De hygiënische voordelen van een gietvloer in de zorg

De hygiënische voordelen van een gietvloer in de zorg Hygiëne in de zorg is belangrijk. Het kan voor sommige patiënten net het verschil maken. Een van de manieren om de hygiëne in de zorg te verhogen is het leggen van een gietvloer. Gietvloeren hebben namelijk enkele voordelen die voor de zorg belangrijk zijn om in overweging te nemen. Ook het type gietvloer is van belang bij deze keuze. Voor zorginstellingen, zoals ziekenhuizen of verzorgingstehuizen, maar ook tandartsen, is hygiëne van groot belang. Een goede hygiëne draagt bij aan de gezondheid van patiënten, als ook van het personeel. Bovendien draagt een goede hygiëne bij aan het herstel van zieke mensen. Het is in de zorg dan ook belangrijk dat het interieur hygiëne verhogend is. Een onderdeel van het interieur in de zorg dat kan bijdragen aan een betere hygiëne is de vloer. Vooral gietvloeren kunnen bijdragen aan het verhogen van de hygiëne in de zorg.

Hygiëne in de zorg

De hygiëne in de zorg moet voldoen aan de hoogste hygiëne-eisen. Vaak hebben patiënten om bepaalde reden een minder goede weerstand. Ze hebben dan ook een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Goede hygiëne in de zorg is dan ook vooral belangrijk voor kwetsbare mensen zoals ouderen, kleine kinderen of zieke mensen. Waar we als gezonde mensen nauwelijks iets merken van virussen, bacteriën, parasieten en schimmels, kan het voor kwetsbare mensen ernstige of zelfs fatale gevolgen hebben. Bovendien kan slechte hygiëne ervoor zorgen dat het herstel van deze patiënten wordt belemmerd. Een goede hygiëne in de zorg verkleint dan ook deze kans op infecties en kan het herstel bevorderen.

Vloer in de zorg

Een goede vloer in de zorg is belangrijk. Ze moeten niet alleen jarenlang meegaan, maar ook gemakkelijk schoon te houden zijn. Bovendien spelen ook andere factoren, zoals gladheid, de opbouw van elektrostatische lading of hygiëne een rol bij de vloer in de zorg. De vloer kan een rol spelen bij het verspreiden van virussen, bacteriën, parasieten en schimmels, die voor kwetsbare mensen schadelijk kunnen zijn. Een vloer in de zorg moet dan ook aan een groot aantal eisen voldoen, zoals het verhogen van het loopgemak voor het personeel en de patiënten, maar ook het makkelijk schoonmaken en schoonhouden van de vloer.

Gietvloer in de zorg

Ziekteverwekkers gedijen meestal het beste in een vochtige, warme en vuile ruimte. Het leggen van een houten vloer in de zorg is dan ook geen goede optie. Dit komt, omdat er tussen de houten planken van de vloer vaak kieren en naden zitten. In deze kieren kunnen ziekteverwekkers goed overleven, waardoor een houten vloer geen goede optie is. Een betere optie voor de zorg is het leggen van een gietvloer. Gietvloeren zijn slijtvast, antibacterieel, antislip en antistatisch. Bovendien zijn gietvloeren goed schoon te houden, wat de hygiëne verhoogt. Dit laatste is natuurlijk belangrijk voor verschillende instellingen in de zorg, zoals ziekenhuizen, tandartsen of huisartsen.

De hygiënische voordelen van gietvloeren in de zorg

Vloeistofdicht

Er zijn verschillende ruimtes in de zorg die moeten voldoen aan strenge hygiëne-eisen. Een van deze eisen is dat de vloer vloeistofdicht moet zijn. Een gietvloer voldoet aan deze eis en vormt dan ook een goede vloer voor in de zorg. Bovendien is een gietvloer, bijvoorbeeld in de badkamer van een verzorgingshuis een goede optie. Een gietvloer is namelijk makkelijk droog te maken zonder dat er vocht in naden of kieren achterblijft. Hierdoor hebben schimmels geen kans om te gedijen, waardoor de hygiëne wordt verhoogd.

Naadloos

Een van de eigenschappen van een gietvloer is dat deze naadloos is. Dit komt, omdat gietvloeren, zoals het woord het al zegt, worden gegoten. Hierdoor ontstaan, in tegenstelling tot een tegelvloer, geen naden of kieren in de vloer. De vloer wordt dus als een geheel gegoten. Het voordeel hiervan is dat ziekteverwekkers geen kans hebben om zich te nestelen in kieren of naden. Bovendien is het mogelijk de gietvloer naadloos te laten overgaan in een holle plint of gietwand, waardoor de hygiëne wordt verhoogd.

