Hoe begin ik een gastouderopvang aan huis?

Hoe begin ik een gastouderopvang aan huis? Het werken als gastouder kent veel voordelen. Vooral als je als moeder zelf kinderen hebt. Op deze manier hoeven je eigen kinderen niet naar de opvang te worden gebracht, en verdien je er toch een leuk salaris mee. Ook bespaar je zo natuurlijk voor jezelf op kinderopvangkosten. Natuurlijk moet je wel veel affiniteit hebben met het werken met kinderen. In dit artikel vind u alle informatie om fulltime aan de slag te gaan als gastouder, en hoe u een succesvolle gastouderopvang begint.

Aan welke eisen moet een gastouder voldoen?

Sinds de nieuwe regelgeving vanaf januari 2010, is er nogal wat veranderd. Alle gastouders dienen nu in het bezit te zijn van een diploma, minimaal Helpende Welzijn op niveau 2. Hoger mag natuurlijk ook, zolang het maar een kindgerichte of medische opleiding is. Daarnaast dienen alle gastouders in het bezit te zijn van een geldig certificaat EHBO voor kinderen. Uw certificaat EHBO voor kinderen dient u elk jaar te herhalen. Sommige gastouderbureaus vergoeden het certificaat en andere mogelijke cursussen of opleidingen. U en uw eventuele partner dienen in het bezit te zijn van een verklaring omtrent gedrag. Natuurlijk dient uw huis veilig en kindvriendelijk te zijn. Hieronder volgen enkele tips om uw huis kindveilig te maken, en waar de GGD tijdens de controle op let:
  • Een rookmelder op elke verdieping
  • Een blusdeken aanwezig in bijvoorbeeld de keuken
  • Het afdekken van de stopcontacten
  • Plaatsen van traphekjes
  • Het opbergen van giftige stoffen, zodat kinderen er niet bij kunnen komen
  • Het afschermen of afdekken van puntige hoekjes, bijvoorbeeld de salontafel
  • Het opbergen van losliggende snoeren en kabels op de grond

Verder is het van belang dat u beschikt over een aparte slaapkamer waar u de kindjes te slapen kan leggen. Dit hoeft geen speciaal ingerichte ruimte te zijn, zolang de ruimte maar gescheiden is van het speelgedeelte. De bedjes dienen veilig te zijn, maar hoeven niet bij uitstek ledikantjes te zijn. Als u een veilig campingbedje heeft voor de kindjes is dat ook prima. Er word ook gekeken of u voldoende speelgoed heeft wat past bij de leeftijd van het kind. Een buitenruimte voor de kinderen is natuurlijk ideaal, maar dat is niet verplicht. Het is wel fijn als u natuurlijk regelmatig naar buiten gaat met de kinderen, voor de nodige frisse lucht. Een speeltuin in de buurt is ook fijn! Er zijn ook regels met betrekking tot het aantal kinderen wat je mag opvangen als gastouder. Over het algemeen geld dat je maximaal 6 kinderen mag opvangen van 0 tot en met 12 jaar oud. Daarvan mag je maximaal 5 kinderen van 0 tot 4 jaar oud, en maximaal 2 kinderen van 0 tot 1 jaar oud. Dit is inclusief je eigen kinderen.

Hoe te beginnen als gastouder?

Als je besloten hebt om te gaan starten met je eigen gastouderopvang aan huis, is het van belang dat je je inschrijft bij een gastouderbureau. Als je staat ingeschreven bij een gastouderbureau, komen de vraagouders in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Je kan zelf kiezen bij welk gastouderbureau jij je wilt inschrijven, en bij hoeveel gastouderbureaus je ingeschreven wilt staan. Dit is verstandig omdat je op die manier je kansen op meerdere gastkindjes vergroot. Ook ben je vrij om je eigen uurtarief te bepalen. De tarieven van de verschillende gastouderbureaus kunnen nog weleens verschillen. De vraagouders betalen per maand hun vergoeding over de opgevangen uren aan het gastouderbureau, waarna het gastouderbureau de vergoeding aan de gastouder uitkeert. Dit word de kassiersfunctie genoemd. Naast de vergoeding van de opvanguren betalen de ouders dus ook een vergoeding aan het gastouderbureau.

