Sint of Zwarte Piet spelen, een leuke bijverdienste!
Je hebt wat vrije tijd eind november, begin december en je wil graag wat bijverdienen. Je hebt een klein beetje acteertalent en bent sociaal in de omgang en creatief. Je kan goed met kinderen om. Waarom zou je dan niet voor Sint of Zwarte Piet gaan spelen? De mogelijkheden zijn velerlei en je verdient op een leuke manier een centje bij! Dus ga op zoek naar een leuk pak, trommel een paar vrienden op, maak reclame en je bent vertrokken!
Sinterklaas is weer in het land!
Eind november, begin december is het zover. Talloze kinderen zitten vol spanning te wachten op de komst van de Sint en zijn Zwarte Pieten! En dan eindelijk is het zo ver. Overal zie je hen in het straatbeeld opduiken: in winkels, op straat, tijdens kinderfeestjes allerlei, in jeugdverenigingen, in scholen, in sportclubs, maar ook privé bij de mensen thuis. Heb je zin om eens lekker gek te doen? Kan je goed met kinderen om? Ben je sociaal en heb je acteertalent? Wil je graag een centje bijverdienen? Speel dan voor Sint en Zwarte Piet! Hier zijn alvast een aantal tips.
Zoek wat vrienden bij elkaar
Sommige mensen laten alleen de Sint komen, maar anderen hebben er ook graag wat Zwarte Pieten bij. Zorg dus dat je genoeg volk bijeen krijgt met eventueel een aantal reserves voor moest er iemand niet kunnen of ziek zijn. Moeten afzeggen omdat je je contract niet kan vervullen, dat is een beetje lullig, niet waar? Voor jezelf maar zeker voor de mensen die je geboekt hebben en waar de kindjes zwaar teleurgesteld zullen van zijn!
Adverteren
Het is beslist, je gaat er voor. Dit jaar ga je voor Sinterklaas of Zwarte Piet spelen. Jullie hebben een groepje gevormd met genoeg mensen. Belangrijk is nu dat de mensen je leren kennen. Hiervoor moet je dus reclame maken. Dit kan op verschillende manieren.
In de lokale winkels
In heel wat winkels kan je gratis een berichtje hangen. Maak een mooie affiche met daarop een Sint en zijn Zwarte Pieten. Laat weten dat je beschikbaar bent en dat je ook aan huis komt. Hang kleine afscheurbare briefjes met je telefoonnummer onderaan je affiche. Zo kunnen geïnteresseerden onmiddellijk je naam en je telefoonnummer meenemen. Mensen hebben immers niet altijd pen en papier bij de hand wanneer ze gaan winkelen. Zet op het papiertje ook wat je doet, bijvoorbeeld Sint en Piet, zo weten de mensen nadien ook nog waarom ze dat telefoonnummer nu hebben meegenomen. Nadeel van lokaal te adverteren is dat je misschien wel terecht gaat komen bij mensen die je kennen. Moeilijk want de kinderen mogen absoluut niet doorkrijgen wie je bent!
In lokale kranten
Een kleine advertentie in een lokale krant kost meestal niet zo heel veel en kan heel wat klanten opbrengen. Mensen zien aan het telefoonnummer dat je uit de streek bent en vinden dit best gemakkelijk. Het wekt ook meteen vertrouwen, ze kennen je misschien wel. Hier hetzelfde verhaal, als je bij mensen terecht komt die je kennen, pas dan op dat de kinderen niet doorkrijgen wie je bent!
Grotere kranten
Advertenties in grotere kranten zijn meestal duurder, maar ze bereiken wel meer mensen. Heb je vervoer en zit je er niet mee in om wat verder weg te moeten, dan kan je je perimeter uitbreiden. Voordeel is dat de mensen je niet zullen kennen en dat is iets makkelijker.
Een mailing
Stuur een mailtje of een briefje naar de voornaamste sportclubs en jeugdverenigingen in je buurt of verder weg. Meestal is hun budget groter en kunnen ze wel wat volk gebruiken.
Gratis adverteren
Bij sommige sites mag je gratis adverteren. Plaats je advertentie goed op voorhand en probeer origineel te zijn. De concurrentie is immers groot. Probeer anders te zijn dan de anderen, bied een extraatje aan of geef een goede prijs op. Kan je paardrijden en is het een landelijke gemeente, dan kan je bijvoorbeeld op een schimmel aankomen. Kan je Frans (of een andere taal), vermeld dit dan ook zeker, het vergroot je potentiële klantenkring. Heb je een speciale Piet bij, die iets extra kan (goochelen, ballonnen maken, circusact, etc) vermeld dit dan ook zeker. En vergeet natuurlijk ook de sociale media niet! Op Facebook en Instagram kan je ook gratis reclame maken voor je activiteit en je bereikt er een groot publiek mee.
