Emigreren naar Amerika: eerst een Green Card

Emigreren naar Amerika: eerst een Green Card Heb je altijd al naar Amerika willen emigreren? Om er te mogen werken heb je een Green Card nodig, de Amerikaanse versie van de verblijfsvergunning annex werkvergunning. Hier kun je op een aantal manieren aan komen. Je kunt er een krijgen door lang in de Verenigde Staten te werken, door met iemand te trouwen die het Amerikaans staatsburgerschap heeft of door je geluk te beproeven in de bekende Green Card Lottery of Diversity Lottery waarmee jaarlijks duizenden werkvergunningen voor de VS worden uitgedeeld.

Green Card


Wat is een Green Card?

Ben je op zoek naar een baan in New York of een andere stad in Amerika? Om in de Verenigde Staten te mogen wonen en werken dien je een zogeheten United States lawful permanent resident te worden. Dit is een immigratiestatus die je niet mag verwarren met het meer volledige staatsburgerschap. In de volksmond wordt dit ook wel een Green Card genoemd, naar de kleur van de pas. Vroeger heette dit een Alien Registration Card, wat natuurlijk een stuk minder tot de verbeelding spreekt. De pas kan tegenwoordig worden aangevraagd via de United States Citizenship and Immigration Services (USCIS).

Wanneer je bezig bent met het verkrijgen van een verblijfsvergunning dan kun je ook een Green Card krijgen. Deze kaart geldt dan als bewijs dat de eigenaar het recht heeft in de Verenigde Staten te verblijven en de rechten geniet die bij deze status horen, waaronder de mogelijkheid tot het uitvoeren van arbeid. Wie niet aan de bijbehorende verplichtingen voldoet kan het land uitgezet worden, iets wat niet kan bij iemand die het Amerikaans staatsburgerschap bezit. Je bent ook verplicht om de kaart ten alle tijden bij je te dragen, net zoals in Nederland het geval is met een identiteitsbewijs.

Manieren om een Green Card voor de Verenigde Staten te verkrijgen

In principe zijn er drie manieren om als niet-Amerikaan een Green Card te verkrijgen:
  • Aanvragen na een legaal verblijf van tenminste vijf jaar
  • Deelname aan de Diversity Lottery of Green Card Lottery, ook wel afgekort als DV
  • Aanvragen na een huwelijk van tenminste drie jaar met iemand die het Amerikaans staatsburgerschap bezit
Het is daarnaast ook nog mogelijk om de verblijfsstatus te verkrijgen als gevolg van familiebanden, grote investeringen of als vluchteling.

Aanvragen na een legaal verblijf van tenminste vijf jaar

Veel immigranten komen naar de Verenigde Staten om er te werken. Wanneer zij dusdanig vaardig zijn in het uitoefenen van een bepaald beroep dat een werkgever het ervoor over heeft om jouw komst naar Amerika te faciliteren dan kan hij optreden als jouw sponsor. De werkgever moet in dat geval aantonen dat er geen autochtone kandidaat met vergelijkbare vaardigheden voor handen is om de positie in te vullen. Ga je naar de Verenigde Staten als onderzoeker, atleet, muzikant, artiest of investeerder dan is dit niet nodig en kun je relatief gemakkelijker een visum krijgen maar vaak wel met een duurder prijskaartje.

Wanneer je eenmaal vijf jaar legaal in de Verenigde Staten hebt gewerkt, je hebt gehouden aan alle plichten die horen bij je visum en de voorwaarden van je visum je niet beletten na verloop van vijf jaar een Green Card aan te vragen dan kun je overgaan tot deze stap. Het komt nogal eens voor dat iemand voor studie aan een Amerikaanse universiteit naar de VS vertrekt, daar contacten opdoet en via die weg een baan in de VS vinden. Wanneer ze hier lang genoeg werken kunnen ze hun status permanent maken. Ook wanneer je een speciaal visum hebt voor bijvoorbeeld artiesten kun je er naar verloop van vijf jaar voor kiezen om je status permanent te maken.

Deelname aan de Diversity Lottery of Green Card Lottery

De bekendste weg naar de American Dream voor veel Nederlanders loopt via deelname aan de Diversity Lottery, in de volksmond ook wel Green Card Lottery of kortweg DV genoemd. Het Diversity Immigrant Visa programma is zoals de naam al aangeeft een loterij waarmee je sinds 1995 de mogelijkheid om in de Verenigde Staten te wonen en werken kunt 'winnen', al moet je wel aan strenge voorwaarden voldoen. Jaarlijks zijn er 55.000 winnende tickets geselecteerd door het Kentucky Consular Center.

