Stage voor internationale betrekkingen
Als je internationale betrekkingen, politieke geschiedenis of politicologie studeert dan loont het vaak om al tijdens je studie een stage te doen. Je bent echter een van de duizenden die jaarlijks binnen deze richting een stageplek zoeken. Dan wordt het al snel een stuk lastiger op een studiegerelateerde stage te vinden. Hoe ga je dan te werk? Een aantal tips kunnen je helpen bij het vinden van een stageplaats.
IB stage vinden
Vraag je docenten om tips en advies
Veel docenten die college geven in de
internationale betrekkingen of
politicologie aan Nederlandse universiteiten hebben in het verleden (of zelfs in het heden naast hun academische aanstelling) een baan gehad bij een instelling die mogelijk voor jou als student interessant is. Wellicht kunnen ze je wijze op een stageplek waar niet of nog niet voor wordt geadverteerd. Als je er dan snel bij bent dan kun je wellicht een hoop concurrenten voor zijn. Een tip van hem of haar op zich kan al bruikbaar zijn, maar wellicht kunnen ze daarnaast ook nog een goed woordje voor je doen. Waar het gaat om verantwoordelijke functies, bijvoorbeeld bij een ministerie, politieke partij of internationale organisatie wordt vaak gevraagd om aanbevelingen. Het is dan zeker een goede tip om een aanbevelingsbrief van een hoogleraar of professor te vragen die college geeft binnen jouw hoofdrichting.
Schrijf je in op stagewebsites
Er bestaan tegenwoordig tal van stagewebsites, de ene met een breder aanbod van stages dan anderen. Omdat de databases niet overlopen van stages in de richting internationale betrekkingen of politicologie is het vaak niet handig om in menu's direct allerlei zaken weg te strepen. Je kunt beter eerst de naam van je studie invoeren bij de trefwoorden zodat je direct een overzicht krijgt van werkgevers die specifiek op zoek zijn naar iemand met jouw studierichting. Heeft deze zoekopdracht geen resultaat, maak dan gebruik van het zoekmenu. Vink bijvoorbeeld het vakgebied 'overheid en non-profit', 'taal en cultuur', 'gedrag en maatschappij', 'vrede en veiligheid' en 'overige' aan. Heb je een specialisatie in bijvoorbeeld economie of statistiek dan kun je je zoekopdracht hier ook nog op aanpassen. Soms vind je verrassende resultaten in bijvoorbeeld de rubriek 'gedrag en maatschappij', die je eigenlijk niet in die categorie verwacht had.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het
Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) heeft een eigen nieuwsbrief. Via dit menu kun je ook aangeven dat je op de hoogte wil worden gehouden van vacatures. Zodra een vacature online komt ontvang je deze direct in je mailbox. Je zult dan ook ongerelateerde mail ontvangen, maar dit is over het algemeen niet erg hinderlijk. Je ontvangt zo vacatures voor regiodirecties, beleidsafdelingen, ambassades en andere afdelingen van Buitenlandse Zaken. De sollicitatieprocedure voor deze functies is vrijwel altijd gelijk en ook hierover vind je informatie in de e-mail. Je inschrijven voor deze mail voorkomt dat vacatures op de website je aandacht ontglippen.
Andere plaatsen om te zoeken
Natuurlijk zijn er ook nog tal van andere plaatsen om te zoeken naar een stage in de studierichting internationale betrekkingen of politicologie. Een goede kans ligt bijvoorbeeld bij de politieke partijen. Zij zoeken vaak mensen voor uiteenlopende functies. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een stage als fractiemedewerker van een Tweedekamer-fracties, stagiair bij een wetenschappelijk bureau van een politieke partij, assistent van een Kamerlid die bezig is met research voor een boek, het monitoren van gegevens op een bepaald terrein of het schrijven van toespraken. Als je zelf lid bent van een politieke partij dan maak je daar natuurlijk extra kans. Ook het in een sollicitatiebrief vermelde dat je op de betreffende partij hebt gestemd bij de laatste verkiezingen doet het altijd goed. Bekijk hiervoor de websites van politieke partijen. Een open sollicitatie sturen kan ook nooit kwaad.
Ga ook de websites van diverse
internationale organisaties als Amnesty International, Wereld Natuur Fonds, XminY, HIVOS, Oxfam Novib, Greenpeace, Pax Christi, Unicef, Rode Kruis, etc. af. Omdat deze organisaties een beperkt budget hebben adverteren zij vaak niet op de grote stagesites, en gaat de promotie volledig via hun eigen website. Het loont zeker de moeite om deze en andere websites afzonderlijk na te lopen om te kijken of ze stagevacatures online hebben staan. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je geen stagevergoeding of reiskostenvergoeding ontvangt.