Een goede presentatie houden

Een goede presentatie houden Op de hoogte zijn van presentatietechnieken is voor sommige beroepsbeoefenaars erg belangrijk. Presenteren is nu eenmaal inherent verbonden met bepaalde beroepen. Een presentatie houden wordt makkelijker naarmate je hier meer ervaring mee hebt. Toch, door goed basis richtlijnen (do's en don'ts) te weten, sla je ook als beginneling geen slecht figuur. Veel mensen vinden presenteren eng, en een presentatie moeten houden zorgt dikwijls voor slapeloze nachten. Bedenk dan, dat het echt niet erg is als de toehoorders van de presentatie iets van je zenuwen merken. Zelfs de meest geoefende presentator heeft soms nog last van presentatievrees. Zorg in ieder geval dat je van de basis richtlijnen voor presenteren op de hoogte bent, dit scheelt al de helft van de zenuwen bij de presentatie en het zorgt voor de nodige zelfvertrouwen.

Voor het houden van een goede presentatie hoef je dus niet uiterst zelfverzekerd te zijn. Wel zijn er een aantal standaard-regels die een presentatie, of je nu ervaren of onervaren bent, goed doet staan.

Presentatie richtlijnen, de do's en don'ts

Do

  • Ga met beide schouders naar de richting van de groep staan.
  • Laat je armen naast je lichaam hangen of vouw je armen ter hoogte van de navel.
  • Zet je voeten 5 tot 10 cm van elkaar en verdeel je gewicht over beide voeten. Dit toont stevig, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk.
Zorg dat je bovenstaande punten niet op een bestudeerde manier doet. Laat je houding natuurlijk en ontspannen overkomen.

Don't

Ga niet met de armen gekruist over de borst staan.
  • Vouw je armen niet achter je rug.
  • Steek niet je handen in zakken, je hebt je handen soms nodig om ondersteunende gebaren te maken.
  • Verplaatst niet steeds je gewicht van de ene voet naar de andere. Je gaat ook niet steeds een eindje naar voren en dan weer naar achteren.
  • Ga niet steeds meer opschuiven in de richting van je standbeen.
  • Niet friemelen en frutselen, krabben en peuteren.
  • Niet de bril op- en afzetten, spelen met een voorwerp
  • Overdreven zwaaien of heftige gebaren maken
Terwijl je de presentatie houd, moet je ervoor zorgen om niet teveel na te denken bij je houding. Je gaat staan, klaar, en vervolgens richt je je op de inhoud van je presentatie.

Bij het houden van een goede presentatie is het belangrijk om op de volgende punten te letten

Wees zichtbaar voor iedereen
Als sommige toehoorders je niet kunnen zien, zal hun aandacht verzwakken. Men vindt het spreker dat de presentator zichtbaar is en voor jezelf is het ook prettig om geroezemoes te voorkomen. Wanneer je voor een grote groep moet spreken kun je een lessenaar of katheder gebruiken om papieren op te leggen. Voordat je begint met spreken, kijk je of iedere luisteraar je kan zien (je kunt dit ook even vragen).

Spreek niet te snel, maar duidelijk en langzaam
Bij een presentatie zijn mensen geneigd om sneller te spreken. Onbewust wil je er toch graag snel vanaf zijn. Dit kun je voorkomen door af en toe even te pauzeren. Let op je volume. Zorg ervoor dat je altijd verstaanbaar bent. Ga je stem niet verheffen maar zorg voor een microfoon. Spreek ABN, praat niet te geaffecteerd, maak geen flauwe grapjes. Probeer teveel 'uh' te voorkomen.

Pauzeer tussendoor

Je kunt pauzeren door een vraag tussendoor te stellen. Ook is het goed om af en toe kleine stiltes in te lassen. De toehoorders kunnen dan even nadenken over wat je hebt gezegd.

Verdeel de aandacht

Houdt steeds oogcontact met de hele groep. Je moet niet steeds naar boven, beneden of opzij kijken. Kijk ook niet steeds naar dezelfde persoon of alleen naar een gedeelte van de groep. De aandacht verdelen voer de zaal doe je door de 'camerabeweging.' Je ogen gaan dan langzaam van links naar rechts en van rechts naar links zonder schokkende bewegingen.

Probeer de zaal te laten meedenken

De zaal tot meedenken stimuleren doe je wanneer de zaal actief moet meedenken. Stel tijdens de presentatie een vraag of vraag een reactie uit de zaal. Het maakt de presentie fleuriger, en men blijft er met de aandacht bij.

Lees niet voor

Hoewel het goed is dat je je verhaal op papier hebt (of in grote lijnen), moet het wel spontaan en levendig blijven. Dus een verhaal moet je niet oplezen. Het is wel goed om af en toe te kunnen kijken op papier als je de draad even kwijt bent. Dit is niet storend voor de toehoorders. Het beste kun je van je verhaal een paar aantekeningen maken en deze gebruiken ter ondersteuning van de presentatie.

Richt je gezicht naar de groep

Wanneer je hulpmiddelen gebruikt, zoals powerpointpresentatie of flip-over, dan is het storend wanneer je hier steeds naar kijkt. Wanneer je spreekt, richt je je altijd tegen de groep. Als je iets aanwijst, doe dit dan zonder iets te zeggen.

Wees geloofwaardig

Wat je vertelt, moet voor jezelf ook geloofwaardig zijn. Je moet het voor je zien, en ook achter de boodschap staan. Als je met voorbeelden werkt, laat deze dan aansluiten bij het milieu van de doelgroep.

Sta open voor de groep

Zorg ervoor dat je een prettige relatie met de groep hebt. Geef de groep ruimte om vragen te stellen. Dit stelt je ook in de gelegenheid even op adem te komen. Laat ze ook de ruimte om opmerkingen te maken. Als je een antwoord niet weet, zeg dit dan eerlijk en stel voor dat je het later opzoekt.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Hoe geef je een goede Powerpoint presentatieHoe geef je een goede Powerpoint presentatieZakelijke presentaties worden steeds vaker gegeven met behulp van een Powerpoint presentatie. Met Powerpoint maak je op…
Presentatievaardigheden in de praktijkPresentatievaardigheden in de praktijkHet is bijzonder dat een van de grootste angsten onder de werknemers, presenteren is. Presenteren is tegenwoordig zo’n b…
Tips voor het geven van een PowerPoint presentatieHet wordt steeds belangrijker dat je over goede presentatievaardigheden beschikt. Niet iedereen kan een goede presentati…

Een bedrijfsuitje organiserenEen bedrijfsuitje organiserenVrijwel iedereen die werkt komt er ooit mee in aanraking: het bedrijfsuitje of personeelsuitje. Meestal is dit vanaf de…
Beter en zonder stress presterenBeter en zonder stress presterenBeter en zonder stress presteren door te concentreren op kerntaken. Tegenwoordig is het gebruikelijk om op je werk meerd…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.