Welke bedrijven bezit Facebook?

Welke bedrijven bezit Facebook? Facebook is uitgegroeid tot een socialmediagigant met meer dan een miljard gebruikers (in 2014) en een wereldwijde naamsbekendheid. Naast het socialmediaplatform zelf is Facebook eigenaar van veel andere bedrijven. Welke bedrijven zijn door Facebook overgenomen en wat is de reden voor deze overnames?

De grootste talenten

Facebook is het grootste socialmediaplatform in de wereld. Om haar diensten zo compleet mogelijk aan te bieden en om een goede strategische positie in te nemen, heeft Facebook sinds de oprichting verschillende overnames gedaan. De meeste overnames in de eerste jaren na de oprichting zijn vooral gedaan om goede werknemers binnen te halen. Het recruitment van het bedrijf bestond voor een groot deel uit het overnemen van bedrijven met goede mensen, zodat deze mensen voortaan bij Facebook op de loonlijst stonden. Zelden ging een overname over de dienst of het product van het overgenomen bedrijf. De volgende overnames zijn de grootste overnames die Facebook heeft gedaan.

ConnectU

Cameron en Tyler Winklevoss zijn de oprichters van Harvard Connection, waarvan de naam later is veranderd in ConnectU. Ze hebben Facebook eigenaar Mark Zuckerberg ervan beschuldigd dat hij het idee van Harvard Connection (een soort socialmediaplatform voor universiteiten) heeft gekopieerd. Beide partijen zijn in 2011 tot een schikking gekomen waarbij ConnectU voor 65 miljoen werd overgenomen door Facebook. De overname gold dus vooral als een schadevergoeding.

FriendFeed

FriendFeed is opgericht in 2007 als socialmediaplatform en wordt vaak vergeleken met Twitter. Het verschil met Twitter is dat FriendFeed ook berichten en updates van andere platforms (bijvoorbeeld Flickr, Picasaweb) ophaalt. FriendFeed is dus een open platform. In 2009 is FriendFeed door Facebook overgenomen. De medewerkers zijn in dienst gegaan bij Facebook en de vier oprichters hebben vooraanstaande posities bij Facebook gekregen.

Nextstop

Nextstop (opgericht in 2009) richtte zich met name op reistips. Het bedrijf is gestart door mensen die onder andere betrokken waren bij de oprichting van Google Groups en Picasa. NextStop gaf tips en aanbevelingen om leuke dingen te ondernemen op diverse locaties over de hele wereld. De overname van Nextstop door Facebook in 2010 leek in eerste instantie bedoeld om de activiteiten van Facebook Connect verder uit te breiden, maar ook hier ging het om een talentenovername. De oprichters van Nextstop kregen goede functies bij Facebook.

Hot Potato

Ook Hot Potato is in 2010 overgenomen door Facebook. Hot Potato was een socialmediaplatform wat zich vooral richtte op locatiedeling. Zo konden gebruikers laten weten wanneer ze naar een bepaald evenement gingen en waar dat evenement plaatsvond. Vervolgens konden ze tijdens het evenement informatie uitwisselen met andere bezoekers. Facebook heeft deze functie later uitgebreid op haar eigen site. Toch wordt ook deze overname vooral als een talentenovername beschouwd.

Drop.io

Drop.io is een file sharing service waarbij gebruikers gratis of tegen betaling op een veilige en gesloten manier bestanden met elkaar kunnen delen. Deze bestanden konden zowel online als via telefoon of fax gedeeld worden. In 2010 besloot Facebook het bedrijf over te nemen. De oprichter van Drop.io kwam bij Facebook in dienst.

Instagram

In 2012 nam Facebook Instagram over. Het was de grootste overname in de geschiedenis van Facebook tot dat moment. Waar voor eerdere overnames over het algemeen minder dan 100 miljoen dollar werd betaald, kostte de overname van Instagram 1 miljard dollar. Instagram is een fotoservice waarbij gebruikers hun foto's kunnen bewerken en kunnen delen met hun volgers. Op de foto's kan vervolgens gereageerd worden. Gezien de hoeveelheid foto's die op Facebook gedeeld werden, was Instagram een welkome aanvulling op de diensten van Facebook. De mogelijkheden voor het bewerken van foto's op Facebook waren namelijk zeer beperkt. Desondanks was ook deze overname vooral gericht op het verhogen van de know-how van Facebook. Alle medewerkers van Instagram zijn in dienst gekomen van Facebook. Instagram is na de overname wel actief gebleven en is ook nog te gebruiken in combinatie met andere platforms zoals Twitter.

