Bekende Belgische mobiele providers

Net zoals de Nederlandse markt gedomineerd wordt door 3 mobiele providers ( Vodafone Nederland, KPN Group en T-Mobile), wordt ook de Belgische mobiele markt beheerst door 3 GSM-providers. Deze zijn Proximus, Mobistar en Base. Hier volgt wat meer informatie over deze 3 operatoren en wat hun kenmerken zijn.

Proximus

Proximus werd opgericht begin 1994 door Air Touch en Belgacom. Proximus staat bekend om zijn 'paarse uitstraling' en de slogan: 'brengt mensen dichterbij'. Proximus biedt verschillende abonnementen aan. Een voorbeeld van een zeer populair verkocht abonnement is 'Generation MTV'. Hierbij heeft men 3 opties:
- Generation MTV 10: waarbij men 10 minuten belwaarde en 600 SMS'en krijgt voor een bedrag van 10 euro per maand.
- Generation MTV 15: voor 15 euro per maand heeft men hierbij 10000 SMS'en en 60 minuten belwaarde
- Generation MTV 25: voor 25 euro per maand: 120 min belwaarde en 10000 SMS'en.
Bij elk abonnement krijgt men ook 100 MB om online te surfen op het internet.
Proximus heeft nog andere abonnementen die op hun website terug te vinden zijn. Ook herladen met herlaadkaarten (min. 5 euro tot 50 euro) is een vaak gebruikte methode.

Mobistar

Mobistar wordt algemeen ook wel de '2e Belgische GSM-provider' genoemd. Het onstaan van Mobistar is te danken aan France Télékom en Belgacom. Eind 1995 was Mobistar in het bezit van een licentie en kon het van slag gaan.

"Love", "work', "play".

Iedereen kent het vloeiende stemmetje wel wanneer "love, work , play mobistar" weergalmt. Deze slogan omvat voor Mobistar de kernwoorden waaruit het leven bestaat. Het logo heeft 4 opvallende kleuren om een extra dynamiek te crëeren en dus op te vallen bij de klanten.

Bij Mobistar was 1 van de meest verkochte abonnementen in 2010 het zogenaamde 'My15' abonnement.
Dit abonnement wordt via domiciliëring afgesloten voor 2 jaar. Hoewel de prijs normaal gezien 15 euro per maand is, gaat er voor de eerste 12 maanden 7,5 euro af. Bij dit abonnement is inbegrepen: 68 min. belwaarde of 125 SMS per maand. Bovendien krijgt men hierbij nog de mogelijkheid om een extra voordeel op te strijken. Je mag namelijk ook nog een extra voordeel erbij kiezen. Het gaat om 'My Comfort': 34 min. extra naar alle netwerken, 'MyMusic': Onbeperkte SMS'jes of 'My Friends': 40 uur beltijd gratis naar alle Mobistar-nummers ( 's avonds en in het weekend). Naast dit abonnement kent ook Mobistar nog veel verschillende abonnementen en is opladen met een herlaadkaart ook een optie.

BASE

Base werd opgericht door KPN Belgium Group. Dit is een afdeling van het Nederlandse KPN. Oorspronkelijk heette dit netwerk KPN-Orange. In 2002 werd er dan toch voor geopteerd om dit merk vanaf dan BASE te noemen. Ook Tele2 Belgium dat in die tijd telefonie en internet verzorgde, veranderde in 2009 van naam. Het kreeg de naam 'BASE internet'. Hiermee werd BASE ook actief op het vlak van internet. BASE is bekend om zijn 'olijfgroene' uitstraling en de slogan: 'Freedom of speech'. Hier is een bekend abonnement het genaamde 'Post Paid All'. De benaming van het abonnement is net zoals bij Proximus en Mobistar ook weer gericht naar het maandelijks bedrag dat men moet betalen. Zo heeft men bv. een Post Paid All 10, 25, 40 met daarbij het aantal SMS's en belminuten dat men krijgt.

Marktaandeel en gebruikers

IE Market Research voorspelt dat het marktaandeel van Proximus tegen 2013 zou verminderen van 44,7 naar 43,4 procent ten koste van BASE. Mobistar zou stabiel blijven met 31 procent en Base zou uitkomen op 25,7 procent. Qua gebruikers zal Proximus nog altijd het meest populair zijn met iets meer dan 5 miljoen gebruikers, tegen 3,7 miljoen van Mobistar en 3,1 miljoen van Base.
© 2011 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Netneutraliteit in Nederland en buitenlandNetneutraliteit in Nederland en buitenlandWat is netneutraliteit? Wat houdt netneutraliteit in Nederland in? Welke wetgeving is van toepassing in Nederland, en ho…
Ondanks Preventel een mobiel abonnementOndanks Preventel een mobiel abonnementWilt u een mobiel abonnement zonder Preventel? U staat als wanbetaler te boek en kunt dan geen gsm abonnement afsluiten?…
Payment Service Providers in NederlandPayment Service Providers in NederlandVerricht je een online betaling, dan zit er vaak een Payment Service Provider (PSP) tussen jou en het bedrijf of de webs…
NL-Alert  het alarmmiddel met tekstbericht van de overheidNL-Alert het alarmmiddel met tekstbericht van de overheidDe Nederlandse overheid heeft, naast de sirene die maandelijks door alle gemeenten van het land loeit, eind 2012 een aan…

Gevel: plaatsen van gevelreclameGevel: plaatsen van gevelreclameEr kan goed geld worden verdiend met het verhuren van uw gevel aan bedrijven die daar reclame op plaatsen. Veel bedrijve…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: mobistar,proximus,base
  • http://www.base.be/nl/mobiel/abonnementen/postpaid-all
  • http://www.mobistar.be/nl/aanbod/mobiel/abonnementen/my15
  • http://customer.proximus.be/nl/Generation_MTV/index.html
  • http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2009/10/14/base-knaagt-aan-marktaandeel-proximus/article-1194716234844.htm
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 30-04-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Marketing
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.