Eenzijdige scheiding: eenzijdig verzoek tot echtscheiding

Eenzijdige scheiding: eenzijdig verzoek tot echtscheiding Een echtscheiding is een vervelende gebeurtenis. Nog vervelender is het wanneer alleen de man wil scheiden, of alleen de vrouw wil scheiden. Er is dan sprake van een eenzijdige scheiding. Een eenzijdige echtscheiding verloopt in een aantal opzichten anders dan een gezamenlijke echtscheiding.

Wat is een eenzijdige scheiding?

Een echtscheiding is altijd een vervelend proces. In veel gevallen zijn de partners het er wel over eens dat het huwelijk niet lekker meer loopt en dat scheiden de beste optie is. Namens beide partners wordt door een advocaat een verzoek ingediend bij de rechtbank en zetten beide partners een handtekening onder een convenant, waarin alle afspraken met betrekking tot onder andere de alimentatie, pensioenen, boedelverdeling et cetera zijn opgenomen. De rechtbank gaat ervan uit dat dit convenant naar wens van beide partners is en beoordeelt het convenant daarom niet inhoudelijk, maar geeft enkel de beschikking op de echtscheiding af. Op het moment dat de beschikking ingeschreven is in de registers van de burgerlijke stand is men officieel gescheiden.

In het meest ideale geval verlopen scheidingen zoals hierboven geschetst. Maar wat als alleen de man wil scheiden? Of als juist alleen de vrouw wil scheiden? Dan is er sprake van een eenzijdige wens tot scheiden. Wanneer dit het geval is, verloopt de echtscheiding volgens een ander plaatje dan hierboven geschetst.

Wat te doen bij een eenzijdige scheiding?

Wanneer de partners niet tot een gezamenlijke aanvraag tot scheiding kunnen komen, kan een van beide een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen. Dit gaat - net als bij de gezamenlijke scheiding - door middel van een advocaat. Dit verzoek wordt vaak met een voorstel voor het convenant ingestuurd, waarin degene die het verzoek tot scheiding indient de inhoud van het voorlopige convenant samenstelt. Binnen 14 dagen na indiening van het eenzijdige verzoek tot echtscheiding wordt er een kopie van het verzoekschrift via een deurwaarder bij de partner bezorgd.

Verweer door de partner

In sommige gevallen gaat de partner na het ontvangen van de kopie van het officieel ingediende eenzijdige verzoekschrift alsnog akkoord met het voorstel tot scheiding. Het kan echter ook zijn dat de partner besluit om bezwaar te maken tegen het eenzijdige verzoek tot echtscheiding of het voorgestelde convenant. Dit wordt verweer voeren genoemd. Wanneer iemand verweer wilt voeren, moet de advocaat van de betreffende persoon binnen zes weken na ontvangen van het verzoekschrift het verweer bij de rechtbank indienen. Wanneer het adres van de partner onbekend is of de partner in het buitenland woont, geldt een reactietermijn van drie maanden.

Twee soorten verweer bij eenzijdig verzoek om echtscheiding

De partner kan met behulp van de advocaat twee soorten verweer voeren:
  • De partner kan ontkennen dat het huwelijk duurzaam is ontwricht
  • De partner stelt een voorwaarde voor het akkoord gaan met de echtscheiding; de echtscheiding mag dan niet uitgesproken worden voordat er maatregelen genomen zijn ten aanzien van voortijdig overlijden van degene die het eenzijdig verzoek ingediend heeft

Ook kan de verwerende partij het niet eens zijn met bijvoorbeeld de voorgestelde afspraken in het convenant met betrekking tot alimentatie. De rechter neemt het verweer van de verwerende partij mee in de uiteindelijke beslissing omtrent het verzoek tot echtscheiding.

De zitting en uitspraak

Wanneer alle benodigde stukken bij de rechtbank binnengekomen zijn, wordt er een datum voor de zitting voorgesteld. De partners zijn niet verplicht om naar de zitting te komen, wel is dit het enige moment waarop men nog invloed kan uitoefenen op de beslissing van de rechter. Wanneer men het niet eens in met de voorgestelde inhoud van het convenant en de echtscheiding is de zitting dus het bezoeken waard. Na de zitting zal de rechtbank een beslissing nemen welke schriftelijk vastgelegd wordt, dit heet de beschikking.

In sommige gevallen vindt er geen zitting plaats. Wanneer er geen verweerschrift is binnengekomen en er geen kinderen van twaalf jaar en ouder in het spel zijn, kan de rechter de beslissing ook zonder zitting nemen. De beschikking wordt zowel met als zonder zitting door de advocaat naar beide partners gestuurd. Op het moment dat de beschikking in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven is men officieel gescheiden.

Scheidingsbemiddelaar

Wanneer het de partners zelfstandig niet lukt om overeenstemming te komen kunnen zij het inschakelen van de hulp van een scheidingsbemiddelaar overwegen. De scheidingsbemiddelaar is (vaak) een advocaat die zich gespecialiseerd heeft in echtscheidingen. Deze persoon kan je helpen om sneller en gemakkelijker overeenstemming te bereiken over de echtscheiding en het convenant.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Echtscheiding: hoe ga je scheiden?Echtscheiding: hoe ga je scheiden?Het zal niet de bedoeling zijn op het moment dat je gaat trouwen, maar helaas eindigen vele bruiloften in een echtscheid…
Echtscheidingsverzoek: aanvragen van een echtscheidingEchtscheidingsverzoek: aanvragen van een echtscheidingHet aanvragen van een echtscheiding begint met het verzoek indienen daartoe bij de rechtbank. In Nederland zijn er jaarl…
Gevolgen scheiding van tafel en bedGevolgen scheiding van tafel en bedEen scheiding van tafel en bed is niet een volledige echtscheiding, omdat het ook weer ongedaan kan worden gemaakt. Er k…
De echtscheiding in BelgieHelaas beslissen heel wat getrouwde stellen om na verloop van tijd hun eigen weg in te slaan. Ze kiezen voor een echtsch…

Zelf opkomen voor uw rechtenZelf opkomen voor uw rechtenBij geschillen denken particulieren gelijk aan het inschakelen van een advocaat om hun recht te halen. In veel gevallen…
Advocaatkosten: aftrekbaar, tarief, rechtsbijstandAdvocaatkosten: aftrekbaar, tarief, rechtsbijstandAdvocaat nodig? Over de kosten, tarief, loon, vergoeding, honorarium, kostenaftrek en rechtsbijstand. Een advocaat kost…
Bronnen en referenties
  • http://www.jurofoon.nl/echtscheiding/scheiding_procedure.asp
  • http://www.echtscheiding-specialist.nl/De%20mogelijkheden/rechtbankscheiding.html
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.