Bijlagen als oplossing voor een cv langer dan twee A4

Bijlagen als oplossing voor een cv langer dan twee A4 De lengte van twee A4 voor een cv is een richtlijn, je cv mag korter of langer zijn. Helaas zijn er nog steeds mensen die denken dat een cv niet langer mag zijn dan twee A4. En met je cv moet je met deze mensen rekening houden. Een oplossing is het wijzigen van je cv naar een cv met bijlagen. Maar hoe doe je dat?

Inhoud


De lengte van twee A4 voor een cv is een richtlijn

De lengte voor een cv van twee A4 (twee kantjes) is een richtlijn en geen voorschrift. Met andere woorden je cv mag korter zijn maar ook langer mag. Er zijn echter nog steeds mensen die denken dat een cv niet langer mag zijn dan twee A4. Het gevolg kan zijn dat je sollicitatie op de nee-stapel belandt omdat je cv langer is dan twee A4. Het korter maken van je cv is niet altijd een oplossing omdat of je cv dan minder goed leesbaar is of omdat relevante zaken ontbreken. Een andere manier om ervoor te zorgen dat je cv niet langer is dan twee A4 is om je cv te wijzigen in een cv met bijlagen. Hierbij wordt in je cv een onderdeel verkort weergegeven, voor de volledige uitwerking van dat onderdeel heb je dan een bijlage. Je cv met bijlagen wordt hierdoor niet korter maar je cv wel en dat is de bedoeling.

Van welke onderdelen van mijn cv kan ik een bijlage maken?

Je kunt een bijlage maken van elk onderdeel van je cv dat langer is dan een halve pagina. Bij de meeste mensen zal dit werkervaring en/of opleidingen en/of cursussen zijn.

Hoe maak ik een bijlage van een onderdeel van mijn cv?

Stap 1: Maak een kopie van je cv-bestand

Deze kopie van je cv-bestand wordt je bijlage. Het maken van een kopie van je cv-bestand heeft als voordeel dat de bijlage dezelfde opmaak krijgt als je cv. Een ander voordeel is dat je de bijlage ook los kunt gebruiken, bijvoorbeeld bij de samenvatting van je LinkedIn-profiel.

Stap 2: Pas de bestandsnaam van de bijlage aan

Met goed gekozen bestandsnamen voorkom je het door elkaar halen van de bestanden met daarin je cv en de bijlagen. Ook is het aan te raden om herkenbaar te maken wat de inhoud van een bestand is. Niet alleen handig voor jezelf maar ook voor mensen die je cv en/of de bijlagen krijgen. Zet in de naam van de bestanden dan ook een tekst die de inhoud weergeeft, bijvoorbeeld 'cv' of 'Cursusbijlage'.

Stap 3: Pas de inhoud van de bijlage aan

In de bijlage wijzig je eerst de titel en een eventuele voettekst naar de naam van de bijlage. Vervolgens verwijder je de inhoud die niet hoort bij de bijlage. Bij een cursusbijlage haal je dus alles weg behalve het overzicht van de cursussen.

Stap 4: In je cv inkorten van het onderdeel waarvan je een bijlage maakt

De werkwijze is afhankelijk van het onderdeel waarvan je een bijlage maakt.

Werkervaring inkorten
Bij de omschrijving van je werkzaamheden laat je alleen de hoofdpunten staan. Eventuele stages, zeker als je op dat terrein werkervaring hebt, laat je weg.

Opleidingen/cursussen inkorten
Je vermeldt alleen de laatste drie à vier opleidingen of cursussen. Verder wijzig je de titel in 'Recente opleidingen' respectievelijk 'Recente cursussen'.

Stap 5: In je cv plaats je onder het ingekorte onderdeel een verwijzing naar de bijlage

Maak hierbij duidelijk dat het een verwijzing is door bijvoorbeeld een pijltje te gebruiken.

Gebruik ik nu mijn cv of mijn cv met bijlagen?

