Bijbaan voor studenten: soorten en tips

Bijbaan voor studenten: soorten en tips Je gaat of bent aan het studeren, heel goed! Alleen daar komen wel kosten voor school, boeken, uitgaan, sporten, boodschappen vor sommigen de huur bij kijken, want aan het studentenleven zit een prijskaartje. En die is niet mis. Daarom kiezen veel studenten ervoor om naast hun studie wat extra te werken. Het werk kan bij je studie aansluiten, maar dat hoeft niet. Alleen is nu de vraag: waar moet je dan gaan werken? Dit artikel helpt je een handje op weg om ook de perfecte bijbaan voor tijdens jouw studententijd te vinden.

Checklist

Elke student is anders, en daarom is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt wat jij zoekt in een baan. Een aantal factoren spelen daarin een rol, waarvan de belangrijkste hieronder staan. Bedenk voor jezelf waar jij veel of juist weinig waarde aan hecht.

Factoren

Beschikbare uren

Allereerst moet je voor jezelf bedenken hoeveel uur je in de week beschikbaar kan en wil zijn. Doe je een voltijd of deeltijd studie, en hoeveel tijd ben je daarnaast nog bezig met leren? Zijn jouw colleges in de ochtend of in de avond, en ben je in het weekend vrij? Omdat studenten zowel periodes hebben waarin ze constant achter de boeken zitten als periodes waarbij ze vrijwel de hele dag in bed kunnen blijven liggen, is een flexibel werkrooster cruciaal. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld zelf jouw uren in mag plannen, of dat je gebeld wordt en op dat moment moet beslissen of je wilt werken of niet.

Intensief

Hoeveel energie mag een bijbaantje jouw kosten? Studeren blijft je eerst prioriteit, en het is belangrijk om daar voldoende energie voor over te houden. Ben je iemand die graag een paar uur actief wil fietsen als postkoerier, of is enthousiast callcenter werk al inspannend genoeg? Bedenk wel dat je van hard werken ook energie kunt krijgen!

Ervaring

Sommige werkgevers hebben als eis dat je al eens eerder hetzelfde soort werk moet hebben gedaan, of gewerkt moet hebben in dezelfde branche. Ook kan het zijn dat je zelf goede herinneringen hebt aan een vorig baantje en graag nog een keer iets in die richting zou willen doen.

Studie gerelateerd

Er zijn universiteiten die in samenwerking met maatschappelijke instanties of bedrijven hun studenten studie gerelateerde bijbaantjes aanbieden. Hierbij moet je denken aan baantjes als voedingsassistent in een ziekenhuis voor geneeskundestudenten, of servicemedewerker bij de gemeente voor studenten die managementwetenschappen studeren. Je bent dan bezig met je studie én tegelijkertijd geld aan het verdienen.

Salaris

Je moet bijbaantjes eigenlijk niet selecteren op de hoeveelheid geld die je ermee gaat verdienen, maar het speelt wel mee. Werk in de avonduren, in het weekend of in de vakantie wordt meestal hoog uitbetaald. In een callcenter kun je soms extra verdienen door meer mensen te woord te staan of een hoger target te halen. Staar je niet blind op je beginsalaris, want je loon wordt meer naarmate je ouder wordt en vaak ook als je voor een langere tijd bij een bedrijf werkt.

Soorten bijbanen

Al het werk waarvoor je betaald wordt als student, is praktisch gezien een bijbaantje. Omdat dat gewoonweg alles kan zijn, zullen we hieronder een aantal favoriete baantjes op een rijtje zetten. Blijf echter bij het zoeken naar een bijbaan buiten de hokjes denken en houd je ogen open, want misschien is het perfecte baantje wel dichterbij dan je denkt.

We zullen kort gaan kijken naar:
  • In de horeca
  • Kassamedewerker/vakkenvuller
  • Postbezorger
  • Promotiemedewerker
  • Callcenter werk
  • Proefpersoon
  • Thuiszorg
  • Verkoper in een winkel
  • Bijles geven
  • Minder voor de hand liggende bijbaantjes

In de horeca

Bijbaantjes in de horeca zijn onder jongeren erg populair. Veel studenten beschouwen dit werk als allerleukste om te doen. Je moet hierbij denken aan werk als barman, serveerster, afwasser, keukenhulp, pizzakoerier of gastvrouw. Vaak wordt er naar minimumloon betaald, maar je salaris neemt toe als er gewerkt wordt met fooi die je mag houden. Je draait voornamelijk shiften in de avonduren, en werkt met collega's van dezelfde leeftijd. Je moet representatief voor de dag komen, en natuurlijk sociaal, energiek en vooral klantvriendelijk zijn. Als je van plan bent elke avond zelf uit te gaan, is dit niet jouw baantje. Ook is het vaak intensief werk, waarbij je goed tegen stress en chaos moet kunnen.

