Wat kan een aankoopmakelaar voor je betekenen?

Wat kan een aankoopmakelaar voor je betekenen? Een woning kopen doe je niet zomaar. Het kan daarom verstandig zijn om voor het kopen van een huis voor een makelaar te kiezen. Er zijn makelaars die zich zowel met het kopen als verkopen van woningen bezighouden, maar er zijn ook makelaars die zich concentreren op alleen het aankopen van woningen (een zogenaamde aankoopmakelaar). Wat doet een aankoopmakelaar en wat kan deze voor je betekenen/doen?

Moet je een makelaar inschakelen als je een huis koopt?

Nee, als je een huis koopt hoef je geen eigen makelaar in te schakelen, maar het kan wel handig zijn. Over het algemeen koop je niet zo vaak een woning in je leven. Het is dus niet gek om daar een expert voor in te schakelen. De verkopende makelaar is er alleen voor de verkopende partij, hij behartigt hun belangen (en dat is een zo hoog mogelijke verkoopprijs). De verkopende makelaar mag ook niet als makelaar optreden bij de verkopende en kopende partij van één en hetzelfde huis. Het kan dus goed zijn om je eigen makelaar mee te nemen die alle trucjes van het onderhandelen kent.

Verschil aankoop- en verkoopmakelaars

De meeste makelaars houden zich bezig met zowel het verkopen als het aankopen van woningen. Een echte aankoopmakelaar koopt alleen woningen. Het is goed om dit altijd te checken. Via de NVM (Nationale Vereniging van Makelaars) is het mogelijk een aankoopmakelaar te vinden, maar regelmatig zijn dit makelaars die voor jou de aankoop begeleiden en voor een ander de verkoop. Kijk daarom goed op de website of vraag dit na als je een makelaar zoekt die alleen woningen aankoopt.

Waarom een makelaar die alleen huizen aankoopt?

Bij de aankoop van een woning kan het handig zijn om een makelaar in te schakelen die alleen woningen aankoopt, een zogenaamde aankoopmakelaar. Het voordeel is dat deze zich alleen bezig houdt met het aankopen van woningen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hij/zij er rekening mee houdt in de onderhandelingen dat er nu weliswaar wordt geboden (en hopelijk gekocht), maar dat er de volgende keer misschien wel een woning aan de makelaar van de tegenpartij moet worden verkocht.

Wat doet een aankoopmakelaar?

 • Afspraken maken voor bezichtigingen
 • Meegaan met bezichtigingen
 • Namens jou onderhandelen
 • Onderzoek (laten) doen
 • Kan de afhandeling tot aan de notaris begeleiden

Voordelen aankoopmakelaar

 • De aankoopmakelaar kent de huizenmarkt
 • Geeft inzicht in de waarde van de woning
 • Geeft advies over eventuele bouwkundige keuring
 • Bespreekt de (eventuele) onderhandelingsstrategie
 • Houd het hoofd koel als het spannend wordt (hij kent niet alleen alle trucjes, maar doet gewoon zijn werk, het gaat immers niet om zijn (eventuele) toekomstige droomhuis)
 • De aankoopmakelaar weet welke zaken hij mee moet nemen als hij een bod doet (denk aan ontbindende voorwaarden, welke roerende en onroerende goederen het betreft et cetera)
 • Hij let op zaken als erfpacht, recht van overpad, et cetera
 • Inspecteert de woning voor overdracht (en neemt de meterstanden op)
 • Controleert de notariële akte en de levering van de notaris

Kosten aankoopmakelaar

Afhankelijk van de aankoopmakelaar wordt er
 • Een vast bedrag in rekening gebracht
 • Een percentage van het verschil tussen de vraagprijs en de koopprijs (met soms een maximum)
 • Of een combinatie

Een aankoopmakelaar voor nieuwbouw

Wat veel mensen niet weten is dat een aankoopmakelaar ook voor jou kan onderhandelen bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Overleg dit wel van tevoren met de desbetreffende makelaar, want niet elke aankoopmakelaar heeft nieuwbouw in zijn/haar portefeuille zitten.
© 2013 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aankoopmakelaar: wel of niet inhuren?Als u een huis wilt kopen, komt u voor verschillende keuzes te staan. Is het nodig om een aankoopmakelaar in te huren? K…
Waarom een aankoopmakelaar?Eén van de werkzaamheden die makelaars verrichten is het begeleiden van het aankopen van een woonhuis. Naast het verkope…
Makelaar is zijn prijs zeker waardMakelaar is zijn prijs zeker waardWat kost een makelaar u? Wat kost een makelaar inschakelen bij aankoop of verkoop van een huis. Een goede aankoopmakelaa…

Ondernemingsraad en adviesOndernemingsraad en adviesEen ondernemingsraad, ook wel afgekort een OR genoemd, is een inspraak- en medezeggenschapsorgaan binnen een bedrijf. In…
Webwinkels krijgen nieuwe regelsnieuws uitgelichtWebwinkels krijgen nieuwe regelsVanaf 2014 zijn de regels rond webwinkels veranderd. Regels, die klanten meer duidelijkheid moeten bieden over hun recht…
Bronnen en referenties
 • www.nvm.nl
 • www.eigenhuis.nl
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 11-01-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.