Hoe maak ik een indrukwekkend CV

Een cv is het eerste dat een werkgever van je ziet. Het is de eerste indruk die de werkgever van je krijgt en bepaalt, voor een deel, of je wel of niet zult worden uitgenodigd. Wat vindt een werkgever belangrijk. Hoe kun je zorgen dat je opvalt in die stapel met cv's.

Hoe schrijf ik een indrukwekkend cv

In dit artikel zal worden gekeken naar een aantal punten waarmee je je cv kunt verbeteren. Je cv is je visitekaartje, het is de eerste indruk die de werkgever van je krijgt. Besteed tijd aan je cv. Werkgevers krijgen vaak zoveel reacties op hun vacatures, zorg dat jouw cv er uit springt! Zorg dat ze jouw cv zien. En daarbij zal dit artikel je helpen.

Er zal gekeken worden naar het vermijden van taalfouten. Het belangrijkste deel zal gaan over het verbeteren of nadenken over de opmaak van je cv. Met de hulp van computers en software is er tegenwoordig zoveel mogelijk om een geweldig cv te maken. Het laatste deel zal gaan over wat er nu eigenlijk in een cv zou moeten staan. Welke onderdelen moeten er in een cv staan, moeten mijn hobby's er in staan en hoeveel pagina's mag mijn cv groot zijn.

Natuurlijk; geen taalfouten

Ja, geen taalfouten maken. Kijk alles wat je hebt geschreven goed na. En gelukkig helpt de computer tegenwoordig een handje. Meeste mensen schrijven tegenwoordig hun cv in Word. Word helpt met een spelling- en grammatica-controle, maak daar gebruik van! Kijk alles na waar Word een rood golfje onderzet, natuurlijk kent Word niet alle woorden maar ook jij kunt het fout hebben! Klik op het onderstreepte woord met de rechtermuisknop en kijk of Word een suggestie heeft voor dit woord. Google op de woorden met een rood golfje. Kijk wat het meest voorkomt via Google, kijk naar een suggestie die Google voorstelt.

Dan kan het ook voorkomen dat er groene golfjes staan onder woorden. In dit geval is niet de spelling het probleem maar de zinsopbouw. Soms horen er twee dezelfde woorden achter elkaar te staan, soms gaat het per ongeluk. Ook nu begrijpt Word niet alles, maar alle beetjes helpen. Ook bij woorden die een groen golfje krijgen in Word, kun je met de rechtermuisknop op het woord klikken. Word geeft dan aan wat hij denkt dat jij moet doen. Je kunt uitleg krijgen over waarom Word denkt dat jij dit moet doen. Kijk in het menu dat je ziet als je met rechts hebt geklikt en selecteer het woord "Grammatica". Nu krijg je een veel uitgebreider scherm waarin Word vertelt wat er fout is aan deze zin. Begrijp je nu nog niet wat Word bedoelt, dan is er in dit venster ook nog de knop "Uitleg" waarin nog dieper ingegaan wordt op wat er fout is in deze zin. Dit is trouwens ook mogelijk bij de spellingscontrole. Ook na het met rechts aanklikken van een woord met een rood golfje, kun je ook op ""Spelling" klikken om uitgebreider uitleg te krijgen. De mogelijkheden zijn hetzelfde voor zowel de spelling- als grammatica-controle.

Natuurlijk begrijpt Word niet echt wat er staat in je cv. En natuurlijk zijn niet alle suggesties, vooral bij de grammatica, goed.
Blijf zelf goed nadenken. En net als de meeste mensen tegenwoordig, heeft Word ook problemen met werkwoorden.

Een aantal handige tips (voor uitgebreidere informatie over spelling en werkwoorden is er vast wel een ander artikel).
Vervang een lastig werkwoord waarin je niet hoort of het tegenwoordige tijd is of voltooide tijd is, door een ander werkwoord.
Vervang "worden" door "helpen" of door het werkwoord "lopen". Nu hoor je wel op het met een extra "t" moet worden geschreven of juist niet. Dan hoor je wel of het een voltooid deelwoord is.
Het word?? duidelijk.... Het helpt duidelijk.. dus ook "wordt" met "t"
Red?? de wereld.... Help de wereld... geen extra "t".
Hij heeft vertel??. Dit is een ander probleem, hierbij is er geen sprake van tegenwoordige tijd, maar een voltooid deelwoord. Nu kan er een "t" maar ook een "d" staan, afhankelijk van of het voorkomt in het ezelsbruggetje "t fokschaap", of "t kofschip". Vervang ook hier het werkwoord. Hij heeft "geholpen", geen tegenwoordige tijd. en vertellen krijgt nu een "d".
"Hij heeft verteld".