Een aantal organisaties die jaarlijks zwarte pieten zoeken in België en Nederland
Aan het werk in de stad van Sinterklaas
Sint-Niklaas in België is elk jaar weer opnieuw de
Stad van Sinterklaas. En hiervoor hebben ze natuurlijk veel zwarte pieten nodig. De zwarte pieten krijgen een vrijwilligersvergoeding. Kijk begin oktober op www.stadvandesint.be/zwarte-pieten-gezocht. Steeds meer steden organiseren zo'n Huis van de Sint, zowel in België als in Nederland. Kijk eens op de site van grote steden bij jou in de buurt.
Rode Kruis
In Nederland is het Rode Kruis op zoek naar zwarte pieten. Deze zwarte pieten werken geheel vrijwillig. Aanmelden kan op www.rodekruis.nl.
Jeugdverenigingen, sportclubs, organisaties en winkelstraten
Bij www.huureenzwartepiet.nl kan je je opgeven als zwarte piet tegen een kleine vergoeding. Mensen kunnen dan een zwarte piet boeken door te zoeken op regio.
Jeugdverenigingen en sportclubs kunnen elk jaar ook wel een paar Pieten en een Sint gebruiken om hun leden blij te maken.
Denk ook aan grote winkelcentra of - straten. Ook hier loopt de goedheiligman elk jaar weer rond met zijn Zwarte Pieten om snoepgoed en lekkers uit te delen.
Kledij
Je bent geboekt, nu moet je natuurlijk aan kledij geraken. Je kan er immers niet in je jeansbroek aankomen.
Wat heeft een Zwarte Piet allemaal nodig?
Zwarte Piet heeft een kousenbroek of maillot nodig. Dat kan een zwarte zijn, maar mag ook eentje met vele kleurtjes zijn. Daarbovenop moet een kleurige pofbroek komen, met een mooie riem. Het hemdje moet ook erg kleurrijk zijn, met een grote witte kraag. Het mag ook een pakje uit een stuk zijn. Verder een plat hoedje met een grote pluim op. Zwarte of bruine schoenen met een grote, liefst gouden, gesp op elke schoen. Zwarte Piet moet natuurlijk zwart zien, dus zwarte theaterschmink is ook nodig. Bruin mag ook, maar dan moet het wel heel donker zijn. Vergeet ook de oren en de randen van de ogen niet. Verder kan hij ook nog een grote oorbel hebben in zijn oor of in beide oren. Lange zwarte handschoenen, liefst zo dun mogelijk, zodanig dat je nog genoeg gevoel hebt in je handen. Een jutte zak heeft hij ook bij zich. De outfit van Zwarte Piet kan gemakkelijk gemaakt worden door iemand die wat handig is met de naaimachine. Je kan hem soms ook kant en klaar kopen. Of je kan hem gaan huren, maar dan kost het je meer. Indien je van plan bent om dit verschillende malen en verschillende jaren na elkaar te doen, kan je beter even in je eigen pakje investeren.
Als meisje Zwarte Piet spelen
Ook meisjes kunnen Zwarte Piet spelen, maar zij hebben vaak een probleem met hun lange haar, vooral als het blond is. Een paar tips om je haar bij elkaar te houden. Maak aparte vlechtjes, dat is minder zwaar dan een enkele vlecht. Maak ze daarna vast op je hoofd met speldjes. Daarna kan je gemakkelijk de zwarte krullenbol van Piet er over schuiven en eventueel ook nog eens extra vastmaken met speldjes. Een andere mogelijkheid is om een zwarte panty te nemen en een stuk van het bovenbeen af te snijden. Dit stuk schuif je over je hoofd en dan zet je de pruik er over. Het deel dat over je gezicht komt, rol je terug omhoog en maak je met speldjes vast aan de pruik. Je haar zit allemaal mooi vast bij elkaar en kan niet meer weg.
Wat heeft Sinterklaas allemaal nodig?
Sinterklaas is al wat moeilijker. Hij heeft immers een tabberd aan en een mijter op. Verder heeft hij ook een staf bij zich. Daar kom je zomaar niet aan natuurlijk. Deze outfit zal je moeten gaan huren, omdat het zo specifiek is. Dit is dus een kost die je iedere keer zal moeten inrekenen.
