Ameland InZicht Magazine

Ameland InZicht Magazine Ameland InZicht Magazine, kortweg AIZ Magazine, is een glossy blad dat sinds juni 2012 met drie edities per jaar verschijnt. In het blad staan prachtige verhalen, mooie reportages, fenomenale foto’s en interessante weetjes. Het nodigt uit om op het eiland op onderzoek uit te gaan en zelf te ondervinden waarover zo enthousiast in het blad wordt verhaald.

Hoe het begon

In het voorjaar van 2012 zaten horeca ondernemer Henk Huizinga en kunstenaar en ontwerper Mark Kiewiet op Ameland bij elkaar aan tafel. Henk had net een mooie advertentie door Mark laten maken voor zijn restaurant Boerenbont. Het was de bedoeling dat die in een lokale krant en op de Kabelkrant van Ameland zou worden gepubliceerd, maar hij was zo mooi geworden, dat ze bedachten dat hij veel beter tot zijn recht zou komen in een glossy. Voor de grap riepen Henk en Mark toen dat ze dat blad zelf gingen maken en ze voegden daad bij woord. Het idee van een magazine begon te rijpen, maar zowel Henk als Mark waren leek op het gebied van uitgeven. In een ondernemer uit Oldenzaal vonden ze de derde man die het blad mede op poten zette. Als vierde poot onder het project werd Amelander fotografe Jantina Scheltema binnengehaald en met elkaar maakten ze een eerste nummer van Ameland InZicht dat in juni 2012 verscheen.

Nummer 1Nummer 1
Nummer 2Nummer 2
Nummer 3Nummer 3

Blikvanger

Het eerste nummer telde 64 pagina’s met jutter Piet Metz als blikvanger. De jutter uit Buren lag zelf tijdens de feestelijke presentatie van het eerste nummer op 8 juni 2012 in het ziekenhuis, maar kreeg een exemplaar op bed aangereikt. Toverwoord was ‘beleving’. Het blad moest gaan over beleving van het Waddeneiland. Over lekker eten, leuke evenementen, heerlijke activiteiten en wonderschone natuur. Henk Huizinga van restaurants Het Baken en Boerenbont had de smaak te pakken en zette door met het blad. In oktober 2012 zag nummer 2 het licht.

Uitelkaar

In dat najaar liep het achter de schermen niet helemaal lekker. Per 1 januari 2013 besloten Henk Huizinga en de ondernemer uit Oldenzaal elk huns weegs te gaan en het concept Ameland InZicht te splitsen. Wat aanvankelijk Ameland inzicht heette ging verder als Ameland InZicht Magazine, AIZ Magazine, met als eigenaar Henk Huizinga. Het blad kwam volledig in Amelandse handen en ging op de ingeslagen weg voort.

De ondernemer uit Oldenzaal bleef de naam Ameland inzicht houden en ook gebruiken, wat voor ietwat verwarring zorgde. De app Ameland inzicht, die voorheen aan het magazine gekoppeld was, ging nu een zelfstandige weg met bijna dezelfde naam als het AIZ Magazine. Het website adres van amelandinzicht.nl bleef in handen van de Oldenzaalse ondernemer en het magazine van Huizinga stapte over naar een nieuw webadres dat aizmagazine.nl heette. Het was een te grote omslag om het pas gelanceerde blad met de goed vallende naam geheel opnieuw op te zetten onder een nieuwe naam. Ameland inZicht Magazine had stevige grond onder de voeten en presenteerde in de winter van 2013 het derde nummer van een prachtig blad met een snoezig zeehondensnuitje op de cover.

Ontwikkeling

Het blad kent in aanvang een oplage van zevenduizend exemplaren en werkt sinds het herfstnummer 2014 met abonnees. Het magazine ligt in diverse winkels op het eiland en is via de webwinkel van VVV Ameland te koop. Na het derde nummer vormt een vaste groep mensen de redactie. Er is een fotograaf, vormgever, iemand voor de acquisitie en freelance schrijvers. Af en toe schuift een gastschrijver of gastfotograaf aan. De medewerkers hebben allemaal dezelfde passie: Ameland op een mooie manier op de kaart zetten. Wat de onderwerpen betreft kan de redactie nog wel 50 jaar vooruit.

