Het handelsverdrag CETA
Het CETA-verdrag is een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Het doel van dit verdrag is om de handel tussen de landen uit de Europese Unie en Canada gemakkelijker en goedkoper te maken. Dit wordt onder andere bereikt door de douanetarieven tussen de Europese Unie en Canada af te schaffen, het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en gelijke regels voor alle partijen. Niet iedereen is echter gelukkig met de inhoud van het verdrag. Vooral boerenorganisaties uit de Europese Unie zijn bang dat ze uit de markt gedrukt zullen worden door grote Canadese landbouwbedrijven.
Wat is CETA?
CETA is de naam van het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. CETA is de afkorting van Comprehensive Economic and Trade Agreement. Het verdrag is vergelijkbaar met TTIP: het verdrag dat de handel tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten moet gaan regelen (anno 2016 is dit verdrag nog niet in werking getreden). De beide verdragen hebben dan ook hetzelfde doel: het vergemakkelijken van handel door het weghalen van allerlei handelsbarrières.
Onderhandelingen
De onderhandelingen over het verdrag begonnen in 2009 onder leiding van Karel de Gucht. Hij was op dat moment Eurocommissaris voor Handel namens de Europese Unie. In september 2014 werd er een formeel akkoord gesloten tussen de Europese Unie en Canada.
Normaal gesproken worden handelsverdragen goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad. In dit geval is echter besloten dat de goedkeuring van het CETA-verdrag via de uitgebreide procedure gaat. CETA ligt namelijk politiek erg gevoelig en veel lidstaten zeggen dat CETA meer is dan een handelsverdrag. Het verdrag zal nu dus door het Europees parlement en door iedere lidstaat afzonderlijk moeten worden goedgekeurd. De Nederlandse Tweede Kamer heeft op 11 oktober 2016 het verdrag goedgekeurd.
Inhoud van het verdrag
In het verdrag wordt geregeld hoe de handel tussen de Europese Unie en Canada, vanaf de inwerkingtreding, moet gaan. De regels zijn er vooral met het doel om de handel tussen de Europese Unie en Canada makkelijker en goedkoper te maken. Het verdrag bestaat uit bijna 1600 pagina's en gaat over een groot aantal onderwerpen. Er zal bijvoorbeeld een einde komen aan het betalen van douanerechten bij de handel, met uitzondering van enkele gevoelige landbouwproducten.
De Europese Unie krijgt door het verdrag ook toegang tot de Canadese markt voor overheidsopdrachten. De Europese Unie kan hierdoor gaan concurreren met de Verenigde Staten. Canada en de Verenigde Staten hebben namelijk al een soortgelijk handelsverdrag met elkaar. Daarnaast bevat het verdrag maatregelen om investeringen te stimuleren.
Met het CETA-verdrag wordt verder geregeld dat diploma's wederzijds (kunnen) worden erkend, intellectuele eigendomsrechten beter worden beschermd en dat de bestaande milieunormen, consumentenrechten en democratische rechten worden beschermd. Het verdrag wil de handel tussen de EU-landen en Canada duurzamer maken en het milieu beschermen. De handel mag niet leiden tot meer schade aan het milieu.
Voor- en tegenstanders
Het verdrag kent zowel voor- als tegenstanders. En beiden komen met verschillende argumenten waarom het verdrag wel of niet moet doorgaan. De voorstanders wijzen hierbij vooral naar het economisch belang en de tegenstanders wijzen hierbij naar het milieubelang en het belang van de lidstaten van de Europese Unie.
Voorstanders CETA
Volgens voorstanders zou het handelsverdrag CETA leiden tot een groei van de economie en de werkgelegenheid. Volgens minister Ploumen zou het verdrag zo'n 600 miljoen tot 1,2 miljard extra aan inkomsten kunnen opleveren voor Nederland op jaarbasis. Voor de gehele Europese Unie zou dit zo'n 25 miljard per jaar zijn.
Tegenstanders CETA
Boerenorganisaties zijn bang dat het verdrag negatieve gevolgen heeft op de Europese varkens- en rundvleesexport. Daarnaast denken zij dat biologisch en kleinschalige Europese boeren straks concurrentie zullen krijgen van grote Canadese landbouwbedrijven. De Canadese landbouwbedrijven hoeven namelijk aan lagere standaarden voor voedselveiligheid en dierenwelzijn te voldoen. Ook hanteert Canada minder strenge regels voor het gebruik van pesticiden en staat het genetisch gemodificeerd voedsel toe.
Tegenstanders zeggen ook dat vooral het internationale bedrijfsleven zal profiteren van het verdrag. Dit komt door een vorm van arbitrage die is toegevoegd aan het CETA-verdrag: ICS (Investment Court System). Met dit arbitragesysteem kunnen grote bedrijven, buiten de reguliere rechtbanken om, schadevergoedingen eisen als landen wetgeving invoeren die hen benadeeld. Bijvoorbeeld als de winst voor het bedrijf door deze wetgeving lager zal uitvallen.