Bijbaan: bijles geven
Een krantenwijk, caissière of vakkenvuller bij de plaatselijke supermarkt, vrachtauto's wassen bij een transportbedrijf, bessen plukken in de zomer, hulp in het huishouden of afwasser in een restaurant... Allemaal bijbaantjes waarmee jongeren vaak hun eerste centen verdienen. Tegenwoordig is echter ook bijles geven een populaire manier van wat bijverdienen. Bovendien sluit een dergelijke baan vaak nog aan bij je opleidingsniveau ook! Hoe leuk en leerzaam kan een bijbaantje zijn?
Als je het leuk vindt om mensen opgaven en lesstof uit te leggen en als je misschien later wel voor de klas wilt staan, dan is een bijbaantje zoals bijles geven een goede optie en het verdient in de meeste gevallen nog goed ook. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij zo'n baantje kijken en hoe kom je eigenlijk aan je 'klanten'?
Wat houdt bijles geven in?
Veel jongeren geven tegenwoordig bijles en veel ouders vinden het tegenwoordig fijn om hun kinderen bijles te laten volgen als het reguliere aanbod van lesstof net te kort schiet. Bijles geven houdt in dat je een kind van de basisschool, het voortgezet onderwijs of zelfs studenten van het MBO, de HBO of universiteit uitleg geeft over stof die zij moeilijk vinden en dat je ze helpt bij opdrachten waar ze zelf niet uitkomen of die aansluiten bij de lesstof. In welke vakken je bijles geeft, kun je helemaal zelf bepalen en ook de plaats waar en het tijdstip waarop de bijles plaatsvindt, kun je in overleg met je klanten zelf vastleggen.
Eigenschappen
Om succesvol te zijn, is het wel van belang dat je over bepaalde eigenschappen beschikt. Allereerst is het natuurlijk van belang dat je zelf de stof goed beheerst. Je kunt een ander pas uitleggen, als je zelf 100% weet hoe de zaken in elkaar steken en ook eventuele vragen moet je kunnen beantwoorden. Daarnaast is het belangrijk dat je vriendelijk en geduldig bent. Het kan zijn dat diegene die bijles nodig heeft het na een aantal keren uitleggen nog niet snapt en dan moet je het natuurlijk weer opnieuw uitleggen. Bovendien is flexibiliteit handig bij het plannen van de bijlessessies. Voor een kind van de basisschool komt het bijvoorbeeld niet goed uit om 's avonds laat bijles te volgen, terwijl de meeste studenten overdag geen tijd hebben. Neem dit dus mee in de overweging om bijles te gaan geven. Als vanzelfsprekend is het moet je om bijles te kunnen geven wel minimaal het niveau van diegene die bijles krijgt, beheersen.
Klanten
Mensen die bijles nodig hebben, zijn overal en je kunt dan ook op veel manieren aan een baantje komen. Tegenwoordig is er een scala aan websites waar je je kunt inschrijven als zogenaamde bijlescoach. Je kunt hierbij je voorkeuren aangeven en de organisatie achter de website koppelt vervolgens dienstvragers aan dienstverleners. De afspraken over de bijlessen maak je vervolgens zelf met de bijlesvrager. Veel websites stellen echter wel criteria waaraan je als bijlesgever moet voldoen (zoals bijvoorbeeld je opleidingsniveau). Naast websites, kun je je als scholier ook richten op je eigen school. Veel hogere scholen en universiteiten, maar ook middelbare scholen hebben een speciale bijlesservice waarbij je je als coach kunt inschrijven. Je wordt dan heel gemakkelijk binnen je school aan iemand die bijles nodig heeft gekoppeld. Voordeel hiervan is dat de bijles gewoon op school kan plaatsvinden omdat je daar toch vaak samen bent! Natuurlijk kun je, als mensen eenmaal weten dat je bijles geeft, ook gevraagd worden door mensen zelf. Houdt er echter wel rekening mee dat iedere bijlesvrager kostbare tijd van je nodig heeft!
Verdiensten
Over de verdiensten als bijlesgever zijn geen algemene gegevens te verstrekken. Wel is duidelijk dat bijles geven over het algemeen redelijk tot goed verdient, maar het is dan ook vaak een intensief baantje. Als je bijles geeft via een school, dan heeft de school vaak het tarief bepaald. In alle andere gevallen kun je zelf het tarief bepalen. Natuurlijk kun je onderscheid maken tussen wanneer je naar de persoon thuis moet of wanneer de bijlesvrager naar jou toe komt. Het tarief dat je als bijlesgever kunt vragen is afhankelijk van je niveau, het niveau van de bijlesvrager en de diploma's en papieren die je zelf bezit.