De redactie

 • Henk Huizinga - Amelander ondernemer en eigenaar van het blad
 • Ingrid Fischer - Amelandganger en coördinator
 • Mark Kiewiet - Amelander en vormgever
 • Jolanda de Kruyf - eilandliefhebber en schrijver
 • Roelof Tienkamp - eilandliefhebber en schrijver
 • Richard Kiewiet - Amelander natuurbeheerder en schrijver
 • Marjan Veenendaal - boswachter op Ameland en schrijver
 • Jeanet de Jong - Amelander en schrijver
 • Froukje Krist - Amelandliefhebber en schrijver
 • Jantina Scheltema - Amelander en fotografie

Nummer 10Nummer 10
Nummer 10
Nummer 10 is het tweede lustrumnummer dat bol staat van de zomerse onderwerpen. Ellen ten Damme staat op de voorpagina. In zowat elk nummer staat een interview met een bekende Nederlander die iets met Ameland heeft. In het tiende nummer is dat het theaterdier Van Damme. Verder staan er verhalen in over schelpenpaadjes, ijs, paarden en de eendenvijver, een wandeling door het Hagedoornveld en de familie Hesselink die pionierde aan de Badweg. En nog veel meer.

Nummer 9

Editie 9 is het lentenummer van 2015, vol lentekriebels en met Derk Bolt als bekende Nederlander die regelmatig het eiland bezoekt. In het nummer staat ondermeer een verhaal over de bruinvis, over vogels en hun voorjaarsperikelen, over expeditie groene strand en over de Plastic Soup Server.

Nummer 8

Nummer acht komt in het najaar van 2014 uit. Er staat een interview met fotografe Sacha de Boer in, een verhaal over ambachtelijk gebrouwen bier in Ballum en een verhaal over barnsteen, juwelen van de Noordzee. Het is een goudgeel herfstnummer met spannende verhalen van en over jutters en iemand die bodemvondsten uit de tweede wereldoorlog verzamelt.

Nummer 7

De zevende editie van Ameland InZicht Magazine komt in juni 2014 uit. In het blad staan verhalen over Ireen Wüst, die op Ameland gewerkt heeft en er warme herinneringen aan koestert, Rôggefeest, golfsurfen, eilander hoogtepunten, parachutespringen, een boswandeling bij avond, een bezoek met schoolkinderen aan de NAM-locatie en nog veel meer verhalen over Zomeren op Ameland.

Nummer 6

In februari 2014 verschijnt de zesde editie van Ameland InZicht Magazine. In deze editie, staan verhalen over Amelander mosterd, een gesprek met Foppe de Haan die vaak op het eiland komt, een schitterende reportage over een waddengids en over lopen over de bodem van de zee. In deze editie wordt ook de redactie voorgesteld aan de lezers. Zij verzamelen de verhalen en putten inspiratie uit de omgeving, uit het werelderfgoed, bijvoorbeeld. Dit voorjaarsnummer barst van de voorjaarskriebels. En dat alles is gelardeerd met schitterende foto's van de AiZ Magazine hoffotograaf.

Nummer 5

Nummer vijf is de herfsteditie van 2013, met herfstkleuren op de cover. In het magazine staan verhalen over het nieuwe boek, ‘Huis - Schilderijen van Bea van Twillert’, van de kunstenares uit Ballum, over de Kunstmaand, over een varend kantoor op de Waddenzee en over strandingen voor de kust.

