nieuws uitgelicht

Oppassen voor fraude via PayPal!

Oppassen voor fraude via PayPal! PayPal is het betalingssysteem dat door eBay in België en Nederland geïntroduceerd werd en algemeen als veilig wordt bestempeld. Maar recente frauduleuze activiteiten bewijzen dat het systeem niet zo veilig is als gedacht en dat de beheerders steken laten vallen zodat de verkoper steeds in de kou komt te staan als er wat misloopt.

De geschiedenis van het bedrijf

PayPal, dat in 1999 werd opgericht, was oorspronkelijk een betalingssysteem tussen de eerste ‘smartphones’ in de Verenigde Staten. Nu kun je er ook via het net allerlei betalingen mee verrichten. In 2002 werd het door eBay overgekocht en geïntroduceerd als veilig betalingsmiddel op de veilingsite. Op dat ogenblik gebruikte zowat de helft van de eBay’ers reeds het systeem en sinds zijn introductie is het ook in de Lage Landen populair geworden. Typisch voor PayPal is dat het de koper beschermt en garanties van de verkoper eist dat de betaalde producten ook effectief geleverd worden. Daarom moet de verkoper ten allen tijde kunnen bewijzen dat hij het bestelde product ook werkelijk verzonden heeft.

De eerste gevallen van fraude

In het begin van de jaren 2000 werden de eerste oplichterspraktijken vastgesteld. Onbekende internetcriminelen stuurden PayPal-gebruikers via een Litouwse server een email waarin gevraagd werd persoonlijke en financiële gegevens door te geven omdat er problemen met de account zouden zijn opgedoken. Vandaar dat er een verificatieprocedure was opgestart om de authenticiteit van de eerder ingegeven informatie te controleren. Daarom moest de bezitter van de account gegevens als naam, adres, geboortedatum , kredietkaartnummers, pincodes en dergelijke overmaken aan PayPal. Aangezien de email dezelfde vormgeving als het originele bedrijf vertoonde, liepen vele goedgelovige klanten in de val en gaven ze op die manier de criminelen al te makkelijk toegang tot hun rekening.

De tweede golf

De laatste jaren vond er een andere frauduleuze praktijk ingang bij PayPal. Deze praktijk werd geconstateerd toen talrijke bedrijven alsmede ook particulieren over oplichting begonnen te klagen: nadat ze een via PayPal betaalde bestelling hadden verzonden, verdween een tiental dagen later het gestorte geld plotseling van hun rekening. De gebruikte kredietkaart bleek niet aan de klant toe te behoren en nadat de echte eigenaar misbruik ervan aan PayPal had gesignaleerd werd het betaalde bedrag door PayPal dadelijk van de rekening gehaald. Protest vanwege de verkoper met het bewijs van verzending kon niet baten, vermits PayPal in dat geval het verkochte en geleverde goed als niet betaald beschouwt en dit als een geval voor de burgerlijke rechtbank aanziet waar zij geen bevoegdheid over heeft. De verkoper staat in dat geval machteloos.

Wijdverspreid

Wie objecten op eBay of op een andere site te koop aanbiedt zal ongetwijfeld al emails in de bus hebben gekregen van enthousiaste kopers die enkel en alleen via PayPal wensen te betalen omdat ze in het buitenland verblijven en het de veiligste betaalmethode vinden. Zelfs hoge verzendkosten vergoedt men rijkelijk en vormen geen hinderpaal. Het verschuldigde bedrag wordt de dag zelf vaak op de PayPal-rekening overgeschreven. Dat je na levering van het object je geld weer kwijt bent na een klacht van de ‘echte‘ eigenaar van de kredietkaart zal menigeen slechts duidelijk zijn als het kwaad al is geschied.

De buurmanmethode

De door de internetboeven gehanteerde methode staat bekend als ‘de buurmanmethode‘ en zit eigenlijk vrij simpel in elkaar:
  • Eerst zoek je een ‘buurman‘ op die je zijn kredietkaart wil lenen om een PayPalaccount op te starten.
  • Vervolgens bestel je een product, bijvoorbeeld een computer. In tegenstelling tot de instelling van de account gebeurt dit in een internetcafé zodat je niet traceerbaar bent.
  • Je betaalt en laat de computer bij een vriend leveren. Eenmaal de bestelling is aangekomen laat je je ‘buurman’ in actie treden: hij tekent protest aan bij PayPal en meldt dat zijn kredietkaart gestolen is of werd misbruikt. Als PayPal constateert dat de betaling effectief werd gedaan via een ander ip-adres dan het door de ‘buurman’ normaal gebruikte wordt hij in het gelijk gesteld en het geld onmiddellijk teruggestort.
  • Klaar is Kees! De computer is binnengehaald en je hebt er niet voor moeten betalen.

Een te verwaarlozen percentage

Volgens PayPal, dat het probleem wel erkent, gaat het hier om slechts 0,2% van het aantal uitgevoerde transacties. Het bedrijf blijft er de nadruk op leggen dat een heleboel medewerkers dagelijks actief is met de transacties te controleren op onregelmatigheden zodat het risico tot een minimum beperkt wordt. PayPal maakt trouwens reclame door de veiligheid van haar systeem nadrukkelijk op de voorgrond te plaatsen. Er duiken steeds meer klachten op via het internet op diverse fora waarbij potentiële nieuwe klanten van PayPal woret afgeraden het systeem nog te gebruiken gezien de verkoper telkens in het nadeel wordt gesteld en bij eventuele geschillen naar de burgerlijke rechtbank wordt verwezen.
© 2011 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oplichting op MarktplaatsOplichting op Marktplaats; bijna iedereen kent wel iemand die er ooit mee te maken heeft gehad. Die nieuwe telefoon voor…
Wat is PayPal en hoe veilig is het?Wat is PayPal en hoe veilig is het?PayPal is een betaalsysteem dat werkt via internet, via een PayPal-account. Bij heel veel webwinkels, in apps, of voor p…
Online betalen met PayPal, de risico'sOnline betalen met PayPal, de risico'sOnline betalen met PayPal, veilig betalen maar het heeft ook enkele risico's. Steeds meer mensen hebben een PayPal accou…
PayPal account aanmaken - Stap voor stap instructiesPayPal account aanmaken - Stap voor stap instructiesEen paypal account aanmaken maakt het mogelijk om online te betalen. Naast je credit card is PayPal een heel handige man…

Salarisverhoging vragen? Hou rekening met het volgendeSalarisverhoging vragen? Hou rekening met het volgendeJe werkt met hart en ziel voor het bedrijf. Bent altijd aanwezig, betrouwbaar, flexibel en al het andere wat het bedrijf…
KOMO certificaat en keurmerkIn de bouw wordt veel gebruik gemaakt van het KOMO Keurmerk en KOMO Certificaten. Wanneer producten, systemen en process…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.