Afspraken maken
De telefoon gaat en iemand wil je boeken. Je moet nu even een aantal praktische zaken afspreken.
- de plaats en het uur
- Sint en Zwarte Piet of Sint alleen?
- Hoeveel Zwarte Pieten?
- Hoeveel kinderen zullen er zijn?
- Hoe en wanneer moeten de cadeautjes gegeven worden?
- Welk cadeautje is voor welk kind?
- Wat moet Sint van elk kindje weten?
- Hoe heten de kindjes?
- Hoe oud zijn de kindjes?
- Hoe ziet elk kindje er uit? (zie dat je de juiste naam bij het juiste kindje zegt!)
- Hoe geschiedt de betaling? (discreet achteraf of op voorhand?)
- Hoe lang mag het duren?
- Mogen de Pieten gek doen of moeten ze een beetje rustig blijven?
- Mag er snoep uitgedeeld worden (er zit misschien een kindje bij met diabetes)
Vraag aan de ouders om alles nog eens even op mail te zetten en door te sturen, eventueel met een foto van elk kindje bij. Vergeet geen bevestiging te sturen.
De grote dag
Een goede voorbereiding is het halve werk
En dan is het zo ver! Je moet gaan "optreden". Op voorhand heb je wat tekstjes ingeoefend met de aanwijzingen die de ouders je hebben gegeven. De Pieten weten ook wat hen te doen staat. Verzin op voorhand leuke namen voor iedere Piet en gebruik ze al een tijdje, zo kan je je niet verspreken bij de mensen. (Postpiet, hoofdpiet, pakjespiet, snoeppiet, etc.) Een beetje stom als je plots zegt "Jan, geef me het grote boek eens even". Oepsie... . Vertrek goed op tijd. Ga je met de auto, laat dan een van de Pieten rijden, dat zal makkelijker gaan dan als de Sint moet rijden met zijn zware kledij! En dan aanbellen maar en naar binnen! Meteen in je rol kruipen en er aan beginnen, dan zijn de zenuwen zo over. Laat de kinderen rustig hun zegje doen, een liedje zingen, hun mooie tekening afgeven. Wees geduldig. Speel op mekaar in. Is er eentje een beetje zijn tekst kwijt, help dan even. Een goede indruk en een leuk moment zorgen zeker voor extra mondelinge reclame. Zet dus je beste beentje voor!
Oppassen met drinken
Let ook op met drinken. Mensen willen je al wel eens een drankje aanbieden. Sla dit altijd beleefd af. Drank kan je schmink doen uitlopen wanneer je drinkt en voor de Sint is het al helemaal een heel gedoe om te drinken met die baard voor zijn mond. Sterke drank is al helemaal uit den boze! Wanneer je vier à vijf huisbezoeken moet doen en je neemt overal een pintje aan, dan is je geloofwaardigheid er op het einde van de avond wel aan. En zeg nu zelf, een lallende Sint of een zatte Piet is geen zicht voor die kleintjes!
Oppassen voor je schmink en kledij
Laat de kindjes ook niet te veel aan je gezicht komen als Piet. De schmink komt er soms makkelijk af. En hoe ga je aan een kindje uitleggen dat je kleurtje afgaat? Voorkomen is beter dan genezen.
De verloning
Je mag rekenen op zo'n 20 à 30 euro voor zo'n 20 à 30 minuten per huisbezoek. In deze prijs zit wel alles inbegrepen, zowel vervoer, verplaatsingen als huur van de kostuums. Heb je geluk en word je geboekt door een school of een sportclub, dan mag je zo'n 50 euro voor een uur vragen. Een halve dag kan voor zo'n 200 euro.
Nederland: erkenning krijgen
Een Nederlandse organisatie, de SVVS, kan controleren of je goed Sint of Piet speelt. Zij controleren de kleding, de schmink en organiseren zelfs een Sinterklaasexamen. Zij kunnen een erkenning of een keurmerk uitreiken aan goede Sinten en Pieten of aan organisaties die goede Sinten en Pieten leveren. Het keurmerk is twee jaar geldig en kan daarna verlengd worden, als alles keurig is verlopen. Want ook ondertussen kan de organisatie komen checken of alles vlekkeloos verloopt. Zo'n keurmerk is natuurlijk een extra troef om aan klanten te geraken, want dan kom je als extra betrouwbaar over!
Succes er mee!
Lees verder