Faillissementsuitkering, als uw baas u niet meer kan betalen

Uw werkgever is failliet verklaart en kan u geen loon meer uitbetalen. Veel werknemers zijn toch wel afhankelijk van hun maandelijks gestorte loon, wat nu? Gelukkig heeft u dan recht op een faillissementsuitkering. Dat is een uitkering bij betalingsonmacht van het UWV, zij neemt de loonbetaling over van uw werkgever. Het gaat dan om het huidige loon en achterstallig loon, deze krijgt u dan door het UWV betaald.

Wanneer recht op een faillissementsuitkering?

In de huidige kredietcrisis gaan veel bedrijven failliet en komen er ook ineens veel meer mensen in aanraking met een faillissementsuitkering. Het is niet alleen vervelend dat u uw baan kwijt raakt, maar ook dat uw werkgever wellicht uw loon niet meer kan betalen. De meeste mensen zijn toch afhankelijk van hun maandelijkse loon, en daarvoor is er de faillissementsuitkering. Dit is een uitkering van het UWV voor betalingsonmacht.

Er zijn meerdere situaties mogelijk waardoor u recht heeft op een faillissementsuitkering:

  • Uw werkgever is failliet verklaard door de rechter. Er wordt iemand aangewezen, een curator, die het financieel beheer overneemt.
  • Uw werkgever heeft tijdelijk uitstel van betaling, surseance, gekregen door de rechter. Er wordt iemand aangewezen, een bewindvoerder, die het financieel beheer overneemt.
  • Uw werkgever krijgt een schuldsaneringsregeling van de rechtbank.
  • Overige situaties waarin u geen loon meer ontvangt van uw werkgever. Bijvoorbeeld wanneer uw werkgever onvindbaar is. Van belang is dan dat:
    • er geen uitzicht is op loonbetalingen;
    • uw collega’s in dezelfde situatie zitten;
    • schuldeisers niet meer worden betaald;
    • de rechter geen uitspraak gedaan heeft over de financiële problemen van uw werkgever.

Wat krijgt u vergoed bij een faillissementsuitkering

In de meeste situaties zal het per werknemer of werkgever verschillen hoeveel u niet meer betaald heeft gekregen. Misschien liep de werkgever al een tijdje achter met betalingen zoals loon en pensioenpremies. Bij een uitkering wegens betalingsonmacht wordt het volgende vergoed:
  • Het achterstallig loon over maximaal 13 weken voor de opzegdatum. Hierbij horen ook overuren, onkostenvergoeding, 13e maand, spaarloon en atv/adv-dagen.
  • Het loon over de opzegtermijn, in de meeste gevallen maximaal 6 weken.
  • Achterstallig vakantiegeld, vakantiedagen, vakantierechtwaarden, pensioenpremie, bijdragen aan het tijdspaarfonds voor maximaal 12 maanden voor het einde van het dienstverband.

Indien er andere zaken zijn waar u nog voor betaald hoort te worden, kunt u hierover navraag doen bij het UWV, en waarschijnlijk is het verstandig zijn zo snel mogelijk kenbaar te maken bij de curator. Daarnaast is het in zo’n geval altijd slim om uw advocaat of rechtsbijstand er naar te laten kijken, zodat u zeker weet dat alles op de goede manier verloopt en u niet achteraf ergens te laat mee komt en naast het net vist.

Aanvragen van een uitkering bij betalingsonmacht

Als de werkgever door de rechter failliet is verklaart krijgt u van het UWV een uitnodiging om langs te komen op een bijeenkomst. Hier ontvangt u dan meteen een aanvraagformulier voor de uitkering. Het is altijd verstandig in deze of andere situaties zelf ook even contact op te nemen met het UWV zodat u zeker weet dat alles goed gaat en indien nodig op tijd aan de bel trekt.

Belangrijk is dat u uw aanvraag indient binnen 26 dagen nadat uw werkgever u niet meer kan betalen. Anders is er kans dat u geen uitkering hiervoor meer kunt krijgen.

Als dus duidelijk is dat u uw baan kwijt raakt, bent u verplicht te solliciteren!

Wat gebeurd er na de faillissementsuitkering?

Zodra uw faillissementsuitkering afloopt, dit is na de opzegtermijn van uw werkgever, en u nog geen nieuwe baan gevonden heeft, komt u wellicht in aanmerking voor een Werkloosheidswet-uitkering (WW). Dit moet uiterlijk 1 werkdag nadat u werkloos bent geworden aanvragen.

Was u ziek op het moment van beëindiging van de faillissementsuitkering, dan kunt u in aanmerking komen voor een Ziektewet-uitkering (ZW). Neem hierover dan zo spoedig mogelijk contact op met het UWV.
© 2010 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkgever failliet, wat nu?Een dreigend faillissement van een werkgever krijgen de werknemers pas te horen op het laatste moment. De werkgever prob…
De gevolgen voor de werknemer als een bedrijf failliet gaatDe gevolgen voor de werknemer als een bedrijf failliet gaatHet kan je zomaar overkomen; het bedrijf waar je werkt gaat failliet. Je raakt hiermee je baan en ook een zeker inkomen…
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
De gevolgen van een faillissement van derdenDe gevolgen van een faillissement van derdenEen faillissement van een bedrijf, instelling of een persoon, kunt u als particulier door benadeeld worden. Een eigendom…

Hoe vind je betrouwbaar thuiswerk?Hoe vind je betrouwbaar thuiswerk?Thuiswerk is voor veel mensen iets wat ze graag willen doen. Je kunt vanuit huis werken en ondertussen een zakcentje ver…
Thuiswerk als tekstschrijverThuiswerk als tekstschrijverBen jij goed met taal en vind je het leuk om lekker te schrijven? Dan kun je wellicht tekstschrijver worden Dit kan gema…
Bronnen en referenties
  • UWV
Vissies (41 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.