Kassamedewerker/vakkenvuller

Natuurlijk staat hij erbij: werken in een supermarkt. Door de grote hoeveelheid supermarkten van tegenwoordig kun je vaak meerdere keren solliciteren. Je salaris hangt af van je leeftijd, je functie en hoe lang je al bij de supermarkt werkt. Bij veel supermarkten krijgen de medewerkers korting op de boodschappen die ze daar doen. Als kassamedewerker moet je met geld om kunnen gaan en klantvriendelijk zijn. Je bent het gezicht van de winkel, en mensen willen geen chagrijnige zuurpruim voor zich. Vakken vullen vergt waarschijnlijk meer energie, en is wat eentoniger. Ook hierbij moet je goed klanten te woord kunnen staan en vriendelijk zijn.

Je geeft de uren aan die jij beschikbaar bent, en aan de hand daarvan wordt een rooster gemaakt. Wanneer je ingepland wordt, kom je dus pas enkele weken van te voren te weten. Als kassamedewerker kun je de hele dag werken, en als vakkenvuller vooral in de avonduren. Je werkt met mensen van je eigen leeftijd.

Postbezorger

Als je van bewegen en buitenlucht houdt, is een baantje als postbezorger misschien wat voor jou. Krantenbezorgers werken meestal in de ochtenduren, terwijl veel postbedrijven mensen zoeken voor tussen elf en vijf uur in de middag. Tussen die tijd moet je de post bezorgen. Omdat dat maar 2 of 3 uurtjes duurt, kun je het makkelijk om je dagelijkse afspraken heen plannen. Die uurtjes ben je bezig met de post op wijk te sorteren en natuurlijk het bezorgen zelf. Meestal word je betaald naar de hoeveelheid post die je bezorgt. Hoe meer post je bezorgt, hoe hoger je salaris.

Vergeet echter niet: weer of geen weer, er moet gewerkt worden. Dus ook in de regen, storm of sneeuw. Als je graag met collega's werkt moet je dit baantje niet kiezen, want het is vrij individueel werk. Je kunt natuurlijk een muziekje aanzetten of een babbeltje maken met buurtbewoners. Combineer het anders met de hond uitlaten!

Promotiemedewerker

Je bent ze vast wel eens tegen gekomen in de stad: mensen met flyers, gratis flesjes drinken of een sandwichbord om zich heen. Dit zijn promotiemedewerkers, en hun taak is om reclame te maken voor een product of bedrijf. Ook supermarktdemonstraties en werk voor goede doelen valt hieronder. Je werkt dus niet op een vaste plek, maar voor allerlei merken op verschillende evenementen of beurzen. Jouw taak is dan het product te promoten, en mensen moeten je om informatie kunnen vragen. Jij bent immers het aanspreekpunt. Enthousiasme en vriendelijkheid zijn zeker vereisten.

Meestal werk je op oproepbasis en het werk neemt vaak een hele dag of dagdeel in beslag. Je werkt met collega's van jouw leeftijd, en het salaris is vaak erg hoog. Als je niet op mensen af durft te stappen, chagrijnig en zonder energie op komt dagen of geen flexibel rooster hebt, dan is dit niks voor jou.

Callcenter werk

Ben je commercieel ingesteld, spreek je goed Nederlands en heb je een enthousiaste stem? Dan is een baantje in een callcenter mogelijk wat voor je. Denk hierbij aan het zoeken naar donateurs voor goede doelen, het werven van leden voor loterijen of beantwoorden van vragen namens een bedrijf. Veel callcenters werken met een bonussysteem. Werktijden mag je zelf inplannen. Je werkt in een team en krijgt vooraf vaak een verkooptraining om je goed te laten presteren. Je werkt met een computer en headset. Als je niet lang stil kunt zitten, snel ongeduldig bent of moeilijk met anderen kunt communiceren, kun je dit baantje beter overslaan.