Niet iedereen kan deelnemen aan deze loterij. Ben je afkomstig uit een land van waaruit in het voorgaande jaar meer dan 50.000 mensen naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd (vluchtelingen uitgesloten) dan ben je voor dat jaar uitgesloten van deelname. Dit geldt vaak voor landen als China, Canada, Cuba, Dominicaanse Republiek, Mexico, Rusland en Engeland. Nederland is nog nooit als gevolg van deze regel afgevallen. Tegenwoordig gaat zo'n 80% van de visa naar inwoners van Europa en Afrika. Veel van de Europese winnaars komen uit Oost-Europese landen als Oekraïne, Wit-Rusland en de Baltische staten. Een van de vereisten voor deelname is dat je tenminste in het bezit bent van een middelbare school diploma of een bewijs van training voor een bepaald beroep.

Kans om een Green Card te winnen

In 2012 berichtte de Volkskrant dat je als Nederlander maar een kans hebt van 1 op 370 op het winnen in de Diversity Lottery, gekeken naar de statistieken van voorgaande jaren. Circa 1100 Nederlanders wisten in 2011 een visum voor Amerika te bemachtigen door middel van een van de andere twee paden, werken en trouwen.

Het verzilveren van een winnend lot uit de DV is overigens helemaal niet eenvoudig. Wanneer je eenmaal gewonnen hebt moet je een lang proces doorlopen. Zo moet je diverse documenten aanleveren zoals een VOG, paspoortkopie, pasfoto's, huwelijksakte, geboortecertificaat, bewijs van militaire dienst, schooldiploma's en een uittreksel van de bank waaruit blijkt dat je voldoende in je levensonderhoud kunt voorzien. Je moet bovendien een medische keuring ondergaan en je krijgt een interview op het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Pas wanneer je aan alle voorwaarden voldoet kun je je winnende ticket verzilveren.

Green Card biedt geen garanties meer onder Trump

In 2017 bleek helaas dat zelfs het bezitten van een Green Card geen garantie meer is dat je de Verenigde Staten binnen komt. President Trump bepaalde per decreet dat bezitters van paspoorten uit bepaalde moslimlanden zelfs met een Green Card niet meer welkom zijn in Amerika. Het gaat om mensen met een paspoort uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen. Oplettende commentatoren merkten overigens op dat mensen met de nationaliteit van andere moslimlanden waar Trump zelf zakelijke belangen heeft buiten schot bleven. Het gaat dan bijvoorbeeld om Saoedi-Arabië, Egypte en Koeweit. De restricties zijn door gerechtelijke uitspraken op bepaalde punten versoepeld naar het is anno 2018 nog steeds lastiger voor bepaalde mensen om de Verenigde Staten binnen te komen dan voorheen.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Green Card Lottery 2022: registratie vanaf oktober 2020Green Card Lottery 2022: registratie vanaf oktober 2020De Diversity Lottery of Green Card Lottery trekt jaarlijks vele duizenden deelnemers. Nu al informatie over de DV-2022 z…
Visa Creditcard: waar aanvragen?Visa Creditcard: waar aanvragen?De meest gebruikte creditcards ter wereld zijn de Visa creditcards. Visa creditcards zijn te verkrijgen via Internationa…
ICS Cards: overzicht creditcardsInternational Card Services (ICS) geeft binnen Nederland creditcards uit van MasterCard en Visa. Hierbij verzorgt ICS Ca…
Big Green Egg: barbecue en buitenkeuken voor koken en rokenBig Green Egg is een nieuwe hit in Nederland. Het is een geavanceerde barbecue, afkomstig uit de USA, waar je niet allee…

De voordelen van een escrow contractDe voordelen van een escrow contractOp zakelijk niveau kunnen afspraken worden gemaakt, waarbij grote belangen op het spel staan. Vaak wil men zekerheden in…
Inleiding ondernemingsrecht: Raad van CommissarissenInleiding ondernemingsrecht: Raad van CommissarissenWat is een Raad van Commissarissen (RvC), wanneer is het verplicht, hoe is dit vastgelegd in de wet en wat doen ze eigen…
Bronnen en referenties
  • http://www.allesamerika.com/
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3332129/2012/10/15/Kans-op-Green-Card-voor-Nederlander-is-miniem.dhtml
  • http://www.ad.nl/buitenland/trump-vergeet-een-paar-landen~a12c4830/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 30-01-2018
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.