nieuws uitgelicht

Morocco Mall: Marokko het nieuwe Dubai?

Op 20 oktober 2011, stond de opening van het futuristische overdekte winkelcentrum in Casablanca gepland. De laatste hand was echter nog niet gelegd, aan de zogenoemde “Morocco Mall” en het lintje werd uiteindelijk op 1 december 2011 doorgeknipt. Het is de eerste grote en luxe Mega Mall van Marokko maar het zal niet de laatste zijn.

Morocco Mall

Het winkelcentrum is met een afmeting van twintig hectare gelijk het grootste winkelcentrum van Afrika en het Midden-Oosten. De investering van het project heeft een kleine 200 miljoen euro gekost en is gefinancierd door de Aksal Group, die voor 100% Marokkaans is. Het complex is gebouwd in het verlengde van de belangrijkste promenade langs de zee, waar zich ook al de dure hotels en het nachtleven bevinden. In het schelpvormige gebouw bevindt zich ook een parel tussen de winkels, in de vorm van de eerste Galeries Lafayette in Afrika. Het gebouw is mooi versierd met grote dakramen en omgeven met tuinen, bomen en waterplantsoenen. Naast de honderden winkels is er ook een groot aquarium en een ijsbaan. Schaatsen in Marokko, het moet niet gekker worden!

Tijdens de ontwikkeling en de bouw van het complex, is er wel de nodige kritiek geweest. Zo zou de locatie te dicht bij de zee zijn en daardoor gevoelig voor schade. Architect David Padoa liet zich echter niet weerhouden en bleef vol vertrouwen. Hij pareerde de kritieken als uitdagingen die met succes zijn aangegaan.

Bedreiging voor de omliggende retailsector

Enerzijds was er tijdens de bouw en is er tijdens de exploitatie van de Mall werkgelegenheid ontstaan, maar anderzijds is er ook de zorg voor de negatieve invloeden op de retailsector in de nabijgelegen omgeving. In andere landen is vaker gebleken dat de aantrekkingskracht van een Mega Mall en de tijd dat mensen daar besteden, noodlottig waren voor de omringende handel. Zij kunnen niet concurreren met de reclame en slagkracht van de grote merken.

Werkgelegenheid

Natuurlijk zijn er ook de geluiden dat Marokko niet zoveel moet besteden aan dit soort projecten maar wat meer zou moeten doen aan de armoede in het land en een goed zorgstelsel. Het neemt echter niet weg dat er veel mensen uit de nabijgelegen sloppenwijken worden ingezet bij reinigingswerk en onderhoudstaken. Daarnaast hebben anderen de gelegenheid gekregen een baan te verwerven in de detail handel. Zo zouden er tijdens de bouw alleen al 100.000 mensen, min of meer betrokken zijn geweest. De Morocco Mall zelf zorgt voor 5000 banen en indirect ook nog eens voor 21.000 banen.

Toerisme

De Morocco Mall, is onderdeel van de plannen die Marokko heeft om een boost te geven aan het toerisme. De aftredende minister van handel, Ahmend Reda Chani, stelt dat het complex Casablanca wel eens het nieuwe Dubai kan maken. De groei van het toerisme is natuurlijk ook weer een stimulans voor de economie en creëert ook meer werkgelegenheid.

De ontwikkelaars verwachten 14 miljoen bezoekers per jaar met een jaarlijkse omzet van meer dan 450 miljoen euro, waarvan een groot deel vanuit het buitenland moet komen.
© 2012 - 2024 Emen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amman, winkelenAls u op vakantie in Jordanië bent en nog een dagje over hebt in Amman is het wellicht handig om te weten waar u het bes…
Winkelen in SurinameWinkelen in SurinameSuriname heeft als vakantiebestemming veel te bieden: tropisch weer, de heerlijke Surinaamse keuken en mooie natuur in h…
Bezienswaardigheden in DubaiBezienswaardigheden in DubaiDubai, alleen maar voor de rich and famous? Alleen geschikt als overstapluchthaven? Of is Dubai meer dan dat alleen? Wat…
Het land MarokkoHet land MarokkoMarokko, het land dat in het Noord-Westen van Afrika ligt. Het grenst aan de Middellandse zee, de Atlantische oceaan, Al…

Natuurtegels en hun eigenschappenEen natuurtegel, als bouwmateriaal, bestaat uit een dunne plak natuursteen die meestal vierkant of langwerpig van vorm i…
Vloertegels meestal decoratieve functieVloertegels meestal decoratieve functieEen vloertegel is een stuk materiaal dat verschillende functies kan hebben. Hij kan dienen als bescherming van de vloer…
Bronnen en referenties
  • Moroccomall
Emen (43 artikelen)
Laatste update: 17-08-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.