Wat houdt IT precies in?
IT staat voor informatietechnologie en heeft alles te maken met telecommunicatie, computers en informatiesystemen. In Nederland wordt het ook wel ICT genoemd, informatie- en communicatietechnologie. Diensten met betrekking tot hardware- en softwareproducten vallen officieel onder informatietechnologie en onder communicatietechnologie worden communicatieapparatuur en diensten met betrekking tot deze apparatuur gerekend.
Welke bedrijven zijn er?
Met de komst van internet groeide de vraag naar professionele IT-ers. Echter, door de teruglopende economie vanaf 2007 is de vraag naar mensen binnen dit vakgebied afgenomen, omdat hun diensten relatief duur zijn. De grootste bedrijven binnen de IT-sector maken nog altijd winst door het grote assortiment aan producten en diensten waar veel mensen vandaag de dag niet meer buiten kunnen. De bekendste namen in de wereld van softwaresystemen en –producten zijn op de eerste plaats Microsoft, gevolgd door Exact en SAP. In de wereld van hardwaresystemen en producten vinden we bekende ondernemingen als Apple, IBM, Hewlett Packard, Intel, AMD en Sun Microsystems. Door het grote assortiment aan producten en systemen is er vaak ondersteuning nodig. Ook onder de dienstverleners binnen de IT-sector vinden we enkele bekende namen, als Logica, Sogeti, Centric, Atos Origin, Capgemini en Getronics PinkRoccade.
Opleidingen in de IT
De IT-sector is niet voor iedereen weg gelegd. IT-er wordt je pas na het volgen van een opleiding op het HBO of de universiteit. Het is geen gemakkelijk beroep en om het allemaal te kunnen leren heb je om te beginnen beslist affiniteit met computertechnologie nodig. Op de tweede plaats moet je interesse natuurlijk ook liggen bij telecommunicatie en informatiesystemen. Tegenwoordig zijn de meeste opleidingen gericht op een deel van de totale sector, zodat je je kunt specialiseren in een bepaalde richting binnen de bedrijfstak. Bij het kiezen van een opleiding heb je de keuze uit de volgende vakgebieden.
Informatie Management, Informatie Beheer Management, Informatietechnologie, Human Technology, Informatica, Informatiekunde, Informatie Dienstverlening en Management, Bedrijfskundige informatica, Bedrijfsinformatie Technologie, Computertechniek, Technische Computerkunde, Technische Informatica, Kennistechnologie en Kunstmatige Intelligentie.
Wat kun je ermee doen?
Een opleiding is natuurlijk leuk en altijd fijn om in je zak te hebben, maar je moet er natuurlijk wel mee kunnen doen wat je zou willen doen. Er komen steeds meer verschillende banen bij in de IT-sector. Dit heeft alles te maken met de nieuwe technologieën die ontwikkeld worden en de vele mogelijkheden binnen de techniek. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om all round IT-er te worden. Hiermee kun je eigenlijk nog alle kanten op in de toekomst en kan je altijd nog doorgroeien. Je hebt in ieder geval een heel goede basis.
Je kunt binnen een bedrijf de functie van Medewerker IT of Medewerker Beheer IT bekleden. Natuurlijk werkt alles in iedere onderneming anders en zul je de bedrijfssystemen aan moeten leren, maar dit is eigenlijk binnen elk vakgebied zo. Je hebt wel de basis om binnen deze functie te beginnen, dus je kunt deze baan met gemak aan. Ook kun je IT-beheerder worden, wanneer je direct meer verantwoordelijkheid op je wilt nemen of je gaat voor bijvoorbeeld Netwerkbeheerder als je het meteen uitgebreid aan wilt pakken. Informaticus wordt je met gemak wanneer je een opleiding hebt gedaan die alles te maken heeft met informatietechnieken, maar ook hier geldt dat je nog veel moet leren binnen de functie zelf. Creatieve personen met een goed stel hersenen en een grote interesse in computers kunnen softwareontwikkelaar of –ontwerper worden. Ideaal wanneer je houdt van verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en raadsels. Ben je graag op eigen houtje bezig en wil je echt goed aan de slag? Dan is een baan als Particulier Digitaal Rechercheur echt iets voor jou!
Start je eigen zaak
Er bestaat ook een mogelijkheid direct te beginnen met een eigen zaak. De IT is een sector waar je niet zomaar in binnen komt, maar als je er bent is de kans groot dat je ook succes hebt. Zorg voor goed personeel, duidelijke diensten en producten en houdt de prijzen scherp in vergelijking met de concurrentie. Stel een goed ondernemingsplan op, en eventueel een marketingplan, en presenteer jezelf bij de bank. Wie weet staat jouw onderneming volgend jaar wel als één van de besten aangeschreven.