Hoe val ik op. Gebruik de mogelijkheden van je computer!

De computer geeft je geweldige mogelijkheden om een mooi cv te maken. En tegenwoordig ben je met een mooi cv echt in het voordeel. Je cv is je visite kaartje, je cv is nog meer zelfs. Je cv is de eerste indruk die je achterlaat bij je werkgever. Een mooi en duidelijk cv geeft een werkgever al een positieve indruk over wie jij bent. Een voordeel wat lang blijft, echt waar.

Zorg voor een duidelijke structuur in je cv. Gebruik verschillende blokken voor verschillende soort gegevens. Maak gebruik van (wit)ruimte. Om iets te benadrukken, om de structuur binnen je cv maar ook de overgang naar een ander gedeelte aan te geven. Ruimte kan heel nuttig zijn!

Houd het simpel. Gebruik niet vier verschillende lettertypes, kies er één. Gebruik niet te veel afwisseling in grootte, in wel of niet vet, onderstreept en of cursief of ook nog eens beide tegelijk. Natuurlijk staan er titels boven de verschillende onderdelen in je cv. Natuurlijk zijn je titels groter en anders dan de tekst. Maar wel alle titels in je cv zijn hetzelfde! Kies een duidelijk lettertype in de grootte 11 of 12 pnt. Kies een kleurenschema, kies een kleur voor je tekst en een andere, bijpassende, kleur voor je titels. Deze afwijkende kleur kun je laten terugkomen in de kop- en of voet-tekst, in een opsomming. Kies niet meer dan twee, hooguit drie, verschillende kleuren. Je cv is wat anders dan je Hyves-site.

Gebruik positieve woorden. Het gebruik van positieve woorden geeft een lezer een positief gevoel en dat gevoel is in je voordeel. Goed is het om dan ook te beginnen met een stukje over wie je bent, waarom je in deze richting in je werk bent gegroeid. Een profiel. Als je met een profiel begint waarin je je karaktereigenschappen noemt, de goede eigenschappen, steekwoorden die jou typeren.. dan doe je twee dingen. 1. je stelt jezelf voor, maar 2. je geeft de lezer (werkgever) dat positieve gevoel.

Gebruik een kop- en voet-tekst. Zet ook in die voettekst een paginanummer en het totaal aantal pagina's. Een werkgever weet dan welke pagina's bij jouw cv horen, wanneer jouw cv is afgelopen en het volgende cv begint maar ook of hij wel alle blaadjes heeft. Zet in die voettekst een datum, voor recruiters en bemiddelingsbureau's handig. Heb ik zijn/haar meest recente cv? Zet je naam in de koptekst. Dit mag best wat apart. Een hele grote beginletter in een afwijkende kleur. Maak er een soort logo van. Een logo van je eigen naam. Jij bent je eigen merk! De stijl moet natuurlijk wel passen bij de rest van je cv. Zet bijvoorbeeld de functie waar je op reageert in de koptekst, rechts bovenin. Gebruik een dunne lijn om een duidelijke scheiding aan te geven tussen de koptekst en je cv. Zet dus onder de laatste regel in je koptekst een (dun) lijntje. Begin je voettekst met een (dun) lijntje. Natuurlijk even dik en in dezelfde kleur als je in de koptekst hebt gebruikt.
Je kunt op meerdere manieren lijnen zetten in je document. Als je een tabel neerzet kun je bij tabel eigenschappen randen en arcering kiezen of via de alinea-opmaak.

Gebruik tabellen.

Voeg een tabel in voor je opleiding (drie kolommen, jaar, school, diploma). Hierdoor komen alle gegevens netjes onder elkaar.
Door middel van "tabs" kun je naar het volgende vakje in de tabel en komen er aan de onderkant vanzelf rijen bij (als je rijen tekort komt). Voeg een tabel in voor je werkervaring; twee kolommen. In de eerste kolom kun je jaartallen neerzetten, in de tweede de uitleg (je functie, wat doet het bedrijf, je verantwoordelijkheden). Gebruik rustig meerdere rijen voor één baan die je hebt gehad. Zet onder de jaartallen in de eerst kolom bijvoorbeeld de naam van het bedrijf en in de derde rij je functie. Leg in de tweede kolom daarachter uit wat het bedrijf doet, wat jij in die functie hebt gedaan. Laat tussen de verschillende functies een rij leeg voor je de volgende functie gaat beschrijven. Zorg ervoor dat het in één oogopslag duidelijk te zien is waar de volgende functie begint. Maak wat in de eerste kolom staat bijvoorbeeld vet. Door het gebruik van tabellen zal de inhoud gestructureerd overkomen en duidelijk en gemakkelijk leesbaar. Let op, die werkgever moet waarschijnlijk (in deze tijd) 20 cv's nog doorspitten.