Op momenten dat je eerder je cv gebruikte, gebruik je nu je cv met bijlagen. Bij het versturen of uploaden van je cv met bijlagen is het handig om deze bestanden samen te voegen tot één bestand, hoe je dat doet wordt hieronder uitgelegd.

Hoe maak ik van mijn cv met bijlagen één bestand?

Om er zeker van te zijn dat ook je bijlagen gezien worden bij het versturen of uploaden van je cv maak je van je cv en de bijlagen één bestand. Maak dit bestand bij voorkeur in pdf-formaat, hierdoor blijft je opmaak behouden en ziet je document er bij de ontvanger hetzelfde uit als op je eigen beeldscherm. Het pdf-bestand met je cv en bijlagen maak je door eerst elk bestand af te drukken of te exporteren naar pdf. Hierna voeg je de losse pdf-bestanden samen tot één bestand.

Als je een tekstverwerker gebruikt waarmee je geen pdf kunt maken dan zijn er gratis tools waarmee je een document kunt afdrukken naar pdf-formaat. Ook voor het samenvoegen van de pdf-bestanden zijn diverse gratis tools beschikbaar. Ook bij het document met daarin je cv en bijlagen is een goede bestandsnaam belangrijk. Hier zou je bijvoorbeeld 'cv met bijlagen' kunnen gebruiken.

Hoe zit het met mijn LinkedIn-profiel?

Bij je LinkedIn-profiel heb je voor elk 'bijlage-onderdeel' van je cv de keuze: volledig weergeven of inkorten zoals in je cv en de bijlage bij de samenvatting plaatsen. Kies je voor de laatste optie, plaats dan bij het onderdeel wel een tekst die verwijst naar de bijlage.
© 2017 - 2024 Atxt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omtrek berekenen van een wiskundig figuurOmtrek berekenen van een wiskundig figuurHet komt regelmatig voor dat je moet weten wat de omtrek van iets is. Het is daarom handig om te weten hoe je de omtrek…
De lengte van een zijde van een driehoek berekenenOp de middelbare school krijg je vaak les over de cosinus, de sinus en de tangens. Aan de hand van twee lengtes van een…
Straal cirkel door drie punten bepalenStraal cirkel door drie punten bepalenIndien men het oppervlak en/of de omtrek van een cirkel weet, dan kan daaruit snel de straal worden achterhaald. Dit wor…
Decimeter, meter, hectometer, kilometer…?Het blijft altijd lastig, het omrekenen van kilometers naar decimeters of van centiliters naar liters. Massa’s mensen he…

Werken in een callcenter en wat erbij komt kijkenWerken in een callcenter en wat erbij komt kijkenVervelende mensen die je iets willen aansmeren dat je niet nodig hebt of dat nadelig voor je is. Oplichters. Bellen alti…
Hoe word je beëdigd vertaler?Hoe word je beëdigd vertaler?Het beroep vertalen wordt door veel mensen onderschat, maar toch is het een zeer belangrijk en onmisbaar beroep. Vertale…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Typographyimages, Pixabay
  • Aaltje Vincent, http://www.aaltjevincent.nl/cms/wp-content/uploads/2015/02/Curriculum-vitae-checklist-september-2016-Aaltje-Vincent-Company.pdf
  • MonsterBoard, http://www.monsterboard.nl/carriere-advies/artikel/lengte-cv
  • Sollicitatiedokter, http://www.sollicitatiedokter.nl/hoe-lang-mag-een-cv-zijn/
  • Sollicitatiecursus.com, http://www.sollicitatiecursus.com/cv-opstellen/hoe-lang-cv
  • Sollicitatiedokter, http://www.sollicitatiedokter.nl/bestandsnaam-van-je-cv/
  • Nationale Vacaturebank, http://www.nationalevacaturebank.nl/informatie/kandidaten/sollicitatiebrief/online-solliciteren
Atxt (1 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.