Het boek 'Gekochte journalisten en lobbyisten'

Het boek 'Gekochte journalisten en lobbyisten' Wie bepaalt de inhoud van het nieuws wereldwijd? Wie bepaalt wat we wel en niet te horen krijgen? Wie is er verantwoordelijk voor het nieuws in de krant, radio of tv? In Nederland is de onafhankelijke media bijna verleden tijd. Nieuws moet gebracht worden maar ook verkocht. Wat moeten de journalisten of verslaggevers ermee? Een Duitse journalist schrijft een boek over het nieuws. En wat is de invloed van lobbyisten op het nieuws en op de verschillende wetten die gemaakt worden door de overheid?

De journalist

Voor het eerst in de geschiedenis staat een bekende journalist op met de woorden dat het nieuws volledig nep is. Dat de journalist de lezer en kijker manipuleert in het belang van de machthebber. Een enkeling die erover durfde te schrijven werd als klokkenluider betiteld en ‘weggewerkt’. Een voormalig Duitse topjournalist en redacteur, Dr Udo Ulfkatte speelt open kaart. Hij schaamt zich dood, na 17 jaar gewerkt te hebben voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), voor zijn manipulaties en vals nieuws.

Dr. Udo Ulfkotte

Udo Konstantin Ulfkotte is 20 januari 1960 in Lippstadt (Duitsland) geboren. Hij studeerde in Freiburg en Londen criminologie, islamitische studies en politiek. Hij heeft 17 jaar gewerkt voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Onlangs overleefde hij drie hartaanvallen. Het niet correcte handelen in het verleden begint te knagen wanneer je de dood zo dicht voor ogen ziet. Het is nooit te laat om je integere kant te ontdekken en te verwelkomen. Udo Ulfkotte schreef uit schuldgevoel een boek: ‘Gekaufte journalisten, dat op 11 september 2014 gepubliceerd werd en binnen enkele weken een bestseller werd.

Het doel van Udo Ulfkotte: hij hoopt dat meerdere journalisten zich nu gaan beraden om naar buiten te treden en hiermee te stoppen, in het belang van de mensheid. Zijn boek is na een maand al toe aan de tweede druk. Maar ook de nodige stof doet opwaaien.

De inhoud van Gekaufte Journalisten

Door zelf actief het nieuws te manipuleren is het een boek uit ervaring geschreven. Ervaringen waar de schrijver niet trots op is. Hij spreekt over:
 • hoe de CIA controle krijgt over belangrijke en bekende journalisten.
 • hij onthult hoe via de media oorlogen worden voorbereid. Udo Ulfkotte is ereburger in de Verenigde Staten om zijn Westerse positieve berichtgeving. Bekend met de ins en outs en dus geprezen om zijn valsheid en medeplichtigheid!
 • hij vertelt waarom het van journalist naar propagandist maar een klein stapje is.
 • hij schrijft in welke lobby-organisaties journalisten vertegenwoordigd zijn. Hij geeft honderden namen van mensen ‘achter de schermen’ van organisaties die invloed hebben op de media. Ulfkotte omschrijft ook zorgvuldig welke zender bij welke politieke partij hoort en welke journalisten zich daardoor hebben laten beïnvloeden.

Udo Ulfkotte heeft het in zijn boek ‘gekaufte journalisten’ met name over Amerika, de voormalige DDR, Duitsland en de CIA. Het boek geeft een duidelijk beeld van hoe we met zijn allen gemanipuleerd worden. Hoe op een heel slinkse manier de burger gehersenspoeld wordt. De vraag rijst of Nederland ook op deze indringende en verkrachtte wijze is geïnfiltreerd en wie dan de specifieke journalisten zijn.