Ook staat de Ronde van Ameland erin met wetenswaardigheden over wielrenner Bauke Mollema die zijn roots op Ameland heeft liggen. De Mollemania vindt zijn oorsprong in Ballum op Ameland. Mollema twitterde zelf het volgende over het verhaal: @BaukeMollema Nice article in @AiZMagazine about my connection with Holland's most beautiful island: Ameland! (met een link naar een dubbelpagina uit het blad).

Nummer 7Nummer 7
Nummer 8Nummer 8
Nummer 9Nummer 9

Nummer 4

Nummer vier is de zomereditie van 2013, met verhalen over Witte elegantie op Oost-Ameland, Brigitte Kaandorp op de Wadden, Ameland en de walvisvaart en het Nostalgisch Museum van Nobel in Ballum. Tevens vertelt het over het droomdecor voor de mooiste dag van je leven. De trouwschoentjes op de cover verraadden dat al.

Nummer 3

Editie drie is het winternummer van de winter 2012/ 2013. Op de cover zijn de zeehondensnorharen te tellen en binnenin is te lezen over Winter op Ameland, dichtgevroren waddenzee, Ondergrondse geheimen, schatzoekers en de zeehond.

Nummer 2

In het tweede nummer, najaar 2012, staat ondermeer een interview met regisseur Steven de Jong, die in 2010 de familiefilm Penny’s Shadow op Ameland opnam. Gastfotograaf Johan van der Wielen laat er zijn nachtfoto’s zien. Op de voorkant prijkt een Amelands huisje met warm licht door het gegordijnde raam. Wonderschoon is het verhaal over Jan Brouwer en zijn vrouw Annie. Jagers en paardenfokkers op hun best.

Nummer 1

Het eerste nummer van Ameland InZicht pakt uit met jutter Piet Metz. De makers van het blad stoomden in zeven weken op van grap naar idee, naar een uitgave die er zijn mag. Het is een prachtig magazine met mooie foto's en fijne verhalen. Het eerste nummer kost nog € 3,95.

Nummer 4Nummer 4
Nummer 5Nummer 5
Nummer 6Nummer 6

Meer activiteiten van Ameland InZicht

Naast het uitgeven profileert Ameland InZicht zich steeds meer als organisator van evenementen. In maart 2014 bezoekt een delegatie ondernemers uit Grou het eiland en diverse locaties. Onder het mom dat ondernemers van elkaar kunnen leren organiseerde Ameland InZicht een programma ter inspiratie voor de mensen uit Grou. In de nazomer van 2014 wordt er een Landrover Event georganiseerd in samenwerking met Jaguar Land Rover dealer De Reefhorst.

Het blad is in de boekhandels op Ameland te koop en via de webshop van VVVAmeland te bestellen. Het aantal verkooppunten van het blad op het vasteland breidt langzaam uit. Het kost € 4,95.
 • Het twitteracount dat u kunt volgen om meer over elk nieuw nummer te weten te komen is @aizmagazine.
 • De Facebookpagina is facebook.com/amelandinzicht
 • De website die hoort bij het magazine is www.aizmagazine.nl
© 2015 - 2024 Palcar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Media op Ameland - nieuws van het eilandMedia op Ameland - nieuws van het eilandAmeland is een door water omringd gebied, maar dat betekent niet dat het verstoken blijft van nieuws. Het wereld nieuws…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Ameland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjerecensieAmeland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjeAmeland in 2008 is het eerste jaarboek over het eiland, waartoe Ameland Pers uitgeverij het initiatief nam. ‘Ameland in…

Hema Fotoservice: fotoboek en foto’s afdrukkenHema Fotoservice: fotoboek en foto’s afdrukkenEen foto zegt meer dan duizend woorden. Via de HEMA Fotoservice is het mogelijk om fotoherinneringen af te laten drukken…
Rolex als belegging?Rolex als belegging?Rolex is een merk waarbij we meteen denken aan de meest luxe horloges. Rolex horloges zijn duur, een 'eenvoudig model' k…
Bronnen en referenties
 • AiZmagazine.nl
Palcar (2 artikelen)
Laatste update: 05-09-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.