Te verdienen salaris bij een verzekeraar
Het inkomen is sterk afhankelijk van de branche waar u in werkzaam bent. Het inkomen bij een verzekeraar is vaak afhankelijk van een CAO.
Het salaris en de overige condities verschillen sterk binnen deze branche. Ze hanteren verschillende schalen waarin bepaalde functies zijn ingedeeld. Binnen de betreffende schaal geldt er een minimum en een maximum inkomen. De schaal waar u in zit is weer afhankelijk van de functie die u uitoefent. Collega’s die hetzelfde werk verrichten kunnen door verschillende omstandigheden sterk verschillende inkomens ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat de ene collega in het verleden een functie binnen het bedrijf heeft gehad met een hogere inschaling. Ook dienstjaren spelen hierbij een rol en rechten die in het verleden zijn toegekend.
Geen CAO, maar afzonderlijke arbeidsovereenkomsten
In deze branche kan er sprake zijn van een CAO of van per persoon afgesloten arbeidsovereenkomsten. Een CAO die gebruikt kan worden is bijvoorbeeld het CAO Verzekeringsbedrijf. Veel grote verzekeraars hebben een eigen CAO. De meeste kleinere werkgevers hanteren geen
CAO, maar afzonderlijke arbeidsovereenkomsten. Dit kan een voordeel zijn en een nadeel. Indien u een baan krijgt waarvoor een CAO geldt, kunt u de tekst opvragen. Bij afzonderlijke arbeidsovereenkomsten weet u vooraf niet wat erin staat.
Salarissen bij assurantietussenpersonen
Het gemiddelde inkomen bij een tussenpersoon in verzekeringen is lager dan bij een verzekeraar het geval is. Over het algemeen zijn de arbeidsvoorwaarden minder interessant, en ook de beloning blijft achter. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt doordat er minder doorgroei mogelijkheden zijn. Bij een verzekeraar kunt u eenvoudiger doorgroeien naar een hoger ingeschaalde functie. Met name bij kleinere kantoren bevat de organisatie minder lagen, waardoor u minder kans maakt op een hogere functie.
Opleiding blijft een doorslaggevende rol spelen
Werknemers met weinig vakopleidingen liepen in het verleden tegen minder obstakels op. Zolang de werkzaamheden goed werden verricht, werden er geen eisen gesteld aan de opleidingen. Tegenwoordig is er meer nadruk komen te liggen op de
opleidingen. Dit wordt mede veroorzaakt door wettelijke eisen waar aan voldaan moet worden. Vroeger was het assurantie-b opleiding een garantie voor de toekomst. Tegenwoordig is het verplicht dat mensen die bepaalde functies verrichten, zich permanent bij moeten laten scholen. Iemand met een assurantie-b opleiding voldoet niet meer aan de gestelde eisen, indien hij of zij geen cursussen heeft gevolgd om de kennis op peil te houden.
Hoeveel salaris kunt u verdienen bij een verzekeraar?
De meeste verzekeraars hebben de functies opgedeeld in schalen. De hoogte van het inkomen is afhankelijk van de schaal waar de functie in is ingedeeld. Daarnaast wordt er vaak een verhoging per jaar doorgevoerd afhankelijk van het presteren. Op het moment dat het maximum van de schaal is bereikt, kunnen er jaarlijks geen verhogingen meer worden doorgevoerd. In bepaalde gevallen kunt u nog verder groeien in dezelfde functie, door als senior aangemerkt te worden.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris is het ook belangrijk om te kijken naar de
secundaire arbeidsvoorwaarden. Een onderschatte arbeidsvoorwaarde is het pensioen. De pensioenen zijn moeilijk met elkaar te vergelijken, maar het kan een groot verschil maken op pensioendatum. Ook de eigen bijdrage die u moet leveren aan de opbouw, kan tientallen euro’s per maand schelen. Kijk ook goed naar de aanvullende voorwaarden, en baseer u niet uitsluitend op het salaris.