Vijf hoofdstukken
Het boek 'Gekaufte Journalisten' bestaat uit vijf hoofdstukken:
 1. Gesimuleerde persvrijheid. Ervaringen met uitgevers
 2. Onze Media: DC Switched, gehoorzaam, recherche onwillige
 3. Undercover waarheid: Alpha-journalisten op lijn met de elites
 4. Koop jezelf een journalist - gesmeerde rapportage
 5. Geval voorbeelden van de propaganda

Wat is lobbyen

Lobbyisten hebben de bedoeling om het bestuurlijke machtscentra te beïnvloeden. Denk bij machtscentra’s aan bestuurders van organisaties, volksvertegenwoordigers, ambtenaren, onderzoekers en anderen die werkzaam zijn in de publieke sector. De opdrachtgever is vaak een grote wereldspeler die er belang bij heeft dat het product goed loopt en dus verkoopt: winst maken. Een onderwerp als de draadloze communicatie laat zien dat de budgetten van de telecomproviders veel en veel ruimer zijn dan die van andere belangenbehartigers (de tegenhangers). Het gevolg is dat de stem van de lobbyist luider en vaker klinkt en omkopen erg dichtbij komt in een democratisch land. Bedrijven met het meeste geld winnen vaak ten koste van gezondheid en milieu. De koningin van het bal van de telecomlobby, is Neelie Kroes, die ervoor zorgde dat de ongelijke machtsbalans op haar beurt een bedreiging voor de democratie is geworden. Wie het hardst roept, wordt vaak het best gehoord en hoe hoger de budgetten, des te groter de belangen. Of dat nu in Washington D.C. is of in Den Haag, door lobbyen lijkt de eerlijkheid en openheid verloren te gaan.

Er zijn drie categorieën lobbyisten

Er kunnen grofweg gezegd drie soorten lobbyisten zijn namelijk:
 • Institutionele lobbyisten;
 • Issuegebonden lobbyisten;
 • Commerciële lobbyisten.

Institutionele lobbyisten

Werknemers die lobbyen voor grote maatschappelijke organisaties. Bedrijven, vakbonden, milieubewegingen, consumentenorganisaties en onder ander werkgeversorganisaties. Lobbyisten die een bevoorrechte positie hebben omdat de maatschappelijke organisatie een grote achterban heeft, veel expertise en waarvan de organisatie onmisbaar is het dagelijkse leven. Lobbyisten die haast vanzelfsprekend onderdeel uitmaken van het politieke gebeuren. Ambtenaren en parlementsleden consulteren de lobbyist dan ook regelmatig. Alleen al lopen er bij de Europese instellingen tussen de 10.000 en 30.000 lobbyisten rond. Het mag duidelijk zijn dat dit ongetwijfeld invloed heeft het Europese besluitvormingsproces. In politiek Den Haag is lopen zo’n 2000 mensen fulltime of parttime Tweede Kamer leden en departementen beïnvloeden.

Issuegebonden lobbyisten

Dit zijn verreweg de grootste groep lobbyisten. Hier gaat het om een specifiek issue, wanneer deze op de politieke agenda staat. Het betreft lobbyisten die namens brancheorganisatie, patiëntenverenigingen, bedrijfstakken en beroepsgroepen hun visie duidelijk willen maken. Vaak worden hier bekende Nederlanders voor gevraagd.

Commerciële lobbyisten
Een lobbyist als beroepsbeoefenaar die werkt voor een bedrijf of belangorganisatie, die een lobbyist nodig hebben.
© 2014 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Journalistiek tijdens en na de Tweede WereldoorlogJournalistiek tijdens en na de Tweede WereldoorlogOmdat Nederland in de Tweede Wereldoorlog onder Duits regime viel, moesten journalisten zich aan bepaalde persvoorschrif…
Disney Treasures: On The Front LinesIn de Tweede Wereldoorlog zijn er veel middelen gebruikt als propaganda. Ook Walt Disney heeft in die tijd propaganda ge…
Lobbyen, wat is dat?Lobbyen is een onderwerp waar niet iedereen vaak over nadenkt, maar wat wel een belangrijke rol speelt bij de besluitvor…
recensieBoekbespreking Slick – Daniel PriceDeze boekbespreking geeft mijn persoonlijke beschouwing weer van Slick, een roman over de wereld van public relations ge…

Independer: vergelijking van financiele producten en meerIndepender: vergelijking van financiele producten en meerIndepender is een vergelijkingssites waar je allerlei financiële producten met elkaar kunt vergelijken. Bijvoorbeeld ver…
AFM (Autoriteit Financiële Markten)AFM (Autoriteit Financiële Markten)Vertrouwen in de financiële markten door het publiek, het bedrijfsleven en de overheid is van wezenlijk belang. Daarom b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
 • De video: http://gumshoenews.com/tag/dr-udo-ulfkatte/
 • http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/09/journalisten-worden-omgekocht/
 • http://dnpprepo.ub.rug.nl/10023/2/LR_1999_02.pdf blz. 68 en 69.
Reacties

Jaap, 24-10-2014
Helaas heb je niet meer reacties maar dat had ik ook verwacht. Een buitenlandse journalist zei eens over de gemiddelde Nederlander in verband met onze zogenaamde tolerantie dat Nederlanders niet tolerant zijn maar gewoon onverschillig.