Karma

Karma was een app waarmee vrienden online gifts naar elkaar toe kunnen sturen. Facebook heeft het bedrijf in 2012 overgenomen. De activiteiten zijn omgezet in Facebook Gifts en Facebook heeft het assortiment aan cadeau's sinds die tijd flink uitgebreid.

Face.com

Ook Face.com is overgenomen met het idee om de opties voor foto's binnen Facebook te verbeteren. Face.com is gespecialiseerd in het maken van softwaren voor gezichtsherkenning. Facebook heeft het bedrijf overgenomen, waarna de techniek vooral gebruikt is voor het taggen van vrienden in foto's. Door de gezichtsherkenning kan Facebook de vrienden op de foto's herkennen en kan hierdoor aanbevelingen voor het taggen doen.

Whatsapp

In 2014 is WhatsApp door Facebook overgenomen voor een bedrag van maar liefst 19 miljard. Omdat in het overnamebedrag een deel aandelen was verwerkt is het uiteindelijk overnamebedrag nog veel hoger uitgekomen, omdat de aandelenkoers van Facebook tijdens de onderhandelingen nog flink was gestegen. Whatsapp is een berichtendienst en een moderne vorm van SMS'en. Met Whatsapp kunnen berichten, foto's, video's en audiofragmenten worden verstuurd. WhatsApp was vooral interessant vanwege de enorme populariteit van WhatsApp in de opkomende landen als Brazilië en India. WhatsApp is na de overname als apart bedrijf blijven opereren.

Oculus VR

In 2014 is het bedrijf Oculus VR overgenomen. Oculus VR is de maker van de Oculus Rift, een virtual reality bril die vooral gebruikt kan worden bij het gamen. Gamen krijgt een andere ervaring omdat de gebruiker het gevoel heeft dat hij midden in de game omgeving staat of loopt. Facebook wil de Oculus Rift ook gebruiken voor andere toepassingen als 1-op-1 consults of het bijwonen van een sportwedstrijd. In plaats van een focus op games wil Facebook ruimte maken om de bril te gebruiken voor communicatie, entertainment, onderwijs, sport en dergelijke. Met de overname is een bedrag van 2 miljard dollar gemoeid.

ProtoGeo Oy

ProtoGeo Oy is de ontwerper van de fitness App Moves, een app die loop-, hardloop- en fietsafstanden automatisch registreert en informatie geeft over de afstand, het aantal stappen en het aantal calorieën wat verbrand is. Moves blijft apart functioneren en is nog niet in Facebook opgenomen. De overname heeft meer weg van een uitbreiding van de activiteiten van het bedrijf Facebook.

Conclusie

De bovenstaande bedrijven zijn een deel van het totaal aantal bedrijven dat Facebook heeft overgenomen. In de eerste jaren na de oprichting lag de nadruk vooral op het binnenhalen van kennis en know-how; Facebook wil de beste mensen op het gebied van social media en ICT in dienst hebben. Toen de gewenste know-how aanwezig was, is het bedrijf zich meer gaan richten op het professionaliseren en optimaliseren van het platform Facebook. De overnames van Hot Potato, Face.com, Instagram en Karma zijn hier op gericht. De overnames die daarna volgden, waren vooral gericht op het uitbreiden van de activiteiten van het Facebook, om niet volledig afhankelijk te zijn van alleen het platform Facebook.
© 2015 - 2023 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adverteren via FacebookAdverteren via FacebookMark Zuckerberg is de oprichter van Facebook. Dit sociaal netwerk werd opgericht in februari 2004. Aanvankelijk was Face…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Sommige mensen willen er va…

Vergaderlocatie boeken: tips en stappenplanVergaderlocatie boeken: tips en stappenplanU kunt een vergadering net wat extra cachet geven door deze te organiseren op een bijzondere locatie. Wanneer u een verg…
Certificaten in veel soorten als bewijsstukkenCertificaten in veel soorten als bewijsstukkenEen certificaat bestaat meestal uit een schriftelijke verklaring die als bewijsstuk kan dienen voor de goede kwaliteit v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mergers_and_acquisitions_by_Facebook
Frank1982 (89 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.