Als je je hebt ingeschreven bij een gastouderbureau, zullen zij een afspraak met je maken om bij jou thuis langs te komen voor een intake gesprek. Tijdens dat gesprek word gekeken naar jouw kwaliteiten en waarom je graag als gastouder aan de slag wilt gaan. Ook kan er tijdens dat gesprek een risico inventarisatie plaatsvinden. De medewerker van het gastouderbureau kijkt of je huis veilig is en wat er eventueel nog verbeterd kan worden. Daarna worden jouw gegevens naar de gemeente opgestuurd, waarna de GGD ook een huisbezoek komt afleggen. Tijdens dit gesprek word ook naar je diploma's gevraagd, en weer gekeken of je huis aan de veiligheidseisen voldoet. Als je door de GGD word goed gekeurd, ontvang je een registratienummer voor het Landelijk Register Kinderopvang. Via dit nummer hebben de vraagouders recht op kinderopvangtoeslag.

Hoe vind je gastkindjes?

Het belangrijkste is natuurlijk om aan gastkindjes te komen! Na goedkeuring van de GGD mag je officieel aan de slag. Het is slim om van tevoren al een aantal advertenties te plaatsen, waarin je aangeeft van start te gaan als gastouder. Dit kan je via het internet doen, of door bijvoorbeeld briefjes op te hangen in de supermarkt, huisartsenpraktijk, consultatiebureau etc. Informeer ook bij diverse gastouderbureaus of zij vraagouders hebben in hun bestand, die op zoek zijn naar een gastouder in jouw woonplaats. Een andere effectieve manier om aan gastkindjes te komen is om zelf een website te maken. Daarin geef je jouw gastouderopvang een naam, je verteld iets over jezelf, je dagritme, plaatst er foto's op, en natuurlijk je adres en contactgegevens. Als vraagouders dan op internet zoeken naar een gastouder in jouw woonplaats, komen zij al snel bij jouw website uit. Laat ook op scholen zien en horen dat je gastouder bent, en natuurlijk in je omgeving.

Administratie

Wil je fulltime aan de slag als gastouder, dan kan het aantrekkelijk zijn om je als zelfstandig ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je moet dan wel aan bepaalde eisen voldoen om als zelfstandige te worden gezien. Dit kan je belasting technisch vele voordelen opleveren. Zoals starterskorting en de zelfstandigen aftrek. Het bijhouden van je administratie kan je zelf doen, en voor de belastingaangifte kan je een accountant inschakelen. Het beste is om elke dag de tijden van opvang te noteren in een schriftje. Daarnaast kan je opschrijven wat ze die dag gegeten hebben en gedronken. Bijvoorbeeld hoeveel broodmaaltijden en tussendoortjes. Als je spullen aanschaft wat met je opvang te maken heeft, is het verstandig om hier de bonnetjes van te bewaren. Het gastouderbureau stuurt je elke maand een urenoverzicht met de te ontvangen oppasvergoeding. Je kan dan aan het einde van de maand een overzicht maken wat je inkomsten zijn en je uitgaven. Voor je uitgaven is het handig om dat in 2 rijtjes te splitsen. Je zichtbare uitgaven (waar je de bonnetjes van hebt), en de niet zichtbare uitgaven (waar je geen bonnetjes van hebt). Onder niet zichtbare uitgaven vallen bijvoorbeeld waskosten, en de kosten voor bijvoorbeeld eten en drinken. Als de ouders de kosten voor eten en drinken apart vergoeden, kan je dit natuurlijk niet afschrijven bij de belastingdienst. Voor meer informatie kan je ook altijd contact opnemen met je gastouderbureau.
© 2012 - 2024 Mysol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nieuwe regels omtrent gastouderopvangDe nieuwe regels omtrent gastouderopvangJe hebt besloten dat je je kindje door een gastouder laat opvangen of misschien worden jouw kinderen al door een gastoud…
Kinderopvang: kies je een kinderdagverblijf of een gastouderAls je als moeder en/of vader werkt en de kinderen graag naar de opvang wil brengen dan kun je in Nederland kiezen uit m…
Wat doet een gastouderbureau precies?Wat doet een gastouderbureau precies?Gastouderopvang is een vorm van kleinschalige kinderopvang. De opvang vindt meestal plaats bij de gastouder thuis, in ee…
Gastouders, een alternatief voor het kinderdagverblijfTegenwoordig kunnen vele ouders zich niet meer de luxe veroorloven om hele dagen thuis te blijven bij hun kind. Vaak wor…

Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP)Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP)De term zzp’er hoor je eigenlijk steeds vaker, maar wat is het nu precies? ZZP’ers zijn zelfstandigen zonder personeel.…
De onderneming: (groene) kernwaardenDe onderneming: (groene) kernwaardenDe kernwaarden van je onderneming uiten is steeds belangrijker. Je identiteit als ondernemer trekt eerder de juiste mens…
Mysol (1 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.