Bijbaan: Vakkenvullen bij de supermarkt

Bijbaan: Vakkenvullen bij de supermarkt Voor veel jongeren is vakkenvullen bij de plaatselijke supermarkt hun eerste bijbaantje, en niet zonder reden: het is overzichtelijk werk met een relatief goed salaris. Ondanks het feit dat het een vrij populair bijbaantje is zijn de meeste supermarkten altijd op zoek naar nieuwe werkkrachten. Dit komt omdat de meeste jongeren niet langer dan een aantal jaar werkzaam zijn als vakkenvuller: oudere werknemers zijn voor de meeste ketens snel te duur. Wat kun je verwachten als je wilt gaan werken in een supermarkt?

Solliciteren

Solliciteren gaat bij de meeste supermarkten via een sollicitatieformulier. Dit is een formulier dat je bij de informatiebalie kan opvragen. Soms is het mogelijk om het sollicitatieformulier van de website van de desbetreffende supermarktketen te downloaden. Om het formulier in te kunnen vullen heb je onder andere de volgende informatie nodig:
  • BSN-nummer
  • Bankrekeningnummer
  • Contactgegevens: adres, telefoonnummer etc.
  • Geboortedatum
  • Hoogst voltooide opleiding/huidige opleiding
  • Beschikbaarheid

Dit zijn slechts een aantal basisgegevens die voor de werkgever van de belang zijn. Per supermarktketen/filiaal kunnen de sollicitatieformulieren verschillen. Soms is er ook ruimte op het formulier om eventuele vragen of opmerkingen te uiten. Het is belangrijk om te onthouden dat vakkenvullen vaak pas kan vanaf de leeftijd van 15/16 jaar. Wanneer je jonger bent zal je bepaalde handelingen niet uit mogen voeren en mag je slechts een beperkt aantal uren werken. De meeste supermarktketens hanteren daarom ook een minimumleeftijd van 15/16 jaar.

Na het invullen van het sollicitatieformulier kan dit worden afgeven bij het filiaal waar je aan de slag wilt. Meestal zal er binnen een week contact opgenomen worden om een sollicitatiegesprek in te plannen. Mocht er na een week nog geen reactie zijn dan is het raadzaam om zelf even te gaan informeren. Dit getuigt van een gemotiveerde houding en vergroot dan ook de kans dat je wordt aangenomen.

Sollicitatiegesprek

Na het inleveren van het sollicitatieformulier vindt er vaak op korte termijn een sollicitatiegesprek plaats. Dit gesprek zal over het algemeen gevoerd worden met een toekomstige teamleider. Het voornaamste doel van het sollicitatiegesprek is het beter leren kennen van de werknemer. Vaak zal aan het einde van het gesprek gelijk bekend worden gemaakt of de sollicitant is aangenomen. Voordat iemand daadwerkelijk aan de slag kan moet er natuurlijk een contract ondertekend worden. Als vakkenvuller krijg je meestal een 0-uren contract. Dit betekent dat de werkgever niet verplicht is om je een vast aantal uur in te plannen maar dat je werkt op oproepbasis. Ook is het meestal verplicht een toets te maken om je basiskennis over de werkzaamheden en het bedrijf te vergroten.

Werkzaamheden

Vakkenvullers hebben verschillende taken:
  • Het uitsorteren van de geloste goederen per gangpad.
  • Het vullen van de schappen.
  • Het spiegelen van de producten.

Het sorteren van de geloste goederen per gang wordt ook wel splitsen genoemd. De vracht wordt namelijk ongesorteerd geleverd, alle producten staan door elkaar. Om efficiënt te kunnen vullen is het van belang dat de producten worden gesorteerd op gangpad. Zo kan iedere vuller op zijn eigen gangpad blijven is wordt er geen tijd verspild met heen en weer lopen. Het daadwerkelijke vakkenvullen gebeurt dus per gangpad. Een aantal voorbeelden van gangpaden zouden kunnen zijn: koek/snoep, frisdrank, broodbeleg etc. Nadat de producten gesplitst zijn worden de karren met producten naar het bijhorende gangpad gebracht en kan het daadwerkelijke vullen beginnen. De meeste producten kunnen voor de oude producten in het schap geplaatst worden. Dit geldt alleen niet voor beperkt houdbare producten zoals koek, eieren, verse nootjes en producten uit de koeling. Deze moeten volgens het zogenaamde ‘FIFO’ systeem gevuld worden: First In First Out. Dit betekent dat de oude producten uit het schap gehaald moeten worden voordat de nieuwe producten kunnen worden gevuld. De oude producten worden vervolgens voor de nieuwe producten geplaatst.

Nadat de schappen gevuld zijn kan er gespiegeld worden. Dit is het naar voren halen van de producten zodat de schappen vol lijken en de klant geen moeite hoeft te doen om een product te pakken. Het zorgt er ook voor dat de winkel een nettere uitstraling heeft.

Salaris

Het salaris bij de supermarkt is meestal iets hoger dan het minimumuurloon. Dit komt omdat het vakantiegeld gelijk wordt uitbetaald bovenop het normale loon. Het salaris van een vakkenvuller is in 2017 ongeveer als volgt:
  • 15 jaar – 3,50 / 4,00
  • 16 jaar – 4,00 / 5,00
  • 17 jaar – 4,50 / 5,50
  • 18/19 jaar – 5,00 / 6,00
  • 20 jaar – 8,00 / 10,00

Vanaf een jaar of 23 zit je in de hoogste salarisschaal en zal je loon bijna niet meer stijgen. Je verdient dan rond de 12 euro per uur.

Voor werkgerelateerde vragen kan je natuurlijk altijd contact opnemen met het filiaal waar je werkt of van plan bent aan de slag te gaan.
© 2017 - 2025 Boeimeer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbaan in de supermarkt: werken als caissière/vakkenvullerBijbaan in de supermarkt: werken als caissière/vakkenvullerVeel jongeren hebben een bijbaan in de supermarkt. Het gaat vooral om 15 en 16-jarigen, aangezien zij goedkope krachten…
Vakkenvuller bij Albert Heijn (AH)Vakkenvuller bij Albert Heijn (AH)Ongelofelijk veel jongeren werken bij de supermarktketen Albert Heijn. Het grootste deel van deze jongeren is vakkenvull…
Bijbaantje of vakantiebaantje: regels, welk werk mag wel?Werken bij een bijbaantje of vakantiebaantje brengt diverse regels met zich mee. De wet heeft verschillende regels opges…
Bijbaan bij Albert Heijn (AH)Bijbaan bij Albert Heijn (AH)Albert Heijn is een van de grootste werkgevers onder jongeren. Werken bij Albert Heijn kan heel divers zijn en is uiterm…

De secretaresse: de ondersteunende krachtDe secretaresse: de ondersteunende krachtAls secretaresse vervul je een ondersteunende rol binnen je organisatie en heb je vaak heel veel verschillende taken die…
Proefdierverzorger en de artikel 13f-erkenningProefdierverzorger en de artikel 13f-erkenningMet een afgeronde MBO-opleiding Dierverzorging kun je gaan werken als proefdierverzorger. Je verleent dan zorg aan proef…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Reverent, Pixabay
  • www.uurtarieftips.nl
Boeimeer (3 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.