Met een bril meer kans op een baan

Met een bril meer kans op een baan Uit een Brits onderzoek bleek dat mensen met een bril eerder een baan krijgen dan mensen zonder bril. Het dragen van een bril wordt beschouwd als een teken intelligentie en professionaliteit. Maar een ander onderzoek, ook Brits, gaf weer een andere uitkomst over het beeld dat bestaat over mensen met een bril.

Met bril: eerder een baan

Hoewel kinderen nog wel eens gepest zullen worden vanwege hun brilletje, blijkt dat als ze ouder worden eerder een voordeel te kunnen zijn. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat mensen met een bril eerder worden aangenomen voor een baan dan mensen zonder bril. Mensen met bril worden positiever beoordeeld op een aantal eigenschappen en hebben daardoor meer kans op werk. Het heeft alles te maken met beeldvorming, meer niet.

Met bril lijk je slimmer

Het onderzoek waaruit dit is gekomen werd gedaan door het College of Optometrists. Er kwam uit dat 43% van de ondervraagden van mening is dat mensen met een bril slimmer zijn. Een derde van de ondervraagden vindt iemand met bril er professioneler uitzien. Het is een vooroordeel dat al heel lang bestaat: mensen die veel met hun neus in de boeken zitten en daarom een bril nodig hebben, zullen wel intelligenter zijn.

Oud cliché

Het is een cliché dat al heel oud is en blijkbaar nog steeds leeft. Een aanzienlijk deel van de ondervraagden zou zelfs al een bril dragen of dit overwegen omdat ze geloven dat ze daarmee meer kans maken op de arbeidsmarkt. Professor Cary Cooper van Lancaster University houdt er rekening mee dat mensen zich zelfverzekerder gedragen met een bril op, waardoor hun kans op een baan tijdens een sollicitatiegesprek positief beïnvloed wordt.

Contactlenzen, laseren

Behalve dat het niet klopt dat brildragers intelligenter zijn, kunnen mensen ter correctie van hun gezichtsvermogen natuurlijk ook gewoon contactlenzen dragen of hun ogen hebben laten laseren. En dus wel slim zijn of van studeren houden, maar gewoon een hekel hebben aan een bril. Er zijn trouwens maar weinig mensen die een bril dragen terwijl ze die niet nodig hebben, dus louter vanwege de mode.

Nerd

Uit een onderzoek van de London Vision Clinic, kwam juist naar voren dat mensen brildragers juist niet positief beoordelen. In september 2010 stond dit nieuws in de Daily Mail te lezen: mensen die een bril dragen werden volgens de ondervraagden in dit onderzoek gezien als lichamelijk zwak, minder zelfverzekerd en beschouwd als een nerd. Daarbij werden brildragers gemiddeld 3,3 jaar ouder geschat dan ze in werkelijkheid waren. Deze uitkomst lijkt die van het eerder genoemde onderzoek te weerspreken, al staat ze er misschien niet lijnrecht tegenover. Immers, iemand die als nerd wordt gezien kan wel (juist!) het etiket 'intelligent' krijgen.

De eerste indruk bij een sollicitatie

Bij een sollicitatie gaat het om de eerste indruk die je maakt. Dat is een kwestie van seconden, dat staat vast. Daarom loont het de moeite om er rekening mee te houden hoe je eruit ziet. Een bril kan een wezenlijk onderdeel van het gezicht zijn, zeker als het gaat om een bril met een opvallend montuur. Voel je je 'slimmer' of heb je meer zelfvertrouwen met een bril op, ook al heb je hem niet nodig: waarom niet? Wie gaat solliciteren en de baan erg graag wil hebben kan overwegen tijdens het gesprek een bril op te zetten. Het moet dan wel enigzins natuurlijk overkomen. De bril moet dan ook geen geslepen glazen hebben, anders ga je er wel raar van kijken en dat geeft juist weer een verkeerde indruk!
© 2011 - 2024 Bartvanbuuren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bril of lenzen?Een bril of lenzen?Men die een oogcorrectie nodig hebben, hebben de mogelijkheid om een bril of contactlenzen te kiezen. Het verschil tusse…
Tips voor mensen bij het dragen van contactlenzenTips voor mensen bij het dragen van contactlenzenHet aantal mensen dat contactlenzen draagt neemt dagelijks toe. Het is echter niet zo gemakkelijk als het dragen van een…
Aandoening: AstigmatismeAandoening: AstigmatismeAstigmatisme is een cilinder afwijking van het oog. 'a' betekent niet, en 'stigma' betekent punt of stip. Astigmatisme i…
Bril versus lenzenDit jaar halen strakke, sterk afgelijnde monturen met een fel kleurtje de bovenhand. De klassieke gouden of zilveren bri…

Bedingen bij de arbeidsovereenkomst: het boetebedingBedingen bij de arbeidsovereenkomst: het boetebedingWerkgever en werknemer mogen bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst verschillende bijzondere bedingen opleggen. Bij…
Flexibele arbeidsovereenkomstenFlexibele arbeidsovereenkomstenTegenwoordig maken steeds meer werkgevers gebruik van allerlei kortlopende arbeidsovereenkomsten. Deze flexibele arbeids…
Bronnen en referenties
  • De Pers, 4 januari 2011
  • http://www.leeshandicaps.nl
  • http://www.goedgevoel.be
Bartvanbuuren (15 artikelen)
Laatste update: 07-10-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.