Banen voor jongeren

Het is vaak lastig om een baantje te vinden als jongere, tussen de 12 en 17 jaar. Er is misschien wel wat te vinden maar het betaalt vaak heel slecht. Je bent nog niet geschikt voor veel soorten werk en mag nog niet tot laat werken. Daarom staan hier een paar branches waar je als jongere goed aan de slag kan gaan. Bijbanen voor jongeren worden niet altijd even goed betaalt, er zijn namelijk hele grote verschillen Ook wordt hier nog het een ander of de regels van werken als jongeren toegelicht.

Waarom is het lastig een goed baantje te vinden tussen de 12 en 17 jaar?

 1. De ondernemer waar je solliciteert neemt je niet serieus, omdat je nogal jong bent.
 2. Je werkervaring is nog niet goed genoeg
 3. Het bedrijf is tot laat open, maar jij mag niet tot zo laat werken
 4. Het werk dat je aangeboden krijgt is erg vervelend
 5. Moeilijk te plannen, vanwege school en/of sport
 6. Je wilt meer verdienen
 7. Je werkplek is ver van huis

Oplossingen voor de bovenstaande problemen

Sommige van deze problemen liggen buiten jou macht, daar is dus niks te doen. Maar gelukkig zijn er ook oplossingen:

De mogelijke oplossingen:

 1. Als degene je niet serieus neemt dan maak je sowieso geen kans meer, je kan beter een ander baantje zoeken.
 2. In het geval van niet genoeg werkervaring, zijn er meerdere oplossingen. Je kan bijvoorbeeld een beetje overdrijven over je werkervaring tijdens je sollicitatie gesprek of in je CV. Maar doe dat natuurlijk niet te veel want als je eenmaal begint dan val je waarschijnlijk door de mand. Je zou ook eerst een ander baantje kunnen zoeken zodat je daar werkervaring opdoet. Dan kan je over een tijdje wel op die plek aan de slag waar je eerst geweigerd werd.
 3. Als het bedrijf tot laat open is, maar de wet laat jou niet tot zo laat werken, dan zijn er ook wel bepaalde dingen aan te doen. Je kan bijvoorbeeld overleggen of je niet eerder kan beginnen zodat je ook eerder klaar bent. Als dat niet mogelijk is dan zit er niks anders op dan een jaartje langer wachten tot je zo oud bent dat je wel mag werken.
 4. Als je vervelende werkjes krijgt aangeboden, dan ligt aan je zelf. Je kan proberen ze toch zelf leuk te gaan vinden. Want zolang je niks beters aangeboden krijgt moet je het er maar mee doen
 5. Wanneer je last hebt met het vinden van een baantje vanwege school of sport, dan moet je bij sport een afweging maken over wat je nou belangrijker vind: sporten of geld verdienen. Het hangt er natuurlijk allemaal van af hoe fanatiek je sport en wat je zelf vind. Maar school gaat toch altijd voor want je bent waarschijnlijk nog leerplichtig.
 6. Als het salaris niet hoog genoeg is kan je nog langer zoeken naar het hoge zoeken. Informeren bij vrienden en familie is vaak handig, want zij hebben vaak wel een baantje dat goed betaald en wat waarschijnlijk ook leuk is. Je kan dan ook daar zwart gaan werken, maar daar zitten risico's aan zoals dat je salaris misschien niet altijd betaald wordt of dat je veel te veel werkt dan goed voor je is
 7. Je werkplek is te ver weg van huis. Daar aan is niet echt veel aan te doen, het bedrijf kan niet verplaatst worden. Je kan wel vragen om een vergoeding omdat je zover moet fietsen/ met de scooter maar het is niet waarschijnlijk dat je die krijgt. Je kan beter opzoek gaan naar een filiaal bij jou in de buurt.

De werktijden

De werktijden zijn anders als je nog onder de 18 bent:
 • Als je 13/14 bent mag je maximaal 2 uur werken op een schoodag en in de hele week maar maximaal 12 uur. In de vakantie is het anders dan mag je 35 uur in een week werken.
 • Als je 15 jaar bent mag je maximaal 12 uur per week werken. Daarvan mag je 2 uur op een schooldag en 8 uur per dag in het weekend of in de vakantie. In de vakantie mag je 40 uur werken
 • Op je 16e t/m je 17e mag je op een schooldag maximaal 9 uur werken en per week 45 uur.

