Salarisverhoging vragen? Hou rekening met het volgende

Salarisverhoging vragen? Hou rekening met het volgende Je werkt met hart en ziel voor het bedrijf. Bent altijd aanwezig, betrouwbaar, flexibel en al het andere wat het bedrijf zoekt in haar personeel. Zodra de maand om is krijg je het zuurverdiende loon uitbetaald. Je bent niet helemaal tevreden, er kan wel wat meer bij. Hoe kun je het beste om salarisverhoging vragen, en waar moet je rekening mee houden.

Bewijzen verzamelen

Om iets gedaan te krijgen, waar dan ook, en met wat dan ook, dien je bewijzen te verzamelen. Waarom zou jij loonsverhoging verdienen? Wat heb je voor het bedrijf gedaan en waarom kan men niet zonder jou en verdien jij een hogere beloning. Verzamel alle zaken die volgens jou zonder jou niet waren gelukt. Dit kan bijvoorbeeld een klant zijn waaraan jij iets verkocht hebt. De volgende zakelijke bewijzen kun je verzamelen om je standpunt te verstevigen en meer kans te maken op loonsverhoging bij je werkgever;
  • Verkoopresultaten tonen
  • Je leidinggevende/ collega's laten bevestigen dat je het werk goed verricht
  • Overige resultaten op het werk tonen.
Dit zijn allemaal legitieme afwegingen voor een werkgever om te bekijken of je loonsverhoging krijgt.

Persoonlijke redenen

Wat veel mensen proberen, is om het probleem bij de werkgever neer te leggen, waardoor je de werkgever het gevoel geeft dat hij geen andere weg kan kiezen. Dit werkt averechts. Een werkgever is vaak voor zichzelf begonnen om niet aan regels vast te zitten die anderen hem opleggen. Die keuzevrijheid moet je nooit in de weg willen lopen. Zo'n vrijheidsbeperkende vraag/ opmerking kan bijvoorbeeld zijn;
  • Ik heb bijna geen geld voor luiers
  • Ik kan nooit is op vakantie met mijn kinderen
Je kan het wel persoonlijk pakken, maar doe dit dan op een andere manier. Zorg dat het minder dwingend is en zorg dat de werkgever er ook wat aan overhoud. Je kan bijvoorbeeld zeggen;
  • Ik kan dat beetje extra goed gebruiken zodat ik het net wat ruimer heb en leuke dingen met mijn kinderen kan doen, hierdoor heb ik meer kracht om me volledig in te blijven zetten voor het bedrijf.
  • Als ik wat meer te besteden heb, hoef ik niet op zoek naar een andere baan, en lijden mijn prestaties er ook niet onder.
In deze voorbeelden zie je duidelijk dat er een keuzevrijheid is (het is immers niet zo dat je het bedrijf verlaat als je die loonsverhoging niet krijgt) en de werkgever houd er ook nog wat aan over.

Denk aan de rechtsvorm

De soort organisatie waarin je werkt heeft heel veel invloed op de kans die je maakt om uiteindelijk daadwerkelijk salarisverhoging te krijgen. Als je werkt in een multinational bedrijf dan is je aandeel (relatief gezien) meestal kleiner. Je kan sneller gemist worden. Werk je daarentegen bij een eenmansbedrijf dan is je kans op loonsverhoging het grootst. Factoren als contact met de eigenaar en de mate van belangrijkheid voor het bedrijf spelen daarbij dus een grote rol. Een eenmanszaak gaat door een drastische verandering heen mocht je met een ultimatum komen. Houd dus goed in de gaten wat je rol is, en hoe ver je kan gaan, om je doel te bereiken zonder dat iemand er slechter van word.
© 2011 - 2024 Erudio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe onderhandel je voor een hoger salarisHoe onderhandel je voor een hoger salarisJe denkt dat je veel meer verdient dan je nu krijgt. Toch wil je de goede relatie met je baas niet vertroebelen. Hoe vra…
Loonsverhoging vragen, hoe ga je te werk?Loonsverhoging vragen, hoe ga je te werk?Loonsverhoging, bij het ene bedrijf is alles strikt geregeld en krijgt de medewerker netjes ieder jaar een bepaald perce…
Goed voorbereid je beoordelingsgesprek inGoed voorbereid je beoordelingsgesprek inEen beoordelingsgesprek is een overleggesprek. Hierin wordt je functioneren besproken. Zijn er punten van verbetering? W…
Salarisverhoging: argumenten en voorbereiding salarisgesprekSalarisverhoging: argumenten en voorbereiding salarisgesprekMet een salarisverhoging kan de baas laten zien dat hij het werk van zijn medewerkers waardeert. Een hoger salaris staat…

Ghostwriters, spoken in de schrijfwereldEen ghostwriter is niet, zoals de naam misschien doet vermoeden, een gestorven schrijver die – op wat voor manier dan oo…
Oppassen voor fraude via PayPal!nieuws uitgelichtOppassen voor fraude via PayPal!PayPal is het betalingssysteem dat door eBay in België en Nederland geïntroduceerd werd en algemeen als veilig wordt bes…
Bronnen en referenties
Erudio (39 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.