Papiersnijmachines voor thuis, school, of kantoor

Papiersnijmachines voor thuis, school, of kantoor Papier wordt in diverse afmetingen geleverd zoals A-formaten, B-formaten, DIN-formaten en Carré-formaten. Veel voorkomend zijn de A-formaten. Het grootste A-formaat is A0 en meet 118,9 x 84,1 centimeter. Door een A-formaat telkens dubbel te vouwen ontstaan de andere A-formaten met als meest bekende het A4 formaat. Maar om tot die kleinere formaten te komen moet het papier gesneden worden. Veel snijwerk gebeurt door de leveranciers van papier met grote computergestuurde machines. Maar snijwerk komt ook veelvuldig voor in kantoren, scholen en thuis. Daar bestaan handige papiersnijmachines voor die heel wat minder investering vergen dan de grote computergestuurde snijmachines.

Thuis of op school en kantoor

Een papiersnijmachine of kortweg papiersnijder kan afhankelijk van het model zeer handig zijn voor zowel thuisgebruik als op school en kantoor.

Thuisgebruik

Een papiersnijmachine zal voor thuisgebruik niet op elk bureau staan. Jammer, want het kan bij tijden een heel handig apparaat zijn. Wie handig is in het knippen met een schaar en slechts af en toe een foto of iets anders moet bijsnijden zal de investering in een papiersnijmachine achterwegen laten. Voor een minder vaste hand en secuur werken is zo’n machine echter vereist. Zeker als het snijwerk toch regelmatig moet gebeuren is de aanschaf de moeite waard.

Op school of kantoor

Op school of op kantoor is een papiersnijmachine dikwijls een onmisbaar toestel. Knippen met een schaar is tijdrovend en is ook lastig om bijvoorbeeld schoolwerkstukken mooi op maat te krijgen of onderdelen netjes en strak te houden. Op kantoor komt het veelvuldig voor dat papier voor een bepaalde klus precies op maat moet worden gemaakt.

Verschillende systemen voor papiersnijmachines

Er bestaat een drietal systemen voor snijmachines namelijk rolsnijmachines, bordscharen en stapelsnijmachines. Afhankelijk van het te verrichten snijwerk wordt een keuze gemaakt waarbij het aantal tegelijk te snijden vellen papier doorslaggevend kan zijn. Het aantal vellen dat gelijktijdig kan worden gesneden is echter per apparaat heel verschillend en gaat van één of enkelen tot meerdere tientallen en er zijn machines die zelfs een aantal honderden vellen tegelijk kunnen snijden. Ook in het gewicht van de apparaten bestaat veel verschil.

Rolsnijmachine voor thuisgebruik

Een rolsnijmachine is zeer geschikt voor thuisgebruik en vooral voor het bijsnijden van foto’s. Bij een rolsnijmachine wordt het papier niet, zoals bij andere systemen, afgehakt maar snijdt een rollend mesje het papier door. Het apparaat weegt niet veel en kan meestal vijf tot tien vellen tegelijk doorsnijden.
 • Drie snijmanieren: Bij sommige modellen kan het snijmes verwisseld worden waardoor het geschikt is voor drie snijmanieren. De eerste is recht snijden, de tweede gegolfd en de derde manier is geperforeerd.
 • Veiligheid: Het ronddraaiende mes is veilig in een behuizing weggewerkt en er zijn ook modellen waarbij het mes pas tevoorschijn komt op het moment dat er daadwerkelijk wordt gesneden.
 • Zelf slijpend: Ook bestaan er modellen met een zelf slijpend roestvrijstalen snijmes.
 • Papierklem: Sommige modellen hebben een papierklem waardoor verschuiving van het papier wordt voorkomen.
 • Schaalverdeling: Op het werkvlak is een schaalverdeling aangebracht in centimeters en soms ook in inches. Het werkvlak is tevens vaak voorzien van roosterlijnen die de papierformaten aangeven.

