Softwareprojecten, falende en incomplete projecten

Softwareprojecten, falende en incomplete projecten Mislukkingen van softwareprojecten zijn maar al te vaak voorgekomen in het verleden. Ook hedendaags komt het geregeld voor dat zelfs grote projecten van organisaties of overheidsinstanties blijken te mislukken. Eén van deze projecten is SPEER, de invoering van automatisering welke de financiële en materieel-logistieke processen van Defensie dient te verbeteren. De Standish Group heeft meermaals onderzoek gedaan naar dit soort projecten en de succesratio hiervan.

Onderzoek door Standish Group

De Standish Group heeft meerdere rapporten gepubliceerd waarin omschreven is hoeveel softwareprojecten blijken te falen. De Standish Group is een onafhankelijke partij in internationaal onderzoek en advies gerelateerd aan informatietechnologie welke opgericht is in 1985. In de rapporten is onderzoek gedaan naar het percentage projecten gerelateerd aan softwareontwikkeling en de implementatie hiervan. De totale steekproef heeft plaatsgevonden onder een groep van 365 respondenten met een totaal van 8380 softwareapplicaties. De resultaten van de onderzoeken zijn kijkende naar de succesratio zeer laag.

De resultaten zijn door de Standish Group ingedeeld in een drietal categorieën:
  1. Project success: Het project wordt binnen de vastgestelde termijn en met het van te voren vastgezette budget afgerond. Daarbij zijn alle van te voren overeengekomen functies werkend volgens beschrijvingen.
  2. Project challenged: Het project wordt operationeel en compleet opgeleverd, maar heeft het van te voren vastgestelde budget overschreden, ofwel de termijn overschreden. Daarbij is het vaak het geval dat niet alle functies welke van te voren overeengekomen zijn met de opdrachtgever opgeleverd worden. Ook kan het voorkomen dat de functies anders verwerkt zijn dan van te voren gespecificeerd.
  3. Project impaired: Het project is gedurende het ontwikkelproces geannuleerd. Oftewel, de afspraak voor de ontwikkeling van het softwareproject wordt volledig afgebroken tijdens het ontwikkelproces.

Resultaten mislukte softwareprojecten volgens Standish Group

Het eerste onderzoek uitgevoerd door de Standish Group heeft in 1994 plaatsgevonden. Slechts 16% van de softwareprojecten bleek succesvol te zijn, 53% werd als challenged bestemd en de overgebleven 31% als failed of impaired. De Standish Group heeft het originele onderzoek uit 1994 meermaals bijgewerkt, waaronder in de jaren 1996, 1998 en 2000. In 2009 is ook een update verschenen, waarbij 32% van de softwareprojecten succesvol bleek te zijn. De overige 44% werd ingedeeld als challenged en de laatste 24% als failed of impaired.

Project van de Nederlandse overheid: SPEER

Miljoenenproject SPEER van het Ministerie van Defensie is één van de voorbeelden die de moeite waard zijn om te vermelden. Het project diende te zorgen voor een verbetering van de financiële en materieel-logistieke processen. Op den duur diende dit te zorgen voor kostenbesparingen en een beter en actueler overzicht. Het project hoorde in 2009 af te zijn, wat mislukt is. In 2013 is project SPEER stopgezet en overgaan naar de basisimplementatie ERP. Rijksoverheid geeft aan in totaal € 276,47 miljoen euro gespendeerd te hebben aan project SPEER (31-12-2014). Slechts een bepaald gedeelte van de van te voren vastgestelde onderdelen zijn in werking, maar blijken niet volgens afspraak te functioneren.

Mislukkingen, maar waarom?

De mislukkingen hebben vaak te maken met de complexiteit van de projecten, en daarbij vaak verouderde systemen die nog steeds van belang zijn voor de bedrijfsvoering. Ook wordt IT vaak gezien als de oplossing van alles, wat natuurlijk niet waar kan zijn. IT is een middel, het kan mogelijk bepaalde bedrijfsprocessen verbeteren of ondersteunen. Daarnaast speelt de mens bij de invoering of verandering van software een cruciale rol, nieuwe software betekent dat er veranderingen gaan optreden voor de medewerkers. Het goed beheren hiervan is cruciaal voor de slagingskans van het project, maar al te vaak blijkt hier te weinig aan besteed te worden.
© 2016 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderzoek onder alcohol drinkende religieuze jongerenOnderzoek onder alcohol drinkende religieuze jongerenEen nadeel van de vele studies over religie en middelengebruik en misbruik is dat ze vertrouwen op eigen rapporten. Onde…
Chocolade mislukkingen zijn niet meer nodig!Chocolade mislukkingen zijn niet meer nodig!U kent het wel. U krijgt visite en nu wilt u graag een lekkere taart bereiden. Nou maakt u graag taarten met chocola, ma…
Vertrouwen en controle in samenwerkingsverbandenVertrouwen en controle in samenwerkingsverbandenWaar bedrijven of organisaties samenwerken om met gebundelde krachten een doel te bereiken, is een bepaalde beheersbaarh…

Wat is een CRM-systeem en waarvoor is het te gebruiken?Wat is een CRM-systeem en waarvoor is het te gebruiken?De klant is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw business. Zonder klanten worden er geen producten of dien…
Waar moet een persbericht aan voldoen?Een persbericht is een schriftelijke mededeling waarin een persoon, organisatie, instelling of vereniging nieuws deelt m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Chaos, tech. report, Standish Group Int’l, 1994
  • Chaos: A Recipe for Success, tech. report, Standish Group Int’l, 1999
  • Extreme Chaos, tech. report, Standish Group Int’l, 2001
  • https://www.managementsite.nl/ict-projecten-falen-ict-projecten
  • https://www.computable.nl/artikel/opinie/development/4989568/1509029/bestaan-succesvolle-projecten-nog.html
  • https://www.rijksictdashboard.nl/projecten/158769
  • https://www.rijksictdashboard.nl/projecten/158769/kosten
  • http://tweakers.net/nieuws/102877/nederlandse-overheid-trekt-stekker-uit-duurste-ict-project-ooit.html
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.