Spaarlampen: wat doe je met je kapotte spaarlamp?
Wat doe je met een kapotte spaarlamp. Dat vragen de meeste mensen zich wel af. Want ook de spaarlamp gaat na verloop van tijd kapot. En wat doe je er dan mee? De meeste mensen weten namelijk helemaal niet wat ze met hun kapotte spaarlamp moeten. Moet een kapotte spaarlamp in de vuilnis? Of doe je hem in de glasbak? Geen van beide: de spaarlamp die het niet meer doet, moet in een aparte bak.
Spaarlampen gaan veel te vaak in de vuilnisbak of in de glasbak
De meeste mensen hebben geen idee waar ze met hun kapotte spaarlamp naartoe moeten. Daarom gooien ze hem maar in de glasbak, in de veronderstelling dat de lamp dan goed gerecycled wordt. Anderen gooien de spaarlamp in de vuilnisbak, omdat ze geen idee hebben wat ze met het afgewerkte materiaal moeten doen.
Speciale inleverpunten voor spaarlampen: maar waar staan die inleverpunten dan?
Spaarlampen horen niet in de glasbak en ook niet in de vuilnisbak. Ze kunnen worden ingeleverd bij speciale inleverpunten in winkels en bij gemeentelijke milieustraten.
Wecycle zamelt spaarlampen en tl-lampen in
Wecycle is het grootste bedrijf in Nederland dat spaarlampen en tl-buizen inzamelt en ze vervolgens weer recyclet. Sinds 2005 zijn vijftig miljoen spaarlampen ingenomen, maar dat is maar een topje van de ijsberg. Er kan dus nog veel meer hergebruikt worden als mensen maar weten waar ze dat moeten doen.
Spaarlamp inzamelpunten zijn vaak niet goed te vinden
In winkels zijn vaak wel inleverpunten voor spaarlampen. Maar de meeste mensen kunnen die niet vinden omdat ze heel vaak niet zo opvallend als de containers voor batterijen. Spaarlampbakken staan namelijk nu vaak nog achter de balie en als iemand dat niet weet, gooit hij de spaarlamp gewoon in de afvalbak of in de bak voor glas.
Het wordt anders: er komen speciale bakken voor de inzameling van spaarlampen
Vanaf 2012 zullen er bij alle Gammavestigingen speciale inleverplekken worden gecreëerd voor spaarlampen. Daarna zal de Blokker dat voorbeeld volgen.
Steeds meer spaarlampen op de markt omdat gloeilampen verboden
Het is ook wel wat vreemd dat er niet veel meer en duidelijker inzamelpunten zijn voor spaarlampen. In 2010 werden er in Nederland maar liefst 13 miljoen spaarlampen gekocht. Dat aantal stijgt alleen nog maar, omdat vanaf 1 september 2011 geen gloeilampen van 60 Watt of meer mogen worden verkocht. Wel zijn er nog gloeilampen tot 60 Watt op de markt. Maar vanaf september 2012 mogen alleen nog maar gloeilampen worden verkocht tot 25 Watt, dus zal de markt van spaarlampen nog meer groeien.
In 2015 of 2016 zullen er heel veel spaarlampen kunnen worden ingeleverd
Een spaarlamp gaat tussen de 5 en 6 jaar mee. Tegen 2015 of 2016 zal de eerste golf van de eerste kapotte spaarlampen op gang komen en kunnen al die spaarlampen dus worden ingeleverd.
Is een spaarlamp goed te recyclen?
Een spaarlamp is heel goed te recyclen. Zeker 93 procent van alles wat er in een kapotte spaarlamp zit, kan hergebruik worden. Glas is het belangrijkste materiaal, maar ook wordt het metaal teruggewonnen uit de fitting. Ook het kwik dat nogal schadelijk is, wordt hergebruik. De lichtgevende poeders van de aardmetalen yttrium en europium worden nog niet hergebruikt, maar wel opgeslagen in speciale depots. Mogelijk dat dit materiaal later ook weer hergebruikt wordt. De prijzen van de beide metalen die uit China komen zijn namelijk enorm gestegen.
Wecycle is een stichting
Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk. De grote producenten en importeurs financieren deze stichting. Wecycle zorgt ook voor de inzameling van kleine en grote elektrische apparaten.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarlampen onder vuurSpaarlampen liggen al een tijd onder vuur. Met de afschaffing van de gloeilamp krijgen de tegenstanders van de spaarlamp…
Bronnen en referenties
- Wecycle
- Leeuwarder Courant