Proefpersoon

Universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn soms op zoek naar proefpersonen voor wetenschappelijk onderzoek. Als je daaraan mee wil doen, meld je je aan als proefpersoon bij deze instellingen, en dan nemen zij contact met je op zodra er een testje beschikbaar is waarvoor ze jou nodig hebben. Soms moet je zelf in de gaten houden of er nieuwe proeven zijn en er dan op eigen initiatief op reageren. Niet iedereen kan proefpersoon worden. Voor sommige testjes zoekt men bijvoorbeeld alleen gezonde mannen tussen de 18 en 25 jaar die geen psychische stoornis hebben (gehad). Vaak mag echter gewoon iedereen meedoen, als je maar rechtshandig bent. Ben je linkshandig, of zitten er veel linkshandigen bij je in de familie? Dan is er een grote kans dat je voor minder testjes uitgenodigd wordt, omdat de hersenen van rechts- en linkshandigen teveel van elkaar verschillen. Dit is echter niet bij alle onderzoekscentra het geval.

Wat je precies moet doen, hangt compleet van de proef af. Woorden oplezen, onder de MRI-scan, naar lampjes wijzen, rekensommen maken of naar bewegende plaatjes kijken. Ook zijn er testjes met medicijnen. Wat je moet doen krijg je van te voren te weten, en je kunt altijd weigeren mee te doen. Je kunt niks 'fout' doen en krijgt ook geen rapportcijfer voor wat je doet. Als je zelf een studie doet waarin men onderzoek moet doen, kan het alvast een leuke voorbereiding zijn. De vergoeding die je krijgt voor de proefjes is meestal hoog, omdat er anders niemand komt opdagen. Als draadjes, testjes en een hoop onderzoekers jou geen leuke werkomgeving lijken, dan moet je dit zeker niet gaan doen.

Thuiszorg

In de zorg zijn ze eigenlijk altijd wel op zoek naar nieuwe, behulpzame werkkrachten. Er is een breed scala aan dingen die je kunt doen, maar thuiszorg is een onderdeel dat vrij populair is onder studenten. Je krijgt een adresje waar je naartoe gaat om klusjes te doen. Schoonmaken, opruimen, de kat eten geven of de patiënt medicijnen laten innemen. Een belangrijk onderdeel van thuiszorg werk is ook het praten met de patiënt. Hoe gaat het, zijn er problemen of voelt hij/zij zich ongelukkig? Het is een verantwoordelijke baan, en je moet goed opletten of je geen belangrijke informatie over het hoofd ziet. Alles wat je opmerkt, moet je vertellen aan je leidinggevende. Jij bent dus op dat moment de contactpersoon. Voor studenten met een opleiding in de zorg is dit bijbaantje een zeer leerzame praktijkervaring.

Het werk is erg afwisselend, want je komt steeds bij andere adresjes, met nieuwe mensen die verschillende problemen hebben. Je moet zeker niet vies zijn van het wassen van ouderen, stinkende kamers en wc schoonmaken. Een gezellige student die komt opruimen en vooral een praatje maken, dat soort werknemers zoekt men. Je werktijden zijn zelf in te plannen, en het salaris is naar verhouding erg goed.

Verkoper in een winkel

Ben jij een teamplayer, sociaal en klantvriendelijk? Dan is een baantje in de detailhandel wellicht wat voor jou. Je taken zullen afhankelijk zijn van het soort winkel waar je werkt, maar meestal vallen spullen sorteren, klanten adviseren en informatie geven over de producten, kassamedewerker en opruimen daar wel onder. Als je in een gespecialiseerde zaak voor bijvoorbeeld fietsen of computers gaat werken, is ervaring met en kennis van de producten meestal een eis. Je moet immers wel weten waar je het over hebt. Het is mensenwerk, en je moet een overtuigend verkooppraatje kunnen houden. Bij de meeste winkels zal je eerst een verkooptraining krijgen om ervoor te zorgen dat je bekend raakt met de producten en het werken in de detailhandel. Veel winkels bieden tevens doorgroeimogelijkheden binnen het filiaal.

Je werktijden zullen zijn als de winkel geopend is. Dit is meestal maandag tot en met zaterdag overdag en op koopavonden. Reken er niet op dat je bakken met geld gaat verdienen, maar de tijd gaat waarschijnlijk snel voorbij. Het wordt ervaren als actief en uitdagend werk. Je ontmoet immers veel nieuwe mensen. Dit betekent tevens dat je stressbestendig moet zijn en goed tegen chaos moet kunnen.