Sectoren waar je als jongere goed in kan werken:

Bezorgen Post/Krant

Dit zijn de eerste baantjes die mogelijk zijn als je rond de 13 bent. Bijna iedereen heeft vroeger weleens een krant of folders bezorgd. Maar wat je verdient is heel verschillend.

 • Bij folders verdien je meestal het minst, het is ook vervelender dan post of een krant want ze moeten gevouwen worden voordat je ze kan bezorgen. Een voordeel is dat er niet op speciale adressen geleverd moet worden dus je hoeft geen huizen te onthouden.
 • Een krant verdient een stuk beter, maar deze moet wel op tijd geleverd worden. Op zondagen en zaterdag verdien je meestal meer dan doordeweeks. Er bestaat ook nog een verschil tussen huis aan huis dagbladen en landelijke dagbladen. De 2e moet per adres afgeleverd worden
 • Voor post bezorgen moet je meestal ouder zijn dan 13, maar het verdient wel het best van de bovenstaande 2

Om een baantje te vinden in deze sector kan je het best je op internet opgeven of bellen naar het bedrijf (bellen werkt meestal wel beter).

Horeca

Dit is een baantje waar je wat ouder voor moet zijn. Maar dat is ook heel verschillend, het hangt af van wat de baas zelf wil. Dit verdient gemiddeld, niet ontzettend veel maar meestal niet het minimum loon. Je loon kan afhankelijk zijn van de fooien die je krijgt.

Om een baantje te vinden in de sector kan je het best gewoon langs gaan bij het cafe/restaurant waar je werken wil.

Supermarkt

Bij de supermarkt is bijna altijd wel werk te vinden. Je wordt snel aangenomen maar verdient wel bijna altijd het minimum loon. Vanaf 15 jaar mag je vakkenvullen en vanaf 16 jaar mag je ook achter de kassa. Het tweede verdient ook iets beter dan vakkenvullen.

Voor een baantje bij de supermarkt kan je het best even langs gaan en informeren voor een baantje.

Bij bekenden


Als je familie of een buurman hebt, met een eigen bedrijf, dan kan je daar ook werken. Dat verdient vaak een stuk beter dan andere baantjes omdat vaak zwart werkt en omdat bekenden je nou eenmaal wat meer vertrouwen en daarom een wat hoger salaris geven.

Callcenter

Hiervoor is de minimum leeftijd meestal 16 jaar, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Dit verdient het best van de bovenstaande baantjes. Maar er zit een een nadeel aan, want je inkomen wordt vaak bepaalt uit wat je verkoopt. Als je niks verkoopt verdien je dus een stuk minder. Er zijn ook callcenters die als help-desk of doorverbinden dienen. Daar verdien je ook wel goed en ben je niet afhankelijk van wat je verkoopt.

Een Callcenter kan je het best bellen, het is niet voor niets een callcenter.

Infonu.nl

Je kan natuurlijk ook gewoon hier op deze site geld verdienen, kijk maar eens rond op de site.
© 2009 - 2024 Kingkoen2, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met een bijbaanGeld verdienen met een bijbaanJongeren kunnen geld verdienen met een bijbaan. Er zijn talloze bijbanen te vinden en deze kunnen toch voor een leuk ext…
Verschillende baantjes voor jongerenJongeren hebben voor meerdere doeleinden geld nodig, bijvoorbeeld: uitgaan, muziek, hobby en kleding. Om die redenen heb…
Kleine banen regeling van de baanKleine banen regeling van de baanDe kleine banen regeling is een regeling die in 2010 in het leven werd geroepen. Tot 2011 verliep deze regeling niet bij…
Sparen, hoe begin je er mee?Sparen, hoe begin je er mee?Jongeren zitten snel in geldnood. Herken je dit? Voor je het weet is het einde van de maand in zicht en moet de balans w…

Rechten uitzendkrachtRechten uitzendkrachtUitzendkrachten bouwen bepaalde rechten op naarmate ze langer werkzaam zijn voor een uitzendbureau. Veel van hen zijn zi…
Voorbeeld CV / hoe schrijf ik een CV / chronologisch CVVoorbeeld CV / hoe schrijf ik een CV / chronologisch CVVoorbeeld CV; hoe schrijf ik een CV; chronologisch CV. Het enige doel dat je met een sollicitatiebrief kunt nastreven is…
Kingkoen2 (2 artikelen)
Laatste update: 18-11-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.