt ontwikkelen en hoe je dat gaat doen. De coach is om je daar mee te helpen. Hij observeert je en helpt je om beter te handelen in de toekomst.

De coach probeert de persoon te helpen te leren. Het leren kan zijn over de persoon zelf of leren in het algemeen. Wat is de beste manier voor de coachee om te leren om zo het snelst de stof te kennen.

De coach helpt ook met het ontwikkelen van kennis en vaardigheden van de coachee. De coach helpt de coachee te zoeken naar zijn kennis en naar zijn vaardigheden. Die de coachee, nadat die ze heeft ondekt, zal proberen te verbeteren met behulp van de coach.

Waar staat 'coaching' precies voor?

Coaching blijft altijd een vaag begrip, daarom moeilijk te onderscheiden van andere begeleidingsvormen. Daarom heb ik hier een aantal woorden opgesomt die het begrip coaching omschrijven: Communicatie, controle, contact, complex, observeren, overleg, ontmoeten, activeren, aanspreken, analyseren, aanmoedigen, concluderen, helpen, handvatten, handelen, evalueren, erkenning, expressie, emotie, navigeren, nadenken.

Supervisie

Supervisie is coachen in een zachtere term, ik bedoel hiermee dat de antwoorden voor problemen niet worden voorgezegd maar dat je zelf achter deze antwoorden moet komen. De persoon die helpt met het geven van supervisie wordt ook wel supervisor genoemd. De gene die supervisie krijgt wordt ook wel supervisant genoemd.

Supervisie zal je geen antwoorden geven of voor je verzinnen, maar de bedoeling is dat jij achter je eigen antwoorden komt. Het is bedoelt om jezelf te laten groeien en zelfkennis krijgt. Je doet het met supervisie eigenlijk allemaal helemaal alleen, maar je hebt dan steun van iemand die je kan vertrouwen met al je problemen.

Waar staat 'supervisie' precies voor?

Supervisie is net als coaching een vaag begrip, daarom is ook supervisie moeilijk te onderscheiden van andere begeleidingsvormen. Om het woord supervisie duidelijker te maken heb ik hier een aantal woorden opgesomt die het woord supervisie omschrijven: Schrijven, uitleg, problemen, plan van aanpak, persoonlijke ontwikkeling, exporatie, reflecteren, ruimte, rust, relatie, vertrouwen, visie, vragen, interactie, interesse samenwerken, interactie, interesse, exporatie.

Verschil tussen supervisie en coaching

Het feitelijke verschil tussen supervisie en coaching is dat bij coaching het een en ander voor je wordt voorgezegd en bij supervisie niet. De coach helpt je antwoorden te zoeken. Een supervisor helpt je niet echt met het zoeken met antwoorden, maar is meer een vertrouwens persoon waar je veel aan kwijt kunt. Een coach zal je aansporen tot bepaalde handelingen om je kennis en vaardigheden te laten groeien. Een supervisor zal dit niet doen, maar zal proberen te zorgen dat je je zelf aanspoort. Een coach zal ook een conclusie trekken over de coachee en zal de coachee ook analyseren. Een supervisor zal jou jezelf laten beoordelen en analyseren.

Supervisie is eigen al het werk zelf doen, maar met een lichte ondersteuning van een professioneel die je kunt vertrouwen. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk opgang komt en sneller tot bepaalde conclusies zal komen.

Coaching wordt er naar je gekeken en wordt er gezegd wat je kan en wat je niet kan. Ook zal je natuurlijk het een en ander zelf moeten doen. Bij coaching krijg je meer hulp dan bj supervisie, maar bij supervisie leer je hoe je je zelf kan beoordelen en analyseren. Dit zorgt ervoor dat je het de volgende keer helemaal zelf problemen en vraagstukken kan oplossen.
© 2009 - 2024 Aron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coachen met paardenCoachen is een proces waarbij de ontwikkeling van een persoon, team of organisatie op professionele wijze wordt begeleid…
Coachen kun je lerenCoachen is een doelgericht proces, waarbij de coach zijn coachee op interactieve wijze begeleidt in zijn professionele o…
De effectiviteit van coachingDe effectiviteit van coachingHoewel coaching sterk in opmars is, is het voor velen nog niet duidelijk welke aspecten van coaching nu exact zorgen voo…

Woekerprijzen vaak gevolg van veel vraag bij te klein aanbodmijn kijk opWoekerprijzen vaak gevolg van veel vraag bij te klein aanbodHandelaren kopen toegangskaarten op van sportwedstrijden, evenementen, concerten e.d. met de bedoeling die kaarten vervo…
Aron (60 artikelen)
Laatste update: 02-07-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.