Bijles geven

Dat je gaat studeren of aan het studeren bent, geeft aan dat je ooit de middelbare school hebt afgerond. Je hebt dus bepaalde kennis en vaardigheden, en daar kun je gebruik van maken door bijles te geven. Basis- of middelbare scholieren zoeken hulp bij onderdelen die jij al onder de knie hebt en hen dus kan uitleggen. Je werkt dus met kinderen en jong volwassenen, dus sociale vaardigheden zijn belangrijk bij dit werk. Ook moet je geduld hebben, want niet iedereen zal jouw uitleg direct snappen.

Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar een bijlesadresje door langs jouw oude basis- of middelbare school te gaan. Er zijn echter online veel bijlessites die het je makkelijker maken. Elke site heeft zijn eigen systeem. Soms maak je een persoonlijk profiel aan en kunnen scholieren jou benaderen, maar het kan ook andersom. Het voordeel hiervan is dat je niet steeds op eigen houtje naar scholieren op zoek hoeft te gaan. Een nadeel is wel dat de site, de bemiddelaar tussen jou en de scholier, een vergoeding zal vragen. Dit is een vast bedrag en hoe hoogte ervan hangt af van de site. Ondanks dit is het goed betaald werk. Let wel op dat extra hulp bij huiswerk ook inhoudt dat je de kinderen leert plannen en organiseren, dus als je zelf een grote chaoot was op de middelbare school, kun je dit werk beter overslaan.

Minder voor de hand liggende bijbaantjes

  • Kistdrager. Je ondersteunt bij dit werk de grafkist op begrafenissen. Sterke schouders zijn hierbij dus niet onbelangrijk
  • Mystery shopper. Je gaat dan voor een bedrijf bepaalde winkels testen op specifieke onderdelen als hun klantvriendelijkheid, netheid of advies van medewerkers.
  • Tuinieren. Je houdt de tuin bij van mensen die daar geen tijd voor hebben of het zelf niet meer kunnen.
  • Cliniclown. Je maakt patiënten in het ziekenhuis, waaronder voornamelijk kinderen, vrolijk door ze weer te laten lachen.
  • Markthulp. Je helpt mee de kraam op te bouwen en af te breken, het koopwaar in- en uit te laden en natuurlijk de producten te verkopen aan langskomende marktbezoekers.
  • Toeristen rondleiden. Je leidt toeristen rond door jouw woonplaats, laat ze bijzondere plekken zien en vertelt er informatie over tegen een vergoeding
  • Honden uitlaten.
  • Figurant in films. Je speelt tegen betaling een kleine rol in een film.
  • Computerhulp geven aan ouderen. Als je goed met computer om kunt gaan, kan je ouderen helpen met het gebruiken van hun computer. Gewoon met uitleg, een virus verwijderen, een printer aansluiten of internet installeren.

Kiezen

Hopelijk heb je na het lezen over de bovenstaande bijbaantjes voldoende inspiratie gekregen om de perfecte baan uit te kiezen. Laat je fantasie de vrije loop, want er is nog zoveel meer: ballenjongen op een golfbaan, babysitten, magazijnmedewerker, plukken in kassen of overblijfkracht op een basisschool. Maak geen overhaaste beslissingen, en solliciteer pas als je zeker weet dat het iets voor je is. Anders verspil je op voorhand jouw tijd en die van anderen. En dat zou zonde zijn. Een bijbaantje is niet voor eeuwig, maar wie weet...

Veel succes!
© 2012 - 2024 Nellyxd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met een bijbaanGeld verdienen met een bijbaanJongeren kunnen geld verdienen met een bijbaan. Er zijn talloze bijbanen te vinden en deze kunnen toch voor een leuk ext…
Snel geld verdienen als studentAls student heb je meestal niet voldoende geld op je rekening om leuke dingen naast je studie te doen. Er zijn genoeg ma…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Bijles geven als bijbaanBijles of huiswerkbegeleiding geven is een populaire bijbaan onder studenten. Het betaalt goed, bovendien is het een man…

Een goede presentatie geeft kans op een baan bij een bedrijfEen goede presentatie geeft kans op een baan bij een bedrijfBehalve het schriftelijke en digitale solliciteren is vooral het daarna volgende sollicitatiebezoek heel belangrijk voor…
Vragen en tips over solliciteren voor een jobVragen en tips over solliciteren voor een jobWanneer je op een vacature wilt gaan solliciteren moet je perfect voorbereid zijn. Zo zal het de inleidende sollicitatie…
Nellyxd (13 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.