Ghostwriters, spoken in de schrijfwereld
Een ghostwriter is niet, zoals de naam misschien doet vermoeden, een gestorven schrijver die – op wat voor manier dan ook – nog van zich laat horen. Toch is het verschijnsel van de ghostwriter vrij mysterieus en vaak in duisternis gehuld. Want de ghostwriter treedt vrijwel nooit naar buiten. Daar heeft hij zijn opdrachtgever voor…
Opdrachtgever en ghostwriter
Eigenlijk is het andersom. Een ghostwriter wordt vaak ingehuurd om teksten te leveren voor iemand anders. Er zijn veel overeenkomsten met een tekstschrijver, behalve dat de ghostwriter vaak teksten levert die onder de naam van de opdrachtgever naar buiten komen. Denk daarbij aan columns, speeches en volledige boeken.
Boekenwinkel
Stel je voor. Jouw boek ligt in de schappen van bekende en minder bekende boekwinkels. Jouw naam prijkt op een glanzende, nieuwe kaft. Een paar honderd pagina’s zijn gevuld met woorden en zinnen, die samen een verhaal vormen dat het goed doet in de bestsellerlijsten. Maar aan het hele verhaal heb je geen letter zelf geschreven. Dat is namelijk wat de ghostwriter voor je gedaan heeft. Als opdrachtgever kun je rondlopen met een geweldig idee voor een boek of verhaal, maar zelf niet in staat zijn om het op papier te zetten. Een ghostwriter kan dat wel. Nadat hij het verhaal geschreven heeft, mag jij het uitbrengen en zul jij er ook de vruchten van plukken.
Werkwijze ghostwriter
De werkwijze van een ghostwriter kan verschillen. Een column is natuurlijk heel anders dan een gebruikshandleiding of een volledige roman. Toch geldt over het algemeen hetzelfde. Hoewel een ghostwriter de tekst levert en produceert, zal hij daar met geen woord over reppen. De naam van de opdrachtgever staat op de kaft of onder de column en naar hem zal ook alle lof gaan. Daar wordt, uiteraard, wel voor betaald.
Voorbeelden
Vrijwel in iedere Nederlandse krant, tijdschrift, televisiegids of vakblad vind je columns. Een groot deel daarvan is niet geschreven door de bekende Nederlander die er zijn naam aan verbonden heeft. Deze heeft daar namelijk gewoon een ghostwriter voor ingehuurd. Wekelijks wordt er met de ghostwriter gebeld, worden er wat trefwoorden doorgegeven en een paar uur later ontvangt de bekende Nederlander een mail met de column. Diezelfde column wordt gepubliceerd en, in veel gevallen, later ook gebundeld. Uiteraard geldt dit lang niet voor alle bekende Nederlanders, maar ze zijn er zeker.
Tarief ghostwriters
Lijkt het jou nou ook wel leuk om je idee om te zetten in een verhaal of een boek? Dan kun je op het internet op zoek gaan naar een geschikte ghostwriter. Die zijn minder snel gevonden dan tekstschrijvers, maar ze zijn er zeker. Echter is het wel verstandig om rekening te houden met hoge kosten. Een schrijver is namelijk heel lang bezig aan een opdracht, zeker als het een boek betreft. Tarieven zullen variëren, maar gemiddeld tegen de 50 tot 100 euro per uur aankomen. Het zal je dus behoorlijk wat geld kosten om een boek geschreven te krijgen, maar als het boek aanslaat, pluk je daar uiteindelijk wel zelf de vruchten van.
© 2011 - 2024 Stefanp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een ghostwriter?Ghostwriter kan een beroep zijn voor mensen die graag schrijven. Een ghostwriter schrijft namelijk in opdracht voor iema…
Een tekstschrijver in dienstBedrijven en zelfstandig ondernemers nemen steeds vaker een tekstschrijver in dienst om voor hun teksten te zorgen. Teks…
Beroep: tekstschrijverAls tekstschrijver heb je een uiteenlopend beroep. Zo kun je de ene dag bezig zijn met teksten over financiële producten…