Verkoop brocante, antiek en curiosa op markten

Verkoop brocante, antiek en curiosa op markten Lijkt het je leuk om wat bij te verdienen met de verkoop van tweedehands artikelen, brocante, curiosa en antiek of wil je er zelfs je werk van maken? Dan is het handig om je in een aantal zaken te verdiepen. Lees hier dan meer over een aantal belangrijke aandachtspunten wanneer je met je handel op markten wilt gaan staan. We gaan ervan uit dat je beschikt over een leuke voorraad tweedehands spulletjes. Allereerst moet je je dan afvragen waar je deze wilt gaan verkopen.

Waar kun je je tweedehands artikelen verkopen

Er zijn natuurlijk diverse manieren en plaatsen waar je kunt verkopen. Denk aan:
  • Een extra optie naast het fysiek verkopen op allerlei markten en dergelijke, is het aanbieden van artikelen op Marktplaats en deze na een deal verzenden of laten ophalen
  • Op particuliere titel een garageverkoop aan huis organiseren en deze melden via de plaatselijke krantjes en snuffeltjes en eventueel via marktplaats, diversen, rommelmarktspullen.
  • Zelf deelnemen aan rommelmarkten en carbootsales. Voor sommige moet je je vooraf officieel inschrijven en al per bank betalen, voor andere moet je je wel inschrijven en ter plekke betalen en daarnaast zijn er nog markten waar je gewoon kunt gaan staan. Let er altijd op dat je moet nakijken of je een kraam moet huren, een kleed kunt neerleggen of dat je er met auto of bus en een kleed kunt gaan staan.

Presentatie van je handelswaar

Je hebt ergens een standplaats of kraam gehuurd, nu het verkopen nog. Presenteren doet verkopen! Zorg altijd voor een goede presentatie van de spullen die je verkoopt. Let op dat ze schoon zijn. Het is het prettigste als je ‘’kraampje’’ vol ligt met mooie en populaire spullen, maar heb je hiervan te weinig? Vul dan altijd aan met extra spullen die ervoor zorgen dat het geheel toch uitstraling heeft. Deze spullen moeten passen bij je kernassortiment, zien er netjes uit en mogen voor relatief lage bedragen de deur uit, omdat je deze speciaal hebt ingekocht tegen hele scherpe prijzen..

Kennis van zaken

Wanneer je tweedehands spulletjes, brocante en antiek verkoopt is het ook belangrijk om wat te weten over de artikelen die je verkoopt. Natuurlijk hoef je niet van ieder artikel alle details te weten, maar het is wel handig als je weet wat waardevol is en wat niet en ook waarom, waarvoor een artikel diende etcetera. Hier groei je natuurlijk met de tijd ook in en dit begint natuurlijk al bij de inkoop!

Prijsbeleid

Prijzen in deze branche zijn nooit vast en afhankelijk van vele factoren, welke spelen een rol?
  • Prijsbepaling van dit soort artikelen is met name Fingerspitzengefuhl en de prijs van een bepaald artikel kan ook afhankelijk van de omstandigheden per dag, per markt en per klant variëren.
  • Uiteraard speelt allereerst het artikel zelf en de staat waarin het zich bevindt de hoofdrol bij het bepalen van de inkoopprijs en dus ook de verkoopprijs.
  • Om marge te realiseren, moet je bijna alles wat je inkoopt schoonmaken, chroom / metaal moet gepoetst met speciaal middel om glans terug te krijgen en kleine corrosie te verwijderen, hout moet geboend met bijvoorbeeld HG Meubeline om kleine krasjes en dergelijke allemaal weg te krijgen. Dit is arbeidsintensief.
  • Realiseer je altijd dat vintage, brocante, curiosa en antiek op leeftijd zijn en dus sporen van gebruik / van de tijd mogen hebben; het is niet nieuw en deze sporen hebben ook hun charme. Dit is natuurlijk wat anders dan goed zichtbare mankementen en zaken die echt kapot zijn. Een klein chipje uit de bodem van een vaas dat niet zichtbaar is, speelt maar een kleine rol bij de hoogte van de prijs (behalve voor verzamelaars dan), terwijl een chip aan de buitenkant die goed zichtbaar is, de mogelijke verkoopprijs echt doet dalen.
  • Met een lage inkoopprijs realiseer je je eerste winst. Probeer als je scherp inkoopt minimaal je basis verkoopprijs op maal drie te zetten.
  • Populariteit van een artikel. Bepaalde artikelen zijn commerciëler en/of meer gewild en daardoor kun je de verkoopprijs hoger positioneren en vaker ermee over de kop gaan.
  • Op welke markt sta je, wat is je publiek en wat doet de concurrentie?

Onderhandelen

Op markten is het normaal om te onderhandelen; houd hier rekening mee bij je eerste vraagprijs als iemand vraagt wat iets kost. Wil iemand meer kopen, ben dan flexibel.

Houding naar klanten en service

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar kijk altijd naar waar je staat en welk publiek je hebt. Jij bent de baas maar wilt ook graag verkopen! Ook mensen die kopen op rommelmarkten en bij carbootsales willen graag een papiertje (dus oud krantje) om iets wat breekbaar is heen en een plastic tasje. Krantjes zijn te verzamelen en mee te nemen, plastic tasjes zijn per grote rol te koop.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oude spullen verkopen op een rommelmarktOude spullen verkopen op een rommelmarktHet nieuwe jaar breekt aan en de grote schoonmaak staat weer voor de deur. Vaak worden weer allerlei spullen die hun fun…
Tweedehands websites: win-win situatie voor koper & verkoperTweedehands websites: win-win situatie voor koper & verkoperDe tweedehands markt (2dehands markt) is ondertussen al sterk ingeburgerd in België en Nederland. Waar er vroeger wat sc…
Veel geld verdienen met tweedehands spullenEr wordt vaak niet bij stil gestaan dat bepaalde tweedehands producten nog een grote waarde kunnen vertegenwoordigen. Op…

NL Street Awards en Leukste winkelstraat van AmelandNL Street Awards en Leukste winkelstraat van AmelandLandelijk is een verkiezing uitgeroepen voor de Leukste Winkelstraat van het land. NLStreets Awards organiseert de verki…
Fashioncheque: welke (grote) winkels doen mee?Fashioncheque: welke (grote) winkels doen mee?Met een Fashioncheque is een cadeaubon die gebruikt kan worden voor de aankoop van mode en mode accessoires bij duizende…
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.