ZZP-er worden: Hoe word je zelfstandige of freelancer?
Steeds meer werkende mensen kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen. Om datgene wat ze nu doen niet meer in loondienst bij een vaste werkgever te doen maar echt voor zichzelf. Voor meerdere opdrachtgevers, met een hoge mate van vrijheid en tegen een zeer aantrekkelijk uurtarief. Maar hoe zet je de stap naar zelfstandig ondernemerschap? Hoe zorg je ervoor dat bedrijven jou als freelancer kunnen inhuren op uitdagende opdrachten?
Waarom zou je eigenlijk ZZP-er willen worden?
ZZP-er staat voor "zelfstandige zonder personeel", wanneer je voor jezelf begint als ZZP-er start je dus eigenlijk een eenmanszaak. Deze bedrijfsvorm is ideaal voor startende ondernemers maar ook voor professionals, die zichzelf als freelancer willen laten inhuren door bedrijven.
Veel mensen kiezen er na een tijd bij een vaste werkgever voor om datgene waar ze al goed in zijn te gaan doen voor meerdere opdrachtgevers. Door freelance opdrachten aan te nemen doe je bij veel verschillende bedrijven werkervaring op, je hebt een ruime mate van vrijheid in het indelen van je tijd en het kiezen van opdrachten, en je kunt werken tegen een meer dan bijzonder aantrekkelijk uurtarief.
Hoe word je ZZP-er, zelfstandig ondernemer of freelancer?
Wanneer iemand een eigen zaak opzet, begint die over het algemeen met het schrijven van een ondernemings- en financieel plan. Ook als ZZP-er is het zinvol om tevoren een businessplan te formuleren. Het dwingt je namelijk om na te denken over hoe je dingen wilt gaan aanpakken en of wat je wilt wel haalbaar is. Denk goed na over wat deze manier van werken betekent en of die bij je past. Onderzoek wat erbij komt kijken en of je kunt leven met de onzekerheid om soms misschien een tijd geen opdracht te hebben. Kijk wat de financiële implicaties van deze keuze met zich meebrengen voor jou en/ of je familie.
Wanneer je wilt kiezen voor een nieuw werkend leven als zelfstandige moet je je natuurlijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je wordt zelf eigenlijk je eigen bedrijf. Hier worden alle voorwaarden van jouw eenmanszaak vastgelegd, waar je aan moet voldoen en wat er gebeurt bij een eventueel faillissement. Bij het inschrijven ontvang je direct een eigen KvK nummer (en BTW nummer).
De KvK kan jou ook direct bij de belastingdienst als bedrijf aanmelden. Je betaalt inkomstenbelasting en omzetbelasting (ook wel BTW genoemd). De inkomstenbelasting heeft betrekking op wat jij als zelfstandige aan vergoedingen binnenkrijgt en wijkt dus niet significant af van wat je in loondienst afdraagt. De omzetbelasting is het BTW-tarief dat je je opdrachtgevers in rekening brengt voor het afnemen van jouw zakelijke diensten. De meeste ZZP-ers werken vanuit huis; de voordelen hiervan zijn dat je geen bedrijfspand nodig hebt en kosten en investeringen voor thuis werken als aftrekpost kunt opvoeren bij de belastingen.
Waar moet je als zelfstandige zonder personeel/ ZZP aan voldoen?
Alleen je laten inschrijven bij de KvK maakt je nog niet tot een succesvolle freelancer. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Zo ben je verplicht om jaarlijks bij minimaal drie opdrachtgevers een klus uit te voeren. Je kunt dus niet bij één vaste opdrachtgever aan de slag. Ook moet je voldoen aan dezelfde voorwaarden, waaraan ook andere bedrijven moeten voldoen. Zo moet je per jaar minimaal 1225 uur en/of 50% van je te besteden uren in je onderneming steken. ZZP-er erbij doen is dus meestal geen reële mogelijkheid. Je moet echt kiezen voor het werken als ondernemer of freelancer. Ook moet je zelf inkomstenbelasting en premieheffingen betalen, moet je zelf reserveringen maken voor het opbouwen van je eigen pensioen en moet je zelf ook de boekhouding (laten) uitvoeren voor jouw onderneming.
Hoe kom je aan freelance opdrachten bij verschillende werkgevers?
Je kunt aan opdrachten komen via je eigen persoonlijke of zakelijke netwerk. Dat alleen is echter voor de meeste zelfstandigen niet voldoende. Er bestaan goede websites, waar alle mogelijke freelance opdrachten in Nederland te vinden zijn en waar je je voor beschikbaar kunt stellen. Ook zijn er heel veel matching en selectie bureaus, die ZZP-ers bemiddelen naar opdrachten voor een klein deel van het uurtarief, waarvoor je wordt weggezet. Dit is een erg goede manier om binnen te komen bij nieuwe bedrijven, waar je in het verleden nog geen band mee hebt opgebouwd.
© 2010 - 2025 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dag van de ZelfstandigeDe Dag van de Zelfstandige, jaarlijks op de tweede woensdag in maart, is een evenement dat sinds 2008 wordt georganiseer…
Geld verdienen met schrijvenDuizenden mensen schrijven voor hun plezier, verhalen, gedichten, verslagen of artikelen. Door te schrijven kun je eenvo…
Visitekaartjes ontwerpenEen visitekaartje is een persoonlijk kaartje, dikwijls ter grootte van een bankpas, waarop je belangrijkste contactgeven…
Bronnen en referenties
- ZZP Nederland: ZZP-er hoe word je dat?
- Je eigen bedrijf: Hoe word je freelancer of ZZP-er?
- ZZP-centrum: ZZP in zes stappen
- Eenmanszaak starten: Starten als ZZP-er
Reactie
Leonie, 12-08-2010
Hallo
Ik ben leonie 27 jaar en wonend in Zeist. Ik ben 2 jaar afgestudeerd en big geregistreerd. Ik ben werkzaam als verpleegkundige in een psychiatrisch ziekenhuis.
Ik werk daar als oproepkracht en ik heb een 0 uren contract.
Nu dacht ik nu ik toch een 0 uren contract heb langzaam te beginnen als ZZP. Maar ik heb 1 probleem ik ben dyslexie Heb veel gezien op internet maar met mijn beperking wordt het erg moeilijk om als in mijn eentje uit te vogelen.
Nu had ik gehoopt of gedacht dat er misschien iets is die beginnende ZZPer helpt om op te starten. Die je helpt door het papier en regelwerk. Iemand die je persoonlijk bij het begin begeleid. (ik bedoel echt begeleiding die samen met jouw gaat zitten om de dingen aan te pakken. Geen adviesgesprek zoals als bij de KVK die je handvaten geeft en het verder mag uitzoeken)
Eenmaal door het regel/papierwerk kan ik het verder wel alleen.
Kunnen jullie misschien vertellen of zo iets bestaat en bij wie ik dan terecht kan? En of daar eventueel kosten aan zijn verbonden
MVD,
Groetjes leonie
Reactie infoteur, 13-08-2010
Beste Leonie,
Leuk dat je aan de slag bent om voor jezelf iets te beginnen! Er bestaande zogenaamde ondernemerswinkels of ondernemershuizen (onder andere in Rotterdam, Amsterdam en Zoetermeer), die particulieren die een eigen bedrijf willen starten begeleiden.
Probeer het daar eens!
Heel veel succes!
Sterretje999