mijn kijk op

Met passie een goed inkomen genereren

Met passie een goed inkomen genereren Wat is beter en leuker dan werken waar je passie ligt en toch is de hoeveelheid mensen die dit doet niet eens zo groot. Dit heeft verschillende oorzaken, maar het begint al in de jeugd. We moeten een vak leren waar we ons geld mee kunnen verdienen en dat is lang niet altijd waar eigenlijk onze passie ligt. Overigens worden dit soort principes ook door het heden ingehaald. Immers, hoeveel universitair geschoolden zitten thuis versus een tekort aan de man of vrouw die alles met de handen doet? Dit, terwijl er jaren is gezegd “vooral doorstuderen” en met je hoofd aan de slag gaan. Het is allemaal heel subjectief, maar neemt niet weg dat we toch vaak net niet gaan doen waar onze passie ligt. Soms rol je ergens in c.q. komt het toevallig op je pad of denk je er een goede zet mee te maken.
Maar vervolgens doemt ook de volgende vraag al weer op, want zijn we eigenlijk wel het beste in waar onze passie ligt? Hoewel we altijd zeggen dat je passie ten uitvoer brengen en je geld er mee verdienen ultiem is, zijn we er lang niet altijd het beste in. En niet de beste zijn, kan betekenen dat je je geld er niet of niet voldoende mee kunt verdienen. Je wordt er wel het meest blij van en zeker als je het in je vrije tijd doet, weet je wat het met je doet.
Dit neemt niet weg dat er ook genoeg mensen zijn die van hun hobby nooit hun beroep zouden willen maken en dit om verschillende redenen. Ieder bekijkt het voor zichzelf. Maar wat nu als je wel de combinatie kan en wil maken om van je passie je beroep te maken?

Passie versus productiviteit

Samen

Het is belangrijk dat je weet wat datgene waar je blij van wordt, ook daadwerkelijk met je doet. Als je er al je werk van wil maken, moet je wel productief kunnen zijn. Als je van passie je werk wilt maken, moet je immers zorgen dat je je passie ook daadwerkelijk uit kunt oefenen. Dat wil in de praktijk meestal zeggen dat je moet beginnen om klanten te werven. Dit, tenzij je het voor elkaar krijgt om het in loondienst te doen óf het samen met andere opzetten. Dan kan ieder een afgebakende taak invullen en iemand anders zorgt dat die klanten binnen komen. Iemand anders kan immers ook als passie hebben om te netwerken en klanten binnen te halen.
Op zich kan dat een goede constructie zijn, want als iedereen doet waar hij/zij goed in is, dan haal je er het meeste uit … en normaal gesproken heb je dan ook blije mensen.

Alleen

Als je in je eentje je passie tot werk wilt maken, dan moet je je dus realiseren dat je ook zaken moeten doen die je mogelijk minder leuk vindt. Je moet het immers allemaal zelf doen en hoewel het zeker niet onmogelijk is, kan het wel een obstakel vormen. Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Een van de belangrijkste is mogelijk de branche waar je aan de slag gaat. Sommige markten zijn redelijk verzadigd, wat overigens niets over de kwaliteit zegt.
Een duidelijk voorbeeld is het vak van “coach”. Veel mensen lijkt dit wel leuk en als ze er dan met een reorganisatie uitgaan, wordt men “coach”. Maar een goede “coach” is meer dan leuke en interessante gesprekken voeren met mensen die iets bij je komen “halen”. Al of niet met de bagage van een gevolgde opleiding. Een goede coach begint al met iets wat hij/zij van nature heeft. Verder kan een stuk begeleiding heel intensief zijn en omdat je wel met mensen bezig bent, kan het verstrekkende gevolgen hebben. Kom er maar eens achter of iemand echt een goede coach is.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay

Passie moet geen puinhoop worden

Denk goed na over wat je wilt, waar je hart van open gaat en waar je blij van kunt worden. Want passie in datgene wat je doet is belangrijk, maar er moet wel een duidelijke doelgroep benoemd worden én er moet markt voor zijn. Je moet wel van heel goede huize komen om zelf een markt te creëren.

Maak een lijst van de zaken waar je goed in bent en waar je niet goed in bent. Bedenk bijvoorbeeld ook wat je onderscheidend maakt? Kan er iets in je gepassioneerde aanpak zitten, wat je anders maakt dan andere in het nieuwe vak? Dit zou iets kunnen zijn wat je kunt gebruiken om die opstart te realiseren. Dan nog staat of valt het bij het oppakken van het hele pakket.

Mooie combinatie

Als je echter in staat bent om die mooie combinatie wel degelijk te maken en het vorm te geven, dan is de kans groot dat je er ook succesvol in kunt zijn. Veel echt succesvolle ondernemers - en dan gaat het niet alleen om de hoeveelheid geld, maar is wel een graadmeter – zijn ondernemers die ook met passie hun vak uitoefenen.

Tot slot

Alles bij elkaar wil het dus zeggen dat het zeker niet verkeerd is om je passie te volgen, want er kunnen mooie dingen uit voorkomen. Maar er zomaar in te stappen, levert mogelijk een desillusie op. Iets gepassioneerd willen doen is niet voldoende.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken als coachEen coach heeft een hoog uurtarief. Daarom kan het werken als coach zeer aantrekkelijk zijn. Iemand hoeft geen speciale…
Life Coaching wat houdt dit in?Life Coaching is overgewaaid vanuit Amerika. In Engeland en Amerika is het een vrij snel groeiende vorm van Coaching. Li…
Welke vaardigheden bezit een goede life coach?Welke vaardigheden bezit een goede life coach?Een persoonlijke levenscoach, of life coach, is tegenwoordig "in". Contacten onderhouden met de coach kan telefonish, pe…
Loopbaancoaching en loopbaanadviesLoopbaancoaching en loopbaanadviesBen je gelukkig met je werk? Ben je gelukkig met je beroepskeuze? Ben je gelukkig met je studiekeuze? Nee? Misschien is…

Brievenbuspost PostNL: brievenbus zoekenBrievenbuspost PostNL: brievenbus zoekenWanneer u een brief wilt posten is de kans groot dat u hiervoor gebruikt maakt van een oranje brievenbus van PostNL. De…
DPD pakket versturen: tarieven en verzendoptiesDPD is één van de bekendste pakketdiensten van Nederland. Particulieren en kleinere ondernemers kunnen eenvoudig pakkett…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.