Vloeren en wooncomfort

Vloeren en wooncomfort Wie aan een nieuwe vloer toe is kan zich het best eerst een aantal dingen afvragen. Belangrijk is om er van uit te gaan hoe de vloer wordt gebruikt en of er tijd en animo is voor veel onderhoud. Wordt de vloer veel belopen of op een andere manier zwaar belast? En uiteraard is van belang wat voor uitstraling de vloer moet hebben. Na het beantwoorden van de eerste vragen moet een keuze gemaakt worden uit de verschillende materialen waaruit een vloer kan worden samengesteld. Die keuze heeft zeker ook met het gewenste comfort te maken.

Ruime materiaalkeuze

Bij het huidige aanbod van vloeren is er altijd een juiste keuze te maken maar dat is niet zo simpel vanwege de grote keuzemogelijkheid. Alleen de materiaalkeuze vergt al veel afweging tussen grind, keramische tegels, kunststof, kurk, laminaat, linoleum, natuursteen, parket, planken, tapijt en vinyl.

Onderhoud en andere aspecten

Elke vloer van een van deze materialen vergt specifiek onderhoud waarbij sommige vloeren dagelijks onderhouden moeten worden en anderen wekelijks met af en toe een grote beurt.
Aspecten die, naast de bewerkelijkheid, mee kunnen tellen bij de bepaling van de keuze zijn comfort, duurzaamheid, geluidsisolatie en warmte-isolatie.

Situatie, inrichting en voorkeur

Afhankelijk van de gebruikssituatie, inrichting en persoonlijke voorkeur kan een vloer over een hele verdieping en zelfs een heel huis gelijk zijn. Er zijn echter ook mogelijkheden te over om voor elk vertrek een geheel andere vloer te kiezen. Hoewel de woonkamer in de meeste gevallen de centrale plek in huis is wordt vaak ook veel aandacht geschonden aan de vloer van de overige vertrekken zoals badkamer, keuken, kinderkamer, logeerkamer, serre, slaapkamer, werkkamer en zolder.

Verschillend per ruimte

Zo kan de keuze vallen op een keuken met natuursteen, tegels in de badkamer, warm aanvoelend tapijt voor de vloer van de slaapkamer, hout in de serre, makkelijk te onderhouden vinyl in de kinderkamer en een designvloer in de woonkamer. Eventueel klein hoogteverschil tussen de ene vloer en de andere kan worden weggewerkt met speciale profielen. Maar ook kan de vloerbedekking van de ene ruimte worden doorgetrokken in de andere.

Overwegingen voor de juiste keuze

Bij het bepalen van de vloer is de beginsituatie van belang. Betreft het een verbouwing of het inrichten van een nieuw huis? Hoe is de vloer afgewerkt of hoe is de conditie van de vloer in een bestaand huis? Daarnaast spelen diverse andere aspecten een rol. Zijn er spelende kinderen? Wordt er regelmatig op blote voeten gelopen? Zijn er huisdieren? En wellicht moet er rekening worden gehouden met bepaalde allergieën die met stofvorming te maken hebben.

Soorten vloeren en bedekkingen

Vloeren kunnen op allerlei manieren van een leeflaag worden voorzien. De tijd van het kamerbreed tapijt is voor velen reeds lang vervlogen. Diverse materialen zijn daarvoor in de plaats gekomen.

Hout

Een houten vloer heeft een levendige en warme uitstraling. Maar planken en parket vragen om een goede afwerking en om regelmatig onderhoud. Een goede toplaag zorgt er voor dat vocht en vuil geen kans hebben om in het hout door te dringen. Ook wordt de levensduur verhoogd door een beschermlaag als lak, olie en was en draagt beits bij tot de optiek van de vloer. Welke beschermlaag het best is hangt voor een deel af van de leefomstandigheden.

Planken

Vooral in oude huizen wordt soms voorkeur gegeven aan de oorspronkelijke vloer die uit planken bestaat. Door een goede renovatie zoals herstellen van slechte onderdelen en schuren van de hele oppervlakte en van een laklaag of verflaag te voorzien kan een acceptabel optisch effect worden bereikt.

Parket

Parket is een houten vloerbedekking die bestaat uit massieve stroken die verschillende afmetingen kunnen hebben. Na het leggen wordt parket geschuurd en gelakt of geolied. De stroken zijn meestal voorzien van messing en groef die met lijm er tussen tegen elkaar worden geklemd. In vroeger jaren werden parketvloeren vooral in luxe herenhuizen toegepast waarbij vaak bepaalde patronen werden gemaakt die werden geaccentueerd met donkerder houtsoorten als ebbenhout.