Wat zet ik nu in mijn cv

Wat wil een werkgever nu graag zien in een cv, wat zijn de regels, hoe lang moet mijn cv zijn.
Laat ik met regels beginnen..... die zijn er niet. Ik denk dat geen enkele werkgever een training heeft gevolgd waarin hem is verteld waaraan de cv's van mensen, die hij ooit in dienst gaat nemen, aan moeten voldoen. Het gaat om de persoon, zijn/haar ervaring en kennis en niet of deze cv net even dat onderdeel mist of een pagina teveel of te weinig heeft.
Vroeger moest een cv met de hand geschreven worden, voor een handschrift analyse. Nu gaat de cv toch gewoon via de e-mail. Alles verandert.

Dan toch over die regels;

Houd wel rekening met de werkgever. Hij/zij heeft niet de tijd om 20 pagina's te lezen, waarschijnlijk heeft je toekomstige werkgever tientallen cv's te lezen. Geef de werkgever dus direct wat hij/zij wil zien. Zorg dat het overzichtelijk is en gemakkelijk te lezen (witruimte!). De werkgever wil in een zo kort mogelijke tijd jou leren kennen. Past deze persoon in deze functie, maar ook past deze persoon in mijn organisatie (bij de collega's, de cultuur). Wat is daar dan voor nodig. in de alinea's hieronder zal ik een aantal onderdelen beschrijven.

1. Persoonlijke gegevens;
Begin met je persoonlijke gegevens, naam, adres, woonplaats, geboortedatum, (burgerlijke staat), telefoonnummer, e-mail adres (en / of LinkedInprofiel, Plaxo, eigen website).

2. Profiel;
Wie ben ik, hoe ben ik zo geworden en waar wil ik naar toe. Wat zijn woorden die mij als persoon typeren. Hoe is mijn loopbaan verlopen. Hoe ben ik gekomen waar ik nu ben. Dit onderdeel is voor een werkgever de eerste kennismaking met de persoon. Past deze persoon in mijn organisatie, past deze persoon in mijn team en in het bedrijf. Heeft hij/zij de persoonlijke eigenschappen die voor een juiste vervulling van deze baan nodig zijn.
Dit onderdeel is dus eigenlijk voor de werkgever heel belangrijk maar veel sollicitanten hebben hier moeite mee. Een positief verhaal over zichzelf.. opschepper.. Nee, helemaal niet. Het is je eerste indruk. Heb je hier moeite mee, laat dan een goede vriend, collega, familielid een aanzet geven en vul dit zelf aan of verbeter dit.

3. Opleidingen;
Zet al je gevolgde opleidingen in volgorde van tijd, jaartallen er voor dan de naam van de school, opleidingsinstituut en daarachter of je wel of geen diploma hebt gehaald (chronologisch).

4. Trainingen/cursussen;
Alle voor werk relevante trainingen en of cursussen die je hebt gevolgd. Wel je rijbewijs en type diploma, niet dat je niveau goud van stijldansen hebt (tenzij relevant).

5. Werkervaring;
Hier zijn twee verschillende stromingen op dit moment.
De manier waarop het altijd was, een opsomming van jaren en wat heb ik toen gedaan. Maar er is ook een tweede stroming. Deze beschrijft de werkervaring op soort werkervaring. Ik heb ervaring met Projectmanagement opgedaan in die en die functies.. Ik heb ervaring met leidinggeven, opgedaan in die, en nog een andere, baan.
Zelf als ik cv's beoordeel vind ik de eerste manier toch het prettigst. Ik vind het belangrijk te kunnen zien wat iemands laatste werkervaring is, dat is nog het meest vers en daar kan ik iemand op inzetten. Wat iemand 15 jaar geleden heeft gedaan dat kun je niet morgen meteen weer gaan doen. Bij de tweede methode moet ik dan voor al die vakgebieden gaan zoeken naar die recente ervaringen, op drie verschillende plaatsen... en ik heb nog tientallen cv's te gaan...

