Koopverleiding via nepkorting, lokprijs of koppelverkoop

Koopverleiding via nepkorting, lokprijs of koppelverkoop Om de aandacht te trekken van de consument, worden door winkeliers, supermarktketens, autodealers, reisbureaus enz. dikwijls onrealistische lokprijzen ingezet, zodat de klant de drempel van de winkel neemt. Ook het fenomeen "koppelverkoop" wordt ingezet om de argeloze consument te misleiden en te verleiden tot kopen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Nepkorting

Het is een oude verkoopstrategie om potentiële klanten te lokken en te verleiden via aantrekkelijke advertenties, kortingacties, eenmalige aanbiedingen enz. Bij nader onderzoek zijn er vaak vele haken en ogen waar je als consument op moet letten. Want er blijken dikwijls nog heel wat onverwachte extra kosten bij te komen.

Keukenbedrijven

Als je de showroom van een keukenbedrijf betreedt is de eerste opstelling die je ziet altijd een combinatie uit het lage prijssegment, zodat je niet gelijk weer rechtsomkeert maakt. Als je verder rondkijkt en de prijsbordjes goed leest, blijkt het bij elke keukenopstelling meestal om een “vanaf”-prijs te gaan en staat er in kleinere cijfers de hogere prijs van het opgestelde model. Als je vervolgens met de showroomverkoper aan tafel gaat zitten, komen er ook nog forse bedragen bij voor montagekosten. Vreemd want elke keuken moet uiteindelijk worden gemonteerd. En uiteraard zijn er de bijkomende installatiekosten voor de aansluiting van water, gas en elektra, maar dat is wel logisch omdat die in elke situatie anders zijn.

Een "voordelige" cruise

Het kost een rederij niet zo heel veel om een fikse korting op de reisprijs te verlenen. Want hoewel de cruise misschien slechts € 500,- kost, en het lijkt alsof de maatschappij er geld op moet toe leggen, is de realiteit anders. Want er komen nog verplichte servicekosten bij van circa € 8,- per persoon per nacht. Verder moet aan boord elke glaasje fris of kop koffie fors worden betaald. En zijn ook de excursies schreeuwend duur. Samen met de kosten van calamiteitenfonds, reservering, brandstoftoeslag etc. komt op een dergelijke advertentieprijs nog eens 50% en dan moet je nog goed opletten ook.

Koppelverkoop

Een ander strategie waarvan de handel zich bedient is het fenomeen koppelverkoop. Koppelverkoop betekent dat je het aantrekkelijk geprijsde product-A alleen maar kunt gebruiken indien je ook het noodzakelijke dure product-B aanschaft. Een aantal voorbeelden:

Mobiele telefonie

Het is mogelijk om voor weinig geld een eenvoudig prepaid mobieltje aan te schaffen, zelfs inclusief een paar euro beltegoed. Het is onmogelijk dat een producent hierop nog verdient, zeker als we in aanmerking nemen dat dit inclusief BTW is, inclusief winstmarge voor de winkelier en ook nog inclusief verzekering- en transportkosten van Azië naar Nederland. Maar zodra je door het eerste beltegoed heen bent blijkt dat de gesprekskosten via de volgende opwaarderingen behoorlijk hoog zijn, en weet de fabrikant alsnog leuk aan je te verdienen.

Printers

Het behoeft verder weinig uitleg dat zo’n voordelige printer van circa € 50,- die tevens kan scannen, alleen maar voor die prijs over de toonbank kan, omdat de fabrikant al heel snel alsnog gaat verdienen als de inktcartridge van de printer leeg is. Soms kun je de inktkosten drukken door geen kleurenafdrukjes te maken, en sowieso door de zwart/wit-cartridge weer met inkt vol te gooien bij een vulstation.

Stofzuigers

Ook een staaltje van slimme koppelverkoop, want die losse stofzakken zijn wel erg stevig aan de prijs. Maar bij de Action kun je soms voordelige geprijsde merkloze alternatieven vinden.

Een verkoper is ook een mens

Natuurlijk is het niet allemaal list en bedrog wat de klok slaat en we moeten ook begrip hebben voor ondernemers die niet anders kunnen dan zichzelf en hun producten gunstig aan te prijzen, omdat de concurrent het niet voor ze doet. Vergeet ook niet dat niemand je kan dwingen ergens een handtekening onder te zetten. Belangrijk is dat de koper zich geen zand in de ogen laat strooien en de verkoper na een werkdag nog steeds vrouw en kinderen recht in de ogen kan kijken.
© 2013 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Printen met lege kleurencartridge via simpele trucPrinten met lege kleurencartridge via simpele trucPrinters gaan tegen dumpprijzen over de toonbank, omdat inktpatronen de winst brengen aan de printerfabrikant. De consum…
De ontwikkeling van de 3D-printerDe ontwikkeling van de 3D-printerDe 3D-printer gaat een steeds grotere rol vervullen en er kan steeds meer mee. Het einde van deze ontwikkeling is nog la…
Aanschaf laser printer. Waar let je op bij het kopen?De aanschaf van een laser printer lijkt een vrij makkelijke keus. Er zijn immers ontzettend veel laser printers op de ma…
A0 en A1 printers: alle types en mogelijkhedenEr zijn vele verschillende A0 en A1 printers op de markt. De vraag is: welke grootformaat printer past het beste bij uw…

Starbucks Nederland: adressen en openingstijdenStarbucks Nederland: adressen en openingstijdenStarbucks is een wereldwijd bekende koffieketen en befaamd vanwege het grote assortiment aan warme en koude koffie. Ook…
VVV Cadeaukaart online besteden?De meest verkochte giftcard van Nederland is de VVV Cadeaukaart. De VVV Cadeaukaart is te koop en te besteden bij duizen…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.