Dat klopt dus helemaal, als je een beetje afstand neemt kun je dat goed zien. Ze maken zich drukker over welke hoer naar welke boer gaat dan hun eigen land en toekomst.
Het zou goed zijn als we zelf ons land kunnen besturen en die politieke (maffia achtige) elite met hun media spreekbuizen buitenspel kunnen zetten, de episode en de moord op Fortuijn heeft wel bewezen dat dat niet toegestaan wordt.

Vroeger was ik ook vrij onverschillig en moest ik altijd lachen om zogenaamde complottheorien, nu zie ik dat ze werkelijkheid zijn geworden en nog meer gaan worden. Het is te veel om verder op in te gaan.

Ik probeer me nu er niets van aan te trekken maar het is 2014, internet geeft je alle mogelijkheden om informatie van alle kanten in allerlei talen te kunnen beschouwen en analyseren maar dat is blijkbaar te veel werk. Mijn toekomst en die van anderen is nu heel erg beroerd geworden, iets waar ik zelf niet meer in staat ben gesteld iets aan te veranderen.

Dit land is moreel volkomen failliet dank zij de onverschilligheid van de gemiddelde Nederlander. Reactie infoteur, 24-10-2014
Dag Jaap,

Gelukkig blijven er mensen die dit doorzien. Nu of later. Juist deze mensen kunnen (ooit) de wereld veranderen door te blijven wie ze zijn. Geloven in de kracht van hem of haar en dit NU uitdragen en zo mee dragen aan een betere toekomst (over miljoen jaar of zo)! Ik ben altijd blij dat ik mensen tegenkom die vandaag het 'spel' van macht doorzien. Ze zijn er!

Groet, Ria.

Jaap, 14-10-2014
Het boek wordt door vrijwel alle media geboycot in Duitsland, ze willen zelfs niet eens een reactie geven hierop. Wat mij betreft zegt dat ook al genoeg.
Als we eerijk zijn weten we natuurlijk al lang dat dit heel veel gebeurt maar gelukkig hebben internet zodat we al die onzin niet meer zomaar aan hoeven te nemen.
Dit verklaart ook al die ophitsende koppen in de Telegraaf en andere media over Rusland en de Oekraine, vaak totaal onziinige beschuldigingen. Beschuldngen die totaal onbewezen en vaak ook echt onzinnig zijn. beshuldigingen die afkwamen van de door een Neonazistische staatsgreep in Oekraine, gevestigd regime door de CIA (o.a. bewezen door een uitgelekt telefoongesprek) en de ongekozen top van Europa (ook bewezen in videobeelden).
Zijn dit de voorbereidngen geweest voor de oorlog al a 2014 zoals die nu gevoerd wordt ten koste van ons als burger?

Het is diezelfde categorie zoals die huilspeecht van Timmermans terwijl wij dankzij internet al 2 dagen na de komst van het repatriaterinsteam van het hoof daarvan konden vernemen dat de zogenaamde rebellen alles keurig geregeld hadden.
Timmermans moest dat later in de kamer ook toegeven maar dat las ik niet in de meeste media? Reactie infoteur, 14-10-2014
Dag Jaap,
Ja, dat zegt genoeg.
Er klopt heel veel niet van hoe de wereld in elkaar zit. Daar zouden we de media voor moeten hebben. Uit ervaring weet ik hoe de media in elkaar zit, helaas. Zo kunnen overheden hun gang gaan. En dat is niet altijd zuiver. Daar moeten we mee dealen en klokkenluiders graven hun eigen graf, maar ze zijn wel nodig! Wat ik hiermee (dit artikel) probeer te bereiken is de mens als het ware anders te laten kijken en niet alles voor zoete koek nemen. Mensen moeten beter luisteren naar hun eigen 'bron' en niet klakkeloos de overheid geloven. de media zou hier een cruciale rol in kunnen spelen.

Groet, Ria.

Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 13-09-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.