Daar uit voort komt eigenlijk dan ook meteen het volgende belangrijke punt. Zet je meest recente baan bovenaan, en waar je ooit 15 jaar geleden bent begonnen als laatste. Dus "aflopend" of "anti-chronologisch".
Zet neer;
  • jaartallen (van wanneer tot wanneer heb ik er gewerkt)
  • noem de naam van het bedrijf,
  • geef eventueel in één regel aan wat het bedrijf doet (niet elk bedrijf is bij je nieuwe werkgever bekend),
  • geef daarna aan wat jij hebt gedaan in dat bedrijf,
  • eventueel ook je verantwoordelijkheden en resultaten.
Herhaal dit voor elk bedrijf. En of je dit nu in volgorde van tijd neerzet of in volgorde van het soort ervaring (projectmanagement, leidinggevende ervaring), de informatie die je neerzet blijft hetzelfde.

6. Hobby's/wat doe ik in mijn vrije tijd;
Ja, als ik een cv bekijk,kijk ik toch ook altijd wel even naar de hobby's van iemand of wat hij/zij in zijn/haar vrije tijd doet.
Waarom, omdat ik graag iets wil leren over de persoon zelf. Maar wellicht biedt het ook nog andere kansen. Iemand die in zijn vrije tijd de boekhouding doet bij een stichting, kan ik wellicht ook even op een andere plaats in mijn organisatie gebruiken. Iemand die in zijn vrije tijd veel met gehandicapten werkt, geeft bij een baan in de zorg toch ook wel een bepaalde betrokkenheid aan. Die kan ik gebruiken. En ja het is gewoon leuk om te kijken wat al die mensen nu voor hobby's hebben.

Pasfoto

Doen! Een foto zegt niet alles en vaak als je iemand ziet is de foto anders maar geeft wel een indruk. Neem een zakelijke foto, niet een in zwembroek of waar je opstaat samen met je kinderen. Een foto zet je neer, afhankelijk van de Word versie, via "Invoegen, Afbeelding, uit bestand" (2007). "Extra, Invoegen, afbeelding, uit bestand "(oudere versies). Zoek nu je foto op en selecteer deze. En dan staat die foto in Word en kun je er niets meer naast zetten. Dit is op te lossen door met de rechtermuisknop op je foto te klikken en te kiezen voor "tekst-terugloop" (plaatje van die hond met lijntjes eromheen). Kies "Contour" en schuif zet de afbeelding naast je persoonlijke gegevens.

Lengte van een cv

Niet 20 pagina's, niet 1 blaadje. Kijk wat je nodig hebt aan ruimte. Houd het niet te kort, er moet wel degelijk voor elke functie/bedrijf ruimte zijn om te beschrijven wat jij er hebt gedaan. Wat jij precies hebt gedaan in de ICT moet natuurlijk wel duidelijk worden. Eerlijk is eerlijk, ik kijk de eerste pagina's nog wel goed door, na 10 pagina's let ik alleen nog op interessante bedrijfsnamen (en ja op pagina 20 naar de hobby's).

Hyves?

Weet ik niet, Hyves is me te persoonlijk, te vol en te druk. Heeft die werkgever nu iets aan al je vrienden? Zo ja, doen. Zo nee, laat dat je eigen persoonlijke leven zijn. Voor een eerste indruk is het naar mijn idee "teveel". Als je daar werkt kun je altijd nog je mooie Hyves-site (foto's en gadgets) laten zien. Andere sites kunnen relevant zijn. LinkedIn, Plaxo. Netwerken is de toekomst.
© 2009 - 2024 Ankeno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
Werk zoeken: vacature vinden en solliciterenWerk zoeken: vacature vinden en solliciterenJe bent ontslagen, hebt ontslag genomen of je contract is simpelweg niet verlengd. Of je bent je huidige baan helemaal z…
Hoe schrijf ik een Curriculum Vitae?Hoe schrijf ik een Curriculum Vitae?Ga je ergens solliciteren voor een baan of een bepaalde opleiding? Dan wordt er altijd een CV van je verwacht. Een Curri…

Goed verdienen of meer verdienen als lager opgeleideVeel geld verdienen: dat wil iedereen wel. Geld is uiteindelijk de reden waarom je werkt, want je werkt om te leven toch…
Werkloos zijn: wat te doen als je thuis zit?Werkloos zijn is vervelend. Het geeft onzekerheid over je (financiële) toekomst en vaak komt verveling om de hoek kijken…
Ankeno (22 artikelen)
Laatste update: 06-11-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.