Poriëndicht

Gietvloeren zijn in de basis poriëndicht. Hierdoor hebben stof, vuil en vloeistof geen kans om de gietvloer binnen te dringen. Dit is belangrijk want op vloeren in de zorg mogen bacteriën of virussen geen kans krijgen om te gedijen.

Antibacterieel

Gietvloeren kunnen worden voorzien van een antibacteriële toplaag. Hierdoor wordt de groei aan bacteriën op de vloer beperkt. Dit is voornamelijk belangrijk in bijvoorbeeld operatiekamers of behandelkamers bij de tandarts. Het laten aanbrengen van een antibacteriële toplaag verhoogd daarom de hygiëne in deze ruimte, waardoor ziekteverwekkers minder kans hebben.

Anti-allergeen

Gietvloeren hebben een vlak oppervlakte en zijn, zoals hierboven beschreven, poriën dicht. Hierdoor kunnen stofdeeltjes zich moeilijk aan de vloer hechten. Deze stofdeeltjes zijn dan ook makkelijk te verwijderen van gietvloeren, waardoor dit type vloer hygiëne verhogend is.

Makkelijk schoon te maken en te houden

Het is belangrijk dat vloeren in de zorg regelmatig worden schoongemaakt. Een van de voordelen van een gietvloer is dat deze makkelijk is schoon te maken. Dit heeft te maken met voorgaande punten. Een gietvloer stoot stof, vloeistof en ander vuil af. Hierdoor is een gietvloer makkelijk schoon te maken. Dit is vooral belangrijk in operatiekamers, waar de ruimte zo steriel mogelijk moet zijn. Bovendien kunnen gietvloeren worden schoongemaakt met chemische schoonmaakmiddelen die in de zorg worden gebruikt. Maar let op! Al te agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de gietvloer beschadigen. Dit laatste is wel afhankelijk van het type gietvloer dat wordt gelegd.

Welke gietvloer is geschikt voor in de zorg

Zoals hierboven wordt beschreven zijn er verschillende type gietvloeren. Niet alle type gietvloeren zijn geschikt voor in de zorg en kunnen zelf hygiënisch nadelig zijn. De meest geschikte type gietvloeren in de zorg zijn een epoxy of polyurethanen gietvloer. Toch is een epoxy gietvloer het meeste geschikt voor in de zorg. Dit type gietvloer is slijtvast, omdat dat epoxy van zichzelf keihard wordt. Dit laatste is belangrijk voor in de zorg, omdat de vloer intensief wordt gebruikt. Niet alleen door patiënten, maar ook door het personeel. Zoals eerder aangegeven is een polyurethaan gietvloer ook een optie. Waar epoxy gietvloeren vooral in bedrijven worden gelegd, worden polyurethanen gietvloeren toegepast in huizen. Dit komt, omdat polyurethaan, in tegenstelling tot epoxy, elastisch is waardoor het beter bestand is tegen scheuren. Een gietvloer van polyurethaan zou dan ook goed toegepast kunnen worden in kleinschalige zorginstellingen, zoals woongroepen. Bovendien is dit type gietvloer warmer, dan een epoxy gietvloer.

Tot slot: laat je adviseren door een expert

Het kiezen voor en laten leggen van een gietvloer is een specialistische klus. Het is dan ook verstandig om je goed te laten voorlichten over de mogelijkheden.
© 2019 - 2024 Marleensch, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leggen van een gietvloerHet leggen van een gietvloerVeel huizen hebben een gietvloer. Er zitten verschillende voordelen aan. Zo past het mooi in een strak interieur en is h…
Wat is een gietvloer?U kunt kiezen voor veel verschillende vormen van vloerbedekking. De laatste jaren is een gietvloer sterk in opkomst.
Industriële vloeren ook in woningenIndustriële vloeren ook in woningenIndustriële vloeren zijn vloeren die aanvankelijk alleen in industriële gebouwen werden toegepast maar door moderne ontw…
Zo kiezen we de juiste vloer voor ons interieurZo kiezen we de juiste vloer voor ons interieurIeder voorjaar denken we weer aan renovatie of herinrichting van onze woning. Is onze vloer aan vervanging toe, dan is d…
Het ontstaan van de Monsoon sneaker (Tropicfeel)Het ontstaan van de Monsoon sneaker (Tropicfeel)Tropicfeel is een klein bedrijf dat ontstaan is door crowdfunding. Twee jongens hadden het idee om een multifunctionele…
Bronnen en referenties
  • Interview met gietvloer-wand.nl
Marleensch (1 artikelen)
Laatste update: 19-12-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.