Zomertijd: hét moment om aan jezelf en je carrière te werken

Zomertijd: hét moment om aan jezelf en je carrière te werken De zomer lijkt een 'dode' tijd voor je carrière, voor zelfontplooiing in je baan of werken aan een felbegeerde promotie. Mispoes, zegt Robert Half International. De job-bemiddelaar heeft deskundige en soms verrassende tips om je imago op te poetsen, je cv in de revisie te doen, maar ook tijd te maken om jezelf opnieuw met positiviteit en energie te vullen. Daarmee ben je helemaal klaar voor nieuwe uitdagingen. Een verrassende insteek, waar Robert Half International mee komt: namelijk, hoe kun je in de zomerse vakantieperiode toch nog werken aan je carrière? Eigenlijk gaan we er immers vaak vanuit dat je met de zomer niet zo veel kunt beginnen in dat opzicht. Qua sollicitaties staat alles op een laag pitje vanwege de zomervakantie: ook personeelsmanagers gaan lekker op vakantie, dus werven veel bedrijven pas na de zomer. Wat dan te doen om je plek op de momenteel zo lastige arbeidsmarkt te verbeteren?

1. Volg een (zomer)cursus

De eerste die aan een zomercursus ofwel 'summer school' denkt is vaak de ambitieuze student. Maar de diverse zomercursussen die beschikbaar zijn bij universiteiten, hogescholen en trainingsinstituten in binnen- en buitenland zijn vaak opengesteld voor allerlei doelgroepen. Afhankelijk van de plaats, de instantie en dergelijke, kun je ook voor een beperkt bedrag aan de studie. Soms is er zelfs een beurs te krijgen. Wat heb je hier precies aan, als je het niet alleen wilt doen voor je eigen ontwikkeling? Vooral gevestigde onderwijsinstellingen en cursussen doen het goed op je cv, en zijn een 'live' bewijs voor een eventuele toekomstige werkgever dat jij initiatiefrijk bezig bent. Niet te versmaden als je een cursus uitzoekt in je beoogde toekomstige of huidige beroepenveld, is het netwerk-aspect. Immers, je ontmoet tijdens een cursus allerlei nieuwe mensen.

2. Doe (eindelijk?) eens iets aan social media

Nee, je hebt tijdens een gewone werkweek niet snel tijd voor sociale media. Maar in de vakantietijd vaak wel. Ga eindelijk eens dat profiel aanmaken op Hyves, Linked-In, Facebook en Twitter. Natuurlijk is het wel belangrijk dat deze profielen zakelijk nuttig zijn, en je niet ongewild dwarsbomen. Pas dus op met al te 'leuke' foto's en teksten.

3. Tijd voor wat persoonlijk netwerk-onderhoud

Verrassend veel mensen blijken banen, opdrachten en/of contacten op te doen via hun persoonlijke netwerk. Doe dus een persoonlijke-netwerk-check! Ben je aangesloten bij vakgroepen, verenigingen of andere organisaties gelinkt aan het beroep dat je uitoefent, of de functie die je ambieert? Als je het echt serieus neemt, kun je zelfs een bestuursfunctie overwegen; soms is de hoeveelheid bestede tijd relatief beperkt, en de mogelijke uitstraling en contacten vanuit de functie juist erg interessant. En wordt in de vakantietijd toch nog die ene borrel, bijeenkomst of event georganiseerd, dan grijp je natuurlijk ook je kans.

4. Update voor cv en sollicitatiebrief of - mail

Wanneer doe je de broodnodige update aan je CV? Nu! Is het recent en actueel? Staat er ook op wat je recent bereikt hebt in een relevant veld? Ook tipt Robert Half een update van de inhoud richting 'branding.' Je bent een 'brand' ofwel merk, laat weten waarom mensen jou moeten 'kopen'! Een droge opsomming van uitgeoefende banen en gevolgde opleidingen doet het niet. Laat weten wat je precies bereikt hebt bij het desbetreffende bedrijf. Durf aantoonbare resultaten te noemen, zelfs compleet met cijfers in financieel resultaat enzovoort. Datzelfde geldt voor een eventuele standaard sollicitatiebrief of -mail. Diep het ding op uit de computer. Laat vooral ook eens een vriend of familielid met relevante kennis je CV en sollicitatiebrief of -mail beoordelen. Een frisse blik kan veel doen.

