Zakelijk kleden: De business casual outfit

Zakelijk kleden: De business casual outfit Steeds meer bedrijven verlaten het traditionele pak als formele bedrijfskleding en laten business casual toe als kledingvoorschrift. Waar het creëren van een succesvolle look met een pak relatief makkelijk is, is dit met business casual al lastiger. De vrijheid die business casual als dresscode toelaat geeft echter ook mogelijkheden; een goede business casual outfit zorgt ervoor dat je positief opvalt tussen je collega's. Een goede outfit hoeft echter niet duur te zijn; met een beperkte hoeveelheid kleding is het al mogelijk om een succesvolle look te creëren.

Inhoud


Business casual en pasvorm

Het belangrijkste aan een goede outfit is een goede fit. Kleding die niet goed past zorgt al direct voor een slonzig uiterlijk. Niets stoort meer aan een outfit dan een jasje met te lange mouwen, flobberbroeken of een hemd dat te strak zit. Ongeacht of het nu een broek, hemd, jas, riem of iets anders is; de pasvorm moet perfect zijn. Het kledingstuk kan nog zo mooi zijn, als het niet past, koop het dan niet.

Business casual broek

Het voordeel van business casual is dat vrijwel ieder type broek toegestaan is, zolang het maar niet te slordig is afgewerkt. Dit betekent dat er zowel gekozen kan worden voor een pantalon of chino als voor een spijkerbroek. Let bij spijkerbroeken wel goed op de afwerking; een relatief effen kleur is hiervoor het beste. Gaten of te radicale wassingen geven een te nonchalant uiterlijk, dat wellicht goed past bij een vrije tijdsomgeving, maar minder in een zakelijke omgeving. Een donkere spijkerbroek past altijd en kan ook met veel verschillende andere items gecombineerd worden.

Een pantalon geeft een wat chiquer uiterlijk, maar deze moet wel goed passen. Vaak zit het probleem van de pantalon in de lengte van de pijpen. Iets te korte pijpen zijn in de mode, maar een traditionele pasvorm is veiliger. Een broek die zo lang is dat er onderaan een minuscule vouw te zien is van de pijp die op de schoen rust, is goed. Een broek waarvan de lengte te lang is uit zich door meerdere vouwen of kreukels in de pijp. Aan de achterzijde van de schoen moet de broek net niet rusten op de hak; als er vouwen in de achterkant van de pantalon zitten, is de broek te lang.

Een formeel hemd

Als basisafwerking van een casual business outfit kan er altijd een goed hemd gedragen worden. Het hemd zit uiteraard altijd in de broek en moet van hoge kwaliteit zijn. Let met name bij witte hemden op dat eventuele onderkleding niet doorschijnt. Een standaard wit of blauw hemd is altijd goed, maar kan wat saai overkomen. Andere kleuren vallen wellicht meer op, maar leveren ook meer risico op en zijn minder te combineren met eventuele andere kledingstukken. Een strakke kleur is vaak het beste, hoewel een motiefje in een hemd ook goed kan werken als er een neutralere afwerking overheen gaat, bijvoorbeeld in de vorm van een pullover.

Een trui, pullover of knitwear als afwerking bij business casual

Slechts een hemd met een broek kan wat eenvoudig overkomen. Een goede afwerking in de vorm van een trui, pullover of knitwear kan net dat meer aan de outfit geven. Let hierbij wel op dat er niet wordt gekozen voor een drukke uitwerking; een strakke kleur is altijd goed. Een gekleurd motief kan de kleding druk of te frivool maken. Net als bij alle kledingstukken is de pasvorm hier zeer belangrijk. De mouwen moeten niet te kort zijn, maar zeker ook niet te lang. De uiteinden van de mouwen mogen ook niet zo wijd zijn dat de mouwen tot over het duimgewricht heen vallen; dat kan een zeer onzekere uitstraling geven. Een groot voordeel van een trui, pullover of knitwear is dat deze in een effen afwerking vaak zeer goedkoop te krijgen zijn. Met een beperkt budget is het dan toch mogelijk om voldoende in huis te halen om genoeg af te kunnen wisselen.

Colbert

Behalve een trui, pullover of knitwear, kan er ook gekozen worden voor een mooi colbert om het uiterlijk af te maken. Een pochet, of 'zakdoekje', dient om het colbert af te maken en in een gedistingeerd uiterlijk te voorzien. De stof en motief van het colbert doet veel voor de gehele outfit; kies daarom niet voor te gedurfde kleuren, maar hou het bij bewezen kleuren als zwart, blauw, grijs of bruintinten.

Riem en schoenen

Bij business casual zijn veel soorten schoenen toegestaan, maar nette geklede schoenen drukken meer autoriteit uit dan wat frivoler afgewerkte schoenen. Zwart of bruin leer kan allebei, andere kleuren zijn riskanter. Bij zwarte of bruine lederen schoenen kan er gekozen worden voor een riem in dezelfde kleurencategorie. Bij anderskleurige schoenen kan dit een wat gekunsteld uiterlijk opleveren.

Wel of geen stropdas?

Een stropdas hoeft niet meer, maar is wel nog mogelijk als incidentele afwerking onder bijvoorbeeld een pullover. Ook hierbij geldt dat effen kleuren veiliger zijn dan een motiefje. Mocht er toch voor een motief gekozen worden, let hierbij dan wel op dat het niet te druk wordt; het blijft immers een zakelijke outfit.

Een horloge als ultiem accessoire

Een business casual look is niet compleet zonder horloge. Een horloge vertelt veel over de eigenaar. Een klassieke submariner of seadweller van Rolex bijvoorbeeld straalt luxe, waardering voor schoonheid en traditie en autoriteit uit. Een sportiever horloge, van bijvoorbeeld Tag Heuer werkt goed bij een snelle, moderne look. Er zijn ook goedkopere horloges die toch een stijl kunnen afmaken. Seiko bijvoorbeeld heeft een goed aanbod van automatische horloges tegen schappelijke prijzen.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de belangrijkste basiskledingstukken voor mannen?Wat zijn de belangrijkste basiskledingstukken voor mannen?In de kledingkast van een man mogen enkele belangrijke basiskledingstukken niet ontbreken. Dit zijn kledingstukken die j…
Dresscodes, wat moet ik aan? | Black tie, Tenue de Ville.Dresscodes, wat moet ik aan? | Black tie, Tenue de Ville.Vaak wordt er op uitnodigingen een dresscode vermeldt. Houd je hieraan, anders kun je de plank volledig misslaan! Ook is…
Dresscode voor mannen en vrouwen, welke kleding moet ik aanDresscode voor mannen en vrouwen, welke kleding moet ik aanWij maken een goede indruk door goede manieren en door er goed uit te zien. Er goed uitzien heeft natuurlijk met kleding…
Zo gaan we steeds stijlvol gekleedZo gaan we steeds stijlvol gekleedSchoonheid is relatief en hangt van vele factoren af. Volgens velen zit schoonheid van binnen, maar het oog wil uiteraar…

Coveys zeven eigenschappen: leidraad bij timemanagementCoveys zeven eigenschappen: leidraad bij timemanagementTips voor timemanagement kunnen je helpen beter leren om te gaan met je tijd. Daardoor kun je prettiger werken, maar ook…
Hoe je e-mailgedrag je werkproductiviteit kan beïnvloedenHoe je e-mailgedrag je werkproductiviteit kan beïnvloedenIn de tijd dat brieven nog met de hand geschreven werden of met een typemachine getypt moesten worden, was communicatie…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.