Bordscharen voor scholen en kantoren

Bordscharen zijn snijmachines met een mes onder een hefboom. Door de hefboom neer te halen wordt het papier gesneden. Ze worden daarom ook wel eens vergeleken met een guillotine of worden guillotine-snijmachine genoemd.
 • Veiligheid: Veel bordscharen zijn voorzien van een (transparant) veiligheidsscherm waardoor wordt voorkomen dat de handen of de vingers in aanraking komen met het mes.
 • Grote snijcapaciteit: Een bordschaar heeft in vergelijking met een rolsnijmachine meestal een grotere snijcapaciteit.
 • Geschikt: Bordscharen zijn bijzonder geschikt voor het snijwerk dat in scholen en kantoren moet worden verricht.

Stapelsnijmachines voor kantoor en massaverwerking

Een stapelsnijmachine is bedoeld om een stapel papier te snijden wat handmatig, elektrisch of hydraulisch kan gebeuren.
 • Modellen: Er bestaan kleinere modellen voor kantoorgebruik maar ook grote voor snijwerk van veel papier tegelijk.
 • Aantal vellen: Met de grote machines kunnen tot vijfhonderd vellen papier worden gesneden maar bij topmodellen is dat aantal wel 700 stuks.
 • Veiligheid: Stapelsnijmachines zijn allemaal voorzien van enkele beveiligingen.
 • Dubbele bediening: Grotere machines hebben als beveiliging een dubbele bediening. De machine werkt daarbij alleen als hij met twee handen tegelijk wordt bediend waardoor ongelukken worden voorkomen.
 • Veiligheidskap: Een andere beveiliging is de kap aan de voorkant die gesloten moet zijn om de machine in werking te kunnen stellen.
 • Persbalk: De grotere modellen beschikken ook over een persbalk die de stapel papier stevig vastklemt waardoor verschuiving wordt voorkomen.
 • Computergestuurd: Modellen die die bij de productie van boeken, tijdschriften en kranten worden gebruikt zijn dikwijls volautomatisch en computergestuurd.

Speciale eigenschappen

Enkele speciale eigenschappen van rolsnijmachines en bordscharen zijn:
 • Antislipvoetjes: Sommige papiersnijmachines zijn voorzien van antislipvoetjes om uitglijden te voorkomen
 • Handgrepen: Ook zijn er papiersnijmachines met ergonomische handgrepen aan de hefboom voor prettiger werken.
 • Afmetingen: Snijmachines zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen waardoor ze aangepast kunnen worden aan het gebruik. Het meest voorkomend zijn machines voor A4 formaat maar er zijn ook grotere en kleinere verkrijgbaar.
 • Kleur naar wens: Organisaties die er een bepaalde huisstijl met een huiskleur op na houden hebben bij de modellen van het merk Viking de keuze uit enkele kleuren zoals blauw, groen en zwart. Andere merken zijn bijvoorbeeld Avery, Dahle en Office Depot met veelal de kleuren zwart en grijs.

Lees verder

© 2018 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jura koffiemachinesJura koffiemachinesJura koffiemachines zijn kwalitatief hoogstaande, volautomatische koffieapparaten. Jura is een Zwitsers merk dat al geru…
Jezelf blijvend ontharen met een laserapparaat, kan dat?Jezelf blijvend ontharen met een laserapparaat, kan dat?Veel mensen hebben last van overbeharing. Daarnaast willen we op plaatsen waar we normale beharing hebben, daar geen har…
Computer schoonmakenComputer schoonmakenHet schoonmaken en schoon houden van de computer en dan met name de fysieke hardware, zorgt er voor dat de pc goed blijf…
Senseo koffiepads makenSenseo koffiepads makenEr worden elke dag miljoenen liters koffie genuttigd vele daarvan worden gezet met een koffiefilter maar tegenwoordig is…

Kwalitatief onderzoek doen met een focusgroepKwalitatief onderzoek doen met een focusgroepEr zijn een heleboel soorten onderzoek mogelijk om binnen de vakgebieden marketing en communicatie aan informatie te kom…
Smart Farming, exacte en automatische landbouwtoepassingenSmart Farming, exacte en automatische landbouwtoepassingenDe wereldpopulatie blijft groeien. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de wereldbevolking zal uitgroeien tot ruim 9…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: CurtisMmedia, Pixabay
 • https://www.vikingdirect.nl/nl/kantoormachines-c-48/snijmachines-c-4813
 • https://papiersnijmachineshop.nl/page/papiersnijmachine-informatie.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Papiersnijder
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2018
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.