5. Doe iets aan nuttige privécontacten

Zit er in je mailbox al maanden een mail van een ex-klasgenoot die bezig is in jouw vakgebied? Zijn er ex-collega’s, kennissen of relaties met wie je al een tijdje (nieuw) contact wilt maken omdat je denkt dat je iets voor elkaar kunt betekenen? Het is zomer, het is vrij rustig,dus beantwoord die mail of doe dat verzoek om toevoeging op LinkedIn of Facebook: je uitnodiging zal niet zo snel verdwijnen in een stortvloed van informatie als buiten de rustige zomerperiode.

6. Geef jezelf een flinke portie peptalk

Ja, we worden momenteel allemaal veel vaker geconfronteerd met afwijzingen voor opdrachten, banen, of net-niet-pogingen tot promotie. Dit is het juiste moment om je eigen positiviteit te voeden. Denk aan een goed boek over het altijd veelbesproken thema 'mislukking wordt alsnog succes', een korte training, een zelfhulpgroep of zelfs een kort coachingstraject om je stevig op het goede spoor te zetten. Juist nu falen en succes zo grillig zijn, moet je een ‘nee’ niet beschouwen als een tegenslag of, erger nog, kritiek op wie jij bent of wat je kunt. Zie het als een stap onderweg naar je doel. Iedereen werkt harder en 'valt' vaker dan in de gouden tijden. Je bent niet alleen! En bedenk: als je die droombaan of promotie of eigen onderneming eenmaal gerealiseerd hebt, hoef je aan alle afwijzingen niet eens meer te denken.

7. Actief ontspannen

Het is niet gezond, niet productief en niet nodig om krampachtig te blijven presteren. Juist nu is het moment om je aan te sluiten bij een vereniging, vrienden op te zoeken of alsnog die vakantie te boeken. Als geld het probleem is: een paar daagjes eigen land kost weinig en is heerlijk. Je hebt recht op plezier! Kijk niet alleen vooruit naar een nieuw seizoen van presteren, kijk ook terug op je prestaties. Dit is ook het moment voor de lichaamsbeweging die er in drukke tijden snel bij inschiet. Je komt innerlijk tot rust, je vermeerdert je energie en verlicht stress. Een goede gewoonte om mee te nemen het najaar in.

Over Robert Half International

Robert Half International, opgericht in 1948, is marktleider op het gebied van gespecialiseerde permanente en tijdelijke arbeidsbemiddeling. De groep telt meer dan 360 vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland is deze groep vertegenwoordigd door de volgende divisies: Accountemps; specialist in het uitzenden en detacheren van boekhoudkundig en financieel personeel, Robert Half Finance & Accounting; specialist in de werving & selectie van financiële specialisten, Robert Half Management Resources; bemiddelt financiële interim professionals op strategisch, tactisch en operationeel niveau, Robert Half Financial Services Group; gespecialiseerd in het plaatsen van financiële en bancaire professionals en OfficeTeam; gespecialiseerd in het plaatsen van tijdelijke administratieve, secretariële en administratief ondersteunende medewerkers. In Nederland is Robert Half gevestigd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht. Zie voor meer informatie www.roberthalf.nl en www.officeteam-interim.nl.
© 2011 - 2022 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sociale Media, overheid en de gevarenSociale Media, overheid en de gevarenOnder social media of wel sociale media wordt een online platform verstaan, waarop je met elkaar kunt communiceren. Het…
Zomertijd: ontregeld door de zomertijdZomertijd: ontregeld door de zomertijdOp 25 maart 2012 ging net zoals ook jaren daarvoor de klok een uur vooruit in verband met de zomertijd. Dit uur verschil…
Biografie: Donna SummerDonna Summer is een bekende zangeres. Maar wie is Donna Summer eigenlijk? Je kunt het allemaal lezen in dit artikel.
Studeren aan de universiteit, zonder kennis van universiteitStuderen aan de universiteit, zonder kennis van universiteitStuderen aan een universiteit is nog steeds niet voor iedereen weggelegd. In bepaalde families is het traditie om te stu…

Het gevaar van multitasken: doe één ding tegelijkHet gevaar van multitasken: doe één ding tegelijkMultitasken is het uitvoeren van verschillende taken tegelijkertijd. Dat lijkt heel efficiënt, maar onze hersenen zijn n…
Creatief denken, de basisvaardighedenCreatief denken, de basisvaardighedenIedereen is creatief, creatief wordt echter vaak verkeerd opgevat door mensen. Knutselen, schilderen of tekenen zijn cre…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Robert Half International
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.