Laminaat

Laminaat is vooral erg gewild omdat het een toplaag heeft met een hoge weerstand en daardoor zeer bestand is tegen krassen. Het vergt niet veel meer onderhoud dan stofvrij houden. Laminaat valt onder de houten vloeren, hoewel het uit kunststof bestaat, omdat er nauwelijks onderscheid gemaakt kan worden tussen laminaat en echt hout.

Industriële vloeren

Een industriële vloer is een vloer die bestaat uit beton, steentapijt of gegoten vloeren. Voorheen kwamen die alleen voor in garages, kantoorgebouwen en grootkeukens. Door nieuwe materialen hebben ze prachtige toepassingen gekregen in leefruimten, keukens en slaapkamers. Grofweg worden drie soorten industriële vloeren onderscheiden:

Kunststof gietvloeren

Deze zijn gemaakt van een mengsel van kunststof en hars

Cementgebonden vloeren

Ook deze vloer is een gietvloer en heeft een basis van cement waaraan eventueel hars is toegevoegd.

Woonbeton

Woonbeton bestaat uit een combinatie van zand, kunststof, mineralen en pigmenten.

Kurk

Een kurkvloer is minder bekend maar heeft een bijzondere uitstraling. Kurkvloeren kunnen voorzien zijn van een laklaag of een pvc-laag.

Linoleum en vinyl

Linoleum en vinyl behoren tot de goedkopere vloerbedekkingen maar zijn in bepaalde situaties zeer geliefd omdat ze heel eenvoudig met een sopje te reinigen zijn waarbij wel opgelet dient te worden dat het middel de toplaag niet aantast.

Grindvloer

Een grindvloer is nagenoeg overal tegen bestand waarbij zelfs de hardnekkigste vlekken makkelijk verwijderd kunnen worden.

Tapijt

Ondanks de ruime keuze in andere materialen blijft tapijt bij velen de voorkeur houden zoals dat al vele jaren het geval is.

Behandeling van vloeren

De meeste steenachtige vloeren zijn eenvoudig schoon te houden met een sopje. Als hulpgereedschap zijn daarvoor diverse soorten moppen, steelreinigers, spinnen en natuurlijk de alom bekende dweil of de nieuwere microvezel doekjes verkrijgbaar. Houtachtige vloeren hebben vaak meer onderhoud nodig. Uiteraard is ook de stofzuiger voor het stofvrij houden van vloeren onmisbaar.

Was

Vroeger werd parket altijd regelmatig in de was gezet. Was heeft een zijdematte uitstraling. Door gedurende een bepaalde tijd regelmatig een laagje was aan te brengen raken de poriën van het hout volledig verzadigd en biedt de was dan pas een optimale bescherming. Daarom wordt de vloer ter bescherming vaak geïmpregneerd voordat de eerste waslaag wordt aangebracht.

Olie

Door olie komt de tekening van het hout, evenals bij was, zeer mooi uit. Ook olie wordt in enkele dunne lagen aangebracht.

Hardwax

Hardwax bestaat uit de combinatie van olie en was. Het maakt het hout waterafstotend en vuilbestendig. Voordat het aangebracht wordt moet de vloer goed droog zijn en zodanig geschuurd dat er geen restanten meer zijn van oude waslagen en laklagen.

Lak

Door een laklaag behoud het hout zijn natuurlijke uitstraling. Een gelakte vloer is makkelijk te onderhouden omdat vuil zich slecht hecht en daarom simpel te verwijderen is. Als er echter kale plekken ontstaan moet de vloer in zijn geheel worden bijgewerkt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Natuursteen op de vloer, mooi!Natuursteen op de vloer, mooi!Natuursteen op vloeren geeft een woning een bijzondere stijl. Bij het inrichten en aankleden van het interieur van een w…
Wat kost een houten vloer?Bij het kiezen van een nieuwe vloer gaan veel mensen voor een houten vloer. Het heeft namelijk een warme uitstraling en…
Vloerbedekking verwijderen doe-het-zelf of laten doenAfhankelijk van de soort en de bevestiging is vloerbedekking verwijderen ofwel gewoon een klus ofwel een vreselijk lasti…
Natuurtegels en hun eigenschappenEen natuurtegel, als bouwmateriaal, bestaat uit een dunne plak natuursteen die meestal vierkant of langwerpig van vorm i…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 24-04-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.