De voor- en nadelen van parttime werken

De voor- en nadelen van parttime werken Ongeveer de helft van de werkende Nederlanders heeft een parttimebaan. Volgens het CBS houdt dit in dat je tussen de 12 en 34 uur per week werkzaam bent. Het betreft hier niet alleen moeders met kinderen, maar ook steeds meer mannen hebben de wens om minder dan vijf dagen per week te werken. Nergens anders in Europa is het percentage deeltijders zo hoog als in Nederland. Om voor jezelf de keuze te maken of je voor een fulltimebaan of een parttimebaan gaat, is het raadzaam om de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

De voordelen van een parttimebaan

Er is een aantal belangrijke voordelen die parttime werken met zich meebrengt. Zo is uit onderzoek gebleken dat de productiviteit en de efficiency op het werk verbeteren wanneer je minder uren tot je beschikking hebt en tegelijkertijd geeft het je de ruimte om wat meer afstand te nemen van je werk. Ook kun je een betere balans vinden tussen je werk en je privéleven; je hebt immers meer tijd om in je hobby’s en sociale contacten te steken. Huishoudelijke karweien en het halen van boodschappen hoeven niet meer per se in het weekend, zodat je je weekend vrij te besteden hebt als je dat wilt. Ook kun je, wanneer je jonge kinderen hebt, aardig wat kosten voor de kinderopvang besparen wanneer je deeltijd werkt.

De nadelen van een parttimebaan

Een van de grootste nadelen van deeltijd werken is een lager inkomen en een lagere pensioenopbouw. Ook moet je in de meeste gevallen dezelfde taken uitvoeren dan wanneer je een fulltimebaan hebt. Doordat je minder tijd hebt, kan dit stress, werkdruk en minder sociaal contact met je collega’s veroorzaken. Omdat je niet altijd op je werk bent, zal je minder meekrijgen van wat er zich afspeelt. Dit kan het lastiger maken om op bepaalde situaties in te springen. Als je iemand bent die graag carrière maakt en wil doorgroeien, dan wordt dit vanuit een parttimebaan veel moeilijker dan wanneer je fulltime werkt.

Is een deeltijdbaan altijd mogelijk?

In principe kan iedere functie op elk niveau in beginsel in een parttimedienstverband worden uitgevoerd, al is dit niet in iedere sector gebruikelijk. Je kunt je ook voorstellen dat het niet gewenst is om als leidinggevende niet voltijd aanwezig te zijn. Je kunt belangrijke, lopende zaken missen en je krijgt lang niet alles mee van wat er gaande is. Er wordt dan ook per functie, per afdeling en per organisatie bekeken of er een parttimemogelijkheid is en hoe het werk in een parttimedienstverband het best tot zijn recht komt.

Wat is het gevolg van parttime werken voor je verdere loopbaan?

Deeltijd werken heeft vaak negatieve gevolgen voor je verdere loopbaan. De kans op een fulltimebaan is voor mensen die deeltijd hebben gewerkt kleiner dan voor iemand die altijd fulltime heeft gewerkt. Dit blijkt zelfs drie tot vijf jaar na je parttimebaan nog zo te zijn. Bovendien is de kans groter dat je in een baan met een lager functieniveau terecht komt als je vanuit een verleden met parttimebanen de stap naar een fulltimebaan maakt.

Denk na over de gevolgen voor je een keuze maakt

Fulltime werken heeft voor- en nadelen en parttime werken heeft dat ook. Je kunt voor jezelf overwegen waar jouw prioriteiten liggen en wat voor jou haalbaar is, alvorens je een keuze maakt;

  • Kun je financieel rondkomen als je parttime gaat werken?
  • Hecht je meer waarde aan geld of aan vrije tijd?
  • Wil je carrière maken of niet?
  • Wil je doorgroeien op je werk?
  • Kun je je werkzaamheden in minder uren uitvoeren zonder dat je gestrest wordt?
  • Vind je het erg om minder betrokken te zijn?

Dit zijn slechts een paar voorbeelden waarvan het verstandig is om over na te denken voordat je de stap naar een parttimebaan zet. Van een fulltimebaan naar een parttimebaan is vaak makkelijker te realiseren dan andersom.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minder uren gaan werkenMinder uren gaan werkenTegenwoordig is het niet meer standaard om veertig uur en vijf dagen in de week te werken. Mensen gaan steeds meer waard…
Werkweek van maximaal vier dagenIn het verleden was het gebruikelijk om vijf dagen in de week en veertig uur in totaal te werken. Steeds meer werknemers…
Discriminatie van parttimersDiscriminatie van parttimersNederland telt het hoogste percentage aan parttimers in vergelijking met de rest van Europa. Met name Nederlandse vrouwe…
Parttime of fulltimeTegenwoordig is het gebruikelijk om minder dan 40 uur per week te werken. In economisch goede tijden zijn veel arbeidsov…

Omgaan met werkloos zijnOmgaan met werkloos zijnHet kan zijn dat je wordt ontslagen, dat je contract afloopt, dat het bedrijf waar je werkt gaat reorganiseren of dat er…
Hoe opslag of loonsverhoging vragen bij je baas?Hoe opslag of loonsverhoging vragen bij je baas?Een loonsverhoging of opslag afdwingen bij je baas is geen sinecure. Je zal moeten beschikken over goede argumenten om j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StartupStockPhotos, Pixabay
  • http://www.loonwijzer.nl/home/vrouwenloonwijzer/deeltijd
  • http://www.fnv.nl/themas/arbeidstijden/625835-wat-is-deeltijd-parttime-werk/
  • http://www.communicatiecoach.com/carriere/full-time-of-parttime-werken-in-de-communicatie/
  • http://www.parttimevacatures.net/carriere-advies/wat-zijn-de-voor-en-nadelen-van-parttime-werken/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.