Geen baan gevonden en de bijstand nadert. Wat dan?

Geen baan gevonden en de bijstand nadert. Wat dan? De bijstand voelt voor veel mensen aan als de poort naar de ondergang en zij zouden er het liefst niet in willen vallen. Geen wonder. Het is geen vetpot. Het is bovendien prettiger om te kunnen rondkomen van een zelf verdiend inkomen. We zouden het bijna vergeten zijn, maar in feite is iedereen zelf verantwoordelijk voor het eigen inkomen en het eigen onderhoud. Hele generaties zijn opgegroeid in het besef dat er altijd wel geld van de overheid binnenkomt als men zijn baan verliest en werkeloos wordt. Inderdaad is er na de WW altijd nog de bijstand die een minimum aan inkomen garandeert. Toch willen de meeste mensen graag hun eigen inkomen verdienen en zichzelf en hun gezin kunnen onderhouden. Er zijn altijd mogelijkheden om eerlijk geld te verdienen, maar wat fantasie en denkvermogen zijn daar wel bij nodig.

De bijstand nadert als u tijdens de WW geen baan hebt gevonden

Een werkeloosheidsuitkering is natuurlijk niet ideaal, maar veel mensen hebben er minder problemen mee dan met een bijstandsuitkering. De meesten gebruiken de tijd in de WW om flink te solliciteren en krijgen het pas benauwd als de eindtermijn van de werkeloosheidsuitkering nadert en ze in de bijstand dreigen te vallen. De bijstand heeft immers een heel andere impact op het leven van alledag.

Geen eigen baas in de bijstand

In de bijstand krijgt men immers te maken met een uitkering van de gemeente, die daar ook voorwaarden en controle aan verbindt. Dat is voor veel mensen een onoverkomelijk bezwaar. Het raakt immers het zelfrespect van mensen zelf. Wie in de bijstand zit krijgt geld van de gemeenschap en dient daar dan ook iets voor terug te doen. Zo werkt het nu eenmaal.

De gemeente en haar voorwaarden voor een uitkering

Gelukkig is de oplossing via de bijstand er nog steeds, maar wanneer de overheid in moeilijke tijden moet bezuinigen, worden de daarmee gepaard gaande voorzieningen in de nabije toekomst er niet rooskleuriger op. Daarnaast moet een ontvanger van een bijstandsuitkering zijn misschien wat te dure auto dan verkopen, een huis met een wat te hoge hypotheek eveneens en het uitgavenpatroon van het hele leven wordt een flink standje lager gezet.

Spaargeld moet vaak voor een deel opgebruikt worden

Eventueel spaargeld moet men tot op een bepaald niveau opleven, wat ook al het perspectief voor de toekomst en voor eventuele later studerende kinderen verkleint. Het hangt dan van de (vaak veranderende) maatregelen en wetten van de overheid af, of de kinderen later nog wel kunnen studeren. Het zijn allemaal overwegingen die het zicht op de bijstand niet vrolijker maken.

Mogelijkheden om hier of daar een baan te vinden

Het loont dan ook om daar nuchter in te zijn en voordat men in de bijstand valt eens goed rond te kijken naar andere mogelijkheden. Die zijn er ook wel, alleen zijn het vaak mogelijkheden waar niet iedereen meteen aan denkt. Als u uw baan plotseling kwijt raakt omdat het bedrijf waar u werkte failliet gegaan is, zoekt u natuurlijk eerst naar een zelfde soort baan die past bij de opleiding die u genoten hebt. Ook zoekt u dan vaak in de buurt van de woonplaats, maar soms zijn er betere banen te vinden op iets grotere afstand. Ook een baan in een andere richting dan waar u voorheen werkzaam in was, kan zich lonen.

Probeer een iets bredere basis te bekijken

Het zoeken naar eenzelfde soort baan als die u had is logisch, maar als het juist in die bedrijfstak slecht gaat, zult u tegen het einde van uw werkeloosheidsuitkering merken dat dit niet werkt en een andere aanpak nodig is.Dat hoeft niet negatief te zijn, want een ander soort baan kan u ook meer voldoening en meer plezier geven. Soms komt u op die manier tot de ontdekking dat u veel meer kwaliteiten hebt, dan u voorheen dacht. Dat is niet gek. De meeste mensen hebben een te lage dunk van hun kwaliteiten. Zeg daarom ook nooit "nee" als u werk aangeboden krijgt, maar probeer dat altijd uit, ook als u daar geen opleiding in gehad hebt. Binnen twee weken weten u en de werkgever allebei of u het werk aankunt of niet.

Ook links en rechts kijken naar een mogelijke baan

Vindt u in uw eigen beroep geen nieuwe baan, kijk daarom dan ook eens links en rechts van uw opleiding. Uw opleiding en uw beroepservaring staan immers voor een bepaald denk- en werkniveau. Daarmee kunt u ook gerust op een baan solliciteren, die een nevenfunctie van uw vorige baan was of daar tenminste op lijkt. Soms komt u zo in een beroep terecht dat u nog veel leuker vindt dan uw eigenlijke beroep. Kijk eens om u heen: het gebeurt vaker. Veel mensen doen heel ander werk, dan waar ze na hun opleiding in begonnen zijn.

Voorbeeld 1

Neem bijvoorbeeld iemand die een universitaire opleiding in scheikunde heeft genoten. Zijn bedrijf gaat failliet en na een jaar solliciteren heeft hij nog steeds geen nieuwe baan. Er is echter in de buurt een instituut dat opleidingen geeft voor beveiligers in chemische bedrijven. Met zijn scheikundige opleiding zou deze persoon, na misschien een korte cursus, les kunnen geven in de scheikundige problemen die een dergelijke beveiliger moet kennen. Bijvoorbeeld de connectie tussen water en scheikundige stoffen en wanneer er wel of niet en vooral op welke manier er brand geblust dient te worden.

Voorbeeld 2

Dan is er het voorbeeld van een kunstschilder die een baan had bij de kunstacademie, maar ontslagen werd en in tijden dat er weinig geld voor luxe artikelen uitgegeven werd en daarom in die periode tevens te weinig eigen werk verkocht. Hij kan in de toekomst eventueel in zijn eigen garage, huis of in een loods een cursus starten in het zelf schilderen op doek. Met het cursusgeld van zijn cursisten en door zo hier en daar een eigen schilderij te verkopen, kan hij zich boven water houden totdat de economie weer aantrekt en hij zijn eigen schilderijen weer beter kan verkopen.

Voorbeeld 3

Een goede verkoopster kan na haar ontslag ook proberen om haar eigen overbodige spullen en misschien ook die van haar familieleden op de rommelmarkt of op de braderie te verkopen. Gaat dat goed en vindt ze het ook leuk, dan zou ze daar een inkomen uit kunnen halen door via internetadvertenties, via marktplaats, of via een advertentie in een stadsblad aan andere verkoopbare spullen te komen en die dan weer te verkopen.

Voorbeeld 4

Een kapster kan ook in eigen beheer haar eigen kapsalon opzetten. Daar is vaak niet eens een echte ruimte voor nodig. Er zijn immers steeds meer oudere mensen die graag een kapster aan huis hebben. Op die manier heeft ze alleen haar materialen nodig en kan zelf naar mensen toe gaan om op die manier geld te verdienen. Ook daar zal in het begin wel hier en daar een advertentie voor gezet moeten worden. Ook is het in dat geval verstandig om eens in overleg te gaan met verzorgingstehuizen, want ook daar is met de regelmaat van de klok een kapster nodig. Hetzelfde geldt voor pedicures en vooral voor medische pedicures met een diploma daarin.

Het UWV torpedeert soms de eigen wensen van haar cliënten

Wees niet bang voor het UWV. Wie al eens in de molen gezeten heeft, weet hoe het UWV werkt en dat het ook per medewerker verschilt of u goed geholpen wordt, of niet. Het hangt er gewoon van af wie u daar treft. De afhankelijkheidspositie is op zich al niet prettig, maar als u geluk hebt, kunt u soms goed terecht komen. Probeer wel altijd heel actief over te komen, zodat men daar ook sterk de indruk heeft dat u bij werkgevers goed aanslaat. Ook mensen van het UWV scoren graag een succesje.

Goede en minder goede helpers

Zoals overal zitten er goede en minder goede medewerkers aan de balie. Hebt u geluk dan is er een medewerker die zich echt voor u inzet, maar het gebeurt ook dat u iemand treft die u alleen op afspraak laat komen om zelf zijn baan invulling te kunnen geven. Als u dat in de gaten krijgt, vraagt u gewoon om een andere medewerker, waar u beter mee door een deur kunt.

Zelfstandig worden met hulp van het UWV

Mocht u helemaal geen heil meer zien in het vinden van een baan, dan kunt u er ook voor kiezen om zelfstandige te worden. Wil het UWV echt meewerken aan een eigen opzet en invulling van “probeerwerkzaamheden” of een “probeerbedrijf” laat dat dan op schrift zetten, zodat u daar een bewijs van hebt. Op die manier loopt u minder risico dat men u achteraf een beloofde steun laat terug betalen. Dat is al eens eerder gebeurd. Met een document in handen zal u dat minder snel gebeuren.

U kunt ook zelfstandig worden zonder externe hulp

Wil het UWV niet meewerken, wacht dan de tijd van de werkeloosheidsuitkering af, solliciteer intussen naar alles dat los en vast zit en enigszins binnen uw bereik ligt en werk uw plannen voor de tijd daarna alvast zorgvuldig uit, zodat u dan ook meteen kunt beginnen met de opzet van een eigen bedrijf. Praat met andere mensen die ook zelf actief bezig geweest zijn en vraag naar hun ervaringen. Probeer ook iets te vinden dat u kunt starten vanuit uw eigen huis en zonder teveel investeringen. Wie een computer heeft en verstand van een goede administratie, is vaak al een heel eind op weg.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanvragen Bijzondere BijstandAanvragen Bijzondere BijstandHet kan iedereen voorkomen. U komt in een bijzondere situatie terecht waarin u noodzakelijke kosten niet meer kunt betal…
Hypotheekrenteaftrek: woning en bijstandHypotheekrenteaftrek: woning en bijstandOok met een eigen woning hebt u in 2021 en 2022 recht op recht hebt op bijstand en hypotheekrenteaftrek, maar hoeveel kr…
Bijstand en verplicht vrijwilligerswerkBijstand en verplicht vrijwilligerswerkIemand die in de bijstand zit, is verplicht om te solliciteren naar een baan. in de bijstand zit je niet altijd vrijwill…
Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Begin 2015 is er in Amsterdam in de Postcode Loterij een prijs van tientallen miljoenen op een postcode gevallen waar na…

Koning – Oranje-handelKoning – Oranje-handelDe kleur oranje is verbonden met het Nederlandse Koningshuis. Er zijn tal van gadgets in de handel, die doorgaans worden…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.