Bijverdienen naast de WW-uitkering

Bijverdienen naast de WW-uitkering Naast een WW-uitkering mag u bijverdienen, maar het zal in de meeste gevallen gekort worden op de uitkering. In bepaalde gevallen blijven bijverdiensten toch buiten schot. Werknemers die hun baan verliezen hebben onder voorwaarden recht op een WW-uitkering. Dit is onder andere afhankelijk van het arbeidsverleden. De uitkering wordt tijdelijk verstrekt met een maximale duur die afhankelijk is van het aantal jaren dat u gewerkt hebt. Zodra u geen recht meer hebt op deze uitkering, zult u moeten aankloppen bij de bijstand. Gedurende de periode dat u de uitkering krijgt, wordt u gestimuleerd om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Bijverdiensten die u al had op het moment dat u in de WW-uitkering terecht komt, worden niet gekort.

Waarom worden bestaande bijverdiensten niet gekort?

Stel, u werkt naast uw fulltime baan in de avonduren twee avonden in de week in een kroeg. U verliest uw fulltime baan. Het is dan terecht dat u niet gekort gaat worden op de inkomsten die u in de kroeg bijverdient. De WW-uitkering heeft namelijk betrekking op de uren die u gewerkt hebt voor de fulltime baan.

Hoe wordt er omgegaan met bijverdiensten die al verdiend werden voordat de uitkering inging?

Het UWV wil weten hoeveel uren in de week u besteedt aan uw bijverdiensten. De uitkering zal niet gekort worden zolang u maar niet meer uren gaat besteden aan de bijverdienste. Het is uiteraard niet de bedoeling dat u tijd dat u normaal gesproken fulltime aan het werk was, nu gaat besteden aan uw bijverdiensten. De extra uren die u gaat besteden aan uw bijverdiensten, zullen gekort worden op de uitkering.

Bijverdiensten starten na ingangsdatum van de uitkering

In ons eerdere voorbeeld gingen wij uit van een werknemer die naast zijn fulltime baan twee avonden in de week in een kroeg werkt. Nu gaan wij er vanuit dat de werknemers pas in de kroeg is begonnen nadat zijn WW-uitkering is ingegaan. Ondanks het feit dat de bijverdiensten in de avonduren gerealiseerd worden, moeten deze wel gekort worden op de uitkering. Het UWV zal bij de korting uitgaan van het aantal uren dat u gaat besteden aan uw bijverdiensten.

Bijverdiensten met een hoge uurloon

Het UWV gaat bij de korting op de hoogte van de uitkering uit van het aantal uren dat u gaat besteden aan de bijverdiensten. In het geval u een hoog uurloon ontvangt, zullen ze nog steeds uitgaan van het aantal uren.

Is het verstandig om bij te verdienen naast een WW-uitkering?

Werknemers die hun baan verliezen, komen niet alleen in een slechte financiele positie terecht, maar ze krijgen vaak ook een nutteloos gevoel. Geld dat wordt bijverdiend zal in iedere geval gedeeltelijk gekort worden, maar u zult er financieel altijd beter van worden. Daarnaast is het een nuttige besteding van de tijd, en geeft de uitkeringsgerechtigde een nuttiger gevoel. Het heeft meerdere voordelen, want u blijft ook in het arbeidsproces, en u hebt kans op een fulltime baan bij het bedrijf of instelling bij u bijklust.

Het belangrijkste is dat u actief blijft en niet de hele dag thuis gaat zitten. Een opleiding gaan volgen om de arbeidskansen te vergroten kan ook een zinvolle besteding van de tijd zijn.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mag ik bijverdienen naast baan of uitkering?Bij het ontvangen van een uitkering is het vaak niet toegestaan om bij te verdienen, op straffe van korting op de uitker…
Bijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingBijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingDe vrijlatingsregeling regelt hoeveel u mag bijverdienen met werk als u bijstand krijgt, hoeveel u netto zelf mag houden…
WW-uitkering, moet ik mijn spaargeld opmaken?WW-uitkering, moet ik mijn spaargeld opmaken?Op het moment dat u uw baan verliest hebt u onder voorwaarden recht op een WW-uitkering. Gaat de WW-uitkering gekort wor…
Over bijverdiensten maandelijks reserverenOver bijverdiensten maandelijks reserverenIndien u naast uw baan neveninkomsten verdient, bent u ook over deze extra inkomsten belasting verschuldigd. In bepaalde…

Solliciteren per e-mail: een voorbeeldSolliciteren per e-mail: een voorbeeldEen zoektocht naar een geschikte kandidaat levert sollicitatiebrieven op in alle soorten en maten. Het gebeurt ook steed…
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
Reacties

Struijer, 08-01-2015
Ik heb een w.w. uitkering mag mijn echtgenote dan wel wat bijverdienen? Reactie infoteur, 09-01-2015
Ja hoor! Bij WW wordt er niet gekeken naar het gezinsinkomen.

Hans de Groot, 11-02-2013
Mag ik mijn werknemers die ik in de WW heb gedaan, werkzaamheden laten verrichten?
Ik wil dit legaal doen, hoe moet dat? Reactie infoteur, 12-02-2013
U kunt het beste de grenzen laten bepalen door de UWV. Zij kunnen een advies verstrekken waar u bij latere discussies op terug kunt vallen.

Audrey, 12-12-2012
Mijn vraag is: Ik heb een full time baan en daarnaast zorg ik voor mijn man die mij betaalt uit zijn PGB, 16 uur per week. Mogelijk kom ik komend jaar in de WW. Als ik het goed begrijp worden deze inkomsten niet van mijn uitkering afgetrokken? Reactie infoteur, 12-12-2012
De WW-uitkering wordt gebaseerd om het verlies van inkomen. Inkomsten die u verdient naast de baan waaruit u ontslagen gaat worden, worden niet verrekend met de WW. Het wordt anders als u meer gaat verdienen doordat u meer tijd moet gaan investeren aan de andere bron van inkomsten.

G. Westerhof, 02-10-2012
Ik heb een vraag:
Ik heb ontslag gekregen middels een vaststellingsovereenkomst. De opzegtermijn loopt af op 30 nov. a.s. Ik hoef echter al vanaf begin sept. j.l. geen werkzaamheden meer te verrichten. Als ik nu een baan aanneem voor 15 uur per week, worden deze verdiensten dan gezien als bijverdiensten en straks als mijn uitkering begint op 1 dec. gekort op deze uitkering? Reactie infoteur, 03-10-2012
Inkomsten die al bestaan op het moment dat de uitkering start, worden buiten beschouwing gelaten. Het is de vraag of de UWV hiermee akkoord gaat. De inkomsten zijn namelijk gestart kort voor de ingangsdatum van de uitkering.

Esmee (672 artikelen)